perjantai 20. marraskuuta 2015

Hän syntyi vuonna 1907

Tänään on pappani syntymäpäivä. Hän syntyi vuonna 1907. Vuonna 1979 hän kuoli, syntymäpäivänään. Hän oli nuorin, ja viimeisin elossaoleva, isovanhemmistani.

Samana vuonna kuin pappani, syntyi vain parisen kuukautta aiemmin, Hilja Aaltonen. Hän sai paljon pidemmän elämän, sillä hän kuoli 105-vuotiaana vuonna 1913. Hänet tunnetaan evankelistana ja kirjoittajana ja hänestä pidettiin yli kirkkokuntarajojen. Mikä hänen suosionsa salaisuus sitten oli?

Ehkä jotain selittyy näillä pätkillä kirjasta Ihaninta ihmisessä on hänen laupeutensa/Hilja Aaltosen elämää ja ajatuksia/Matti Niemelä/Päivä: 

"Yhä vieläkin halki elämäni olen ollut semmoinen ihminen, jota  ei saa väkisin työntää mihinkään suuntaan. Toisten käskystä en mene, vaikka tietäisin suunnan oikeaksi. Ihmisen täytyy saada itse päättää.

Sen olen halunnut muistaa myös julistuksessani. En halua ajaa ketään nurkkaukseen. Minulla on niin suuri Jumala, että hän antaa minulle luvan viedä toista ihmistä vain tarkasti määrätylle rajalle. Siitä ihmisen on jatkettava itse Jumalansa syliin omin jaloin ja omasta vapaasta tahdosta. 

Saan pyytää ihmisiä mukaani rajalle saakka. Siitä alkaa maa, jonka rajaa en saa ylittää. Minulla ei ole siihen oikeutta."

"Sielunhoitajana Hilja Aaltosella on armahtava sydän. Niin mustaa menneisyyttä ei ole, ei niin suurta syntiä eikä niin häpeällistä tekoa, että hän tuomitsisi. Hän uskoo siihen, että Jumala on ainoa, jolla on valta tuomita ihminen. Ehkä juuri siksi hänelle uskalletaan avautua ja purkaa taakat. 

Tuomion sanat on helppo pitää sisällään, mutta tuomion mieli tulee vaikka nahkan läpi. Sen omassatunnossaan jo tuomittu vaistoaa eikä uskalla avautua. "

"Sielunsa sisuksen purkaminen toiselle ihmiselle edellyttää luottamusta. Siksi on tärkeätä, että Hiljan saarnoissa tai kahvipöytäkeskusteluissa ei koskaan käsitellä ihmisten tunnustuksia. Asiat haudataan yhdessä ikuisiksi ajoiksi. Mikä Jumalan edessä on annettu anteeksi, sitä ei enää ole."

---

Tälläistä kirjaa nyt luen. Hilja Aaltosen elämää ja ajatuksia. Mielenkiintoisesti esitettynä hänen lapsuusvuosistaan lähtien.

4 kommenttia:

 1. ♥ oltiin uskonnoista mitä mieltä tahansa, niin avarasydämmisiä ihmisiä tarvittaisiin paljon lisää tänäkin päivänä♥

  VastaaPoista
 2. Nöyrä, sydämellinen ihminen. Herättää kunnioitusta ja luottamusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen saanut hänestä sen käsityksen, että oli helposti lähestyttävä ihminen, jolle ihmiset uskalsivat taakkojaan purkaa.

   Poista