lauantai 26. elokuuta 2023

Se oli ällistyttävä jättimuutto - ja prosessi, johon kuningas antoi luvan!

Kuningas Kyyros antoi ensimmäisenä hallitusvuotenaan luvan, että israelista aikanaan pakkosiirretyt saisivat lähteä takaisin entisille alueilleen. Ja nimenomaan sen takia, että Jerusalemiin rakennettaisiin jälleen temppeli... Kuningas sanoo saaneensa käskyn itseltään Jumalalta! Ällistyttävää kuninkaalta, jota ei kaiketi ensimmäisenä tule mieleen ajatella tyyppinä, joka kuuntelisi Jumalaa... Mutta näin hän sanoo: "Näin sanoo Kyyros, Persian kuningas: Herra, taivaan Jumala, on antanut minulle kaikki maan valtakunnat. Hän on käskenyt minun rakentaa itselleen temppelin Juudan Jerusalemiin." Esra luvusta 1, jae 2. 

(Kaikki tämän jutun lainaukset ovat muuten  samasta Esran kirjasta, luvuista 1 ja 2, v. -92 suomennoksen mukaan.)

Ja sitten seurasi vielä se sana, että "kaikkien teidän, jotka kuulutte hänen kansaansa, tulee lähteä Juudan Jerusalemiin rakentamaan Herran, Israelin Jumalan, temppeliä. Olkoon teidän Jumalanne teidän kanssanne! Herra on Jumala, jonka asuinsija on Jerusalem."  Ja vielä kuningas käski niiden paikkakuntien asukkaiden, joissa israelin kansaa asui, antaa heille mukaan kaikenlaisia lahjoja: hopeaa, kultaa, karjaa, ym. Ja kuninkaan aarteistonhoitajan käsketiin myös luetteloida kaikki Herran temppelistä aikoinaan tuodut kulta- ja hopeaesineet,  siis temppelissä olleita astioita, joita olikin aika määrä: yhteensä 5400 kpl! Ne annettiin lähteville myös mukaan.

Tehtiin myös luettelo kaikesta väestä, joka lähti. Siinä mainittiin väkimäärät suvuittain, ja toisten kohdalla sen mukaan, mistä kaupungista heidät oli aikanaan tuotu. "Lähtijöitä oli kaikkiaan 42360 henkeä."  Luettelon suurin määrä oli "senaalaisia 3630" ja pienin mainittu määrä "Gipparin sukua 9". Ja muutamia kymmeniä, satoja, tuhansia, oli muista eri  suvuista ja kaupungeista. Mukana oli myös niitä, jotkut pappeinakin toimineita, jotka etsivät "sukuluetteloista merkintää itsestään, mutta sitä ei löytynyt." Mukaan hekin silti lähtivät ja heidän asiansa, varsinkin papin tehtävien suhteen, tultaisiin sitten myöhemmin ratkaisemaan arvalla (Jumalan avulla). Lähtijöissä oli ihmisiä monilta paikkakunnilta ja monitaitoisia ihmisiä mahtui siihen suureenn joukkoon. Mukaan otettiin myös eläimiä, joista mainitaan: "hevosia 736, muuleja 245, kameleja 435 ja aaseja 6720." 

Mutta mikä valtava merkitys ja menetys onkaan ollut niille alueille, Kyyroksen valtakunnassa, sillä, että niin iso määrä ihmisiä yht'äkkiä poistuukin paikkakunnalta, ja maasta; tavaroineen, taitoineen, kaikkineen! Taloja jää tyhjilleen, työntekijöitä jää pois pelloilta ja muilta työpaikoilta. Ihmiset menettävät naapureitaan, ystäviään ja sukulaisiaan. Sillä kaikkihan israelilaiset eivät kuitenkaan syystä tai toisesta lähteneet, vaan ne lähtivät, "joissa Jumala oli herättänyt halun lähteä rakentamaan Herran temppeliä."

Mutta jos ajatellaan millainen vaikutus kaikella tällaisella olisi omana aikanamme, omassa ympäristössämme! Riippuen paikkakunnan koosta, väkimäärästä, ja lähtevän väen määrästä, olisivat vaikutukset kyllä varsin tuntuvat. Jäisi tyhjiä taloja ja liiketiloja, ym. Niitä tyhjiä liiketiloja monin paikoin on nytkin nähtävissä, ja metsittyviä peltoja, aiempia vuosikymmeniä enemmän. Ja jäisi monin paikoin myös isot puutteet ihmissuhteisiin, jos yht'äkkiä lähtisi sukulaisia, ystäviä, työtovereita, naapureita. 

---

Tekeepä vielä mieli mainita erikseen tämä huomio luetussa, että mainittiin lähtijöissä olevan: "Bethlemiläisiä oli 123" ja jerikolaisia 345". Nämä kun olivat tuttuja paikkoja Raamatun kertomuksista entuudestaan. Mutta mainittiin myös kuningas Salomon palvelijoiden ja temppelipalvelijoiden jälkeläisiäkin olleen "yhteensä 392". Noista Bethlehemiläisistä tulee mieleen, että Jeesus syntyi sitten aikanaan siellä... Bethlehem oli kuningas Daavidin suvun kaupunki. Olikohan näissä lähtijöissä mukana Marian tai Joosefin, tai pappi Sakariaan; Johannes Kastajan isän, esivanhempia?

Kaikki mainitut lainaukset peräisin näistä: Esra luvut 1 ja 2, käännöksen KR-92 mukaan.

---

Oli mielenkiintoista lukea näitä Esran lukuja, kun olin eilenillalla lukenut juuri yhden luvun pienestä kirjasta, jossa on muutamista Raamatun henkilöistä ja tapahtumista kirjoitettettu luvut, kertomuksen muotoon. Niitä on kirjassa yhdeksän. Kirja alkoi luvulla: Saafenat-Paneah... Muistatko kuka hän on, toiselta, tunnetummalta nimeltään? Ihastuin heti sen nähdessäni... (vastaus löytyy tuolta alta sitten...☀️)

Mutta mainitun kirjan nimi on: Ylös Jerusalemiin, "vanhan testamentin kuvia", jotka siis ovat sellaisia sanallisia kuvia; niitä kertomuksia juuri, jollaisista itsekin  niin kovasti tykkään.   Samannimisiä kirjoja saattaa olla paljonkin... Muuta tämän on siis kirjoittanut Lauri Pohjanpää ja kirja on v. 1961. Kustantaja WSOY. Löysin kirjan kesällä kirjaston poistomyynnistä.


☀️ Kyseinen henkilö oli Joosef, jonka veljet myivät orjaksi Egyptiin. Ja josta tuli siellä monien vaiheiden jälkeen faaraon luotetuin mies!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti