sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Nyt on Agricolaa...!

Kävimme kiirastorstaina Joensuussa ja siellä Kontissa. Kirjahyllyillä silmäni osuivat johonkin tosi vanhan näköiseen, paksuun kirjaan,  joten pitihän se näppeihin jo ihan uteliaisuudesta ottaa. Ja kas, mikä löytö se olikaan: WSOY:n näköispainos v. 1987, Mikael Agricolan teosten osa I.  Sehän kiinnosti!  Hintaa oli 15 e. Kirjaa tutkiessa joutui miettimään, kuinka järkevää on sitä ottaa, koska se tosiaan on sitä vanhaa, vaikeaselkoista pränttiä ja vanhaa kieltä. Sitä mietti, että jos ei siitä saakaan mitään selvää. Mutta ei sitä kauaa mietitty ja kirja otettiin. 

Tässä joku päivä jo ehdin kokeilla, mitä siitä saan irti. Kun siitä yrittää ottaa selkoa, mitä kirjassa lukee, on siinä jotain samaa kuin niissä William Cowperin runojen kääntämisissä suomeksi. Sitä samaa - ikäänkuin aarteenetsinnän ja löytämisen - iloa, kun saa tekstistä jotain irti.

Kirja olisi kaivannut paksuutensa vuoksi alleen sellaisen vanhanaikaisen kaltevan tuen, jollaisia vanhoissa kuvissa näkee. Itse laitoin alle pari kirjaa, ja tuon pienen sivujen päälle, jotta sivut pysyvät auki.


Kirjalöytö oli jännä sikälikin, että minulla oli joskus aiemmin löydetty pieni Agricolan rukouksista koottu kirja, jossa on vanhoin sanakääntein niitä Agricolan kokoamia rukouksia, mutta ne on kirjoitettu sen lisäksi myös nykykielellä helposti luettaviksi. Sitä kirjaa lukiessa oli jo herännyt toive saada lukea niitä rukouksia enemmänkin. No nyt se toive toteutui enemmin  kuin osasin edes ajatella!Tämä pieni kirja on Kirkkohallituksen kustantama ja se on painettu v. 2007 Gummeruksen Kiejapainossa. Siinä rukoukset on nykysuomeksi toimittanut Juhani Holma. Kirja sisältää rukouksia aamuun ja iltaan, eri elämäntilanteisiin, kilvoitukseen. Sieltä löytyy rukouksia jopa koululaisille ja opiskelijoille:) On myös ruokarukouksia ja rukouksia sairauden vuoksi. On rukouksia matkalle lähtijöille, kuin myös esivallan puolesta, sekä rukous häiden aikaan. Ja monia muita!


---

Sitten vielä tämä Agricolaan liittyvä piirros  vuodelta 2019 huhtikuulta. Kuvan taakse olin kirjoittanut: "Agricola kotimatkalla (3.4.) joka koitui hänelle kohtalokkaaksi (9.4.)" 

Kuvasta oli juttu blogissa huhtikuussa 2019:

https://vaaranlaella.blogspot.com/2019/04/huhtikuun-3-pva-alkoi-kiireinen.html


Idea kuvaan oli tullut 3-osaisesta sarjasta, jota olimme Yle Areenasta katsoneet:

https://areena.yle.fi/1-3932665


4 kommenttia:

 1. Olet tehnyt löydön! Arvokas Agricolan kirja! Hyvää Pääsiäistä toivottaa Kirsti P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi hieno löytö tuo! Hyvää pääsiäistä sinulle myös!

   Poista
 2. Tuosta kirjoituksesta tuli mieleen kirjoittaa itsekin vähän samasta aiheesta...

  VastaaPoista