lauantai 5. joulukuuta 2015

Saatiinpa taas kasville nimikin

Meillä on tuolla metsässä ollut pientä ikivihreää kasvia, jonka nimeä emme ole tienneet. Tämä oli kumminkin sellainen, että se kiinnosti kovasti.  Neitokaiset ovat tuoneet sitä pari kertaa tänne sisällekin. Se on sillätavoin mielenkiintoinen, että vaikka se on sisällä ihan kuivahtanut, sitä voi aivan hyvin hypistellä, eikä se hajoa, ei varise. Sellainenhan on harvinaista kuivahtaneiden kasvien kanssa.


Ei ollut ihan helppo löytää nimeä. Sitten löysin sivuston Virtuaalisuo, jossa oli yhtenä osana korven kasvillisuutta ja siinä mainittuna metsäkorte. No, totesin ettei se meidän kasvimme ollut. Siitä tuli kuitenkin mieleen laittaa hakuun kortteet ja nyt sainkin tutun näköisen kasvin esiin ja sille nimen riidenlieko.  Wikipediasta luin lisää tästä monipuolisesta kasvista. Sitä on käytetty kansanlääkintään ja tekstin mukaan sitä käytetään yhä ruotsissa joulukoristeluun seppeleissä. Tästä voit katsoa mitä muuta siitä sanotaan: Wikipedia/riidenlieko.

Pitihän sitä sitten lähteä ulos kylmään hytisemään, että saatiin tähän juttuun muitakin liekokuvia, kuin tuo sisällä otettu. Tytöt näyttivät, mistä viimeisimmät riidenliekonsa löysivät.

riidenlieko 


Ja näkyipä reissullamme oravan jäljetkin:)


4 kommenttia:

 1. Mukava kuulla riidenlieosta. Minäkin tarkkailin kesäaikana liekoja ja opin erottamaan riidenlieon ja katinlieon toisistaan. (Muuten: kun sinulla on noita opiskeluikäisiä tyttäriä, niin kannattaa muistaa, että kasvien suomenkieliset nimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.)

  "Metsätähti"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olikin hyvä huomio, sillä eilen juuri toinen neitokainen kysyi asiaa, enkä ollut varma. Olisi pitänyt isännältä kysyä, hän olisi tiennyt. Miten lienen juuri tänäkin aamuna miettinyt näitä kielioppiasioita ja mietin, että minulla oli aikanaan koulussa aina punaisia pilkkuja aineissa, kun yleensä pilkut puuttuivat. Korjaanpa nyt nuo alkukirjaimet pieniksi ja sanon neitokaisellekin siitä, sillä hän jo huvikseen myös kirjoitteli asiasta tekstiä:)

   Poista
 2. Siitä saa tosiaan hyvän kranssin tai seppeleen, kotona ollessa usein tein. Alkuvuosina täälläkin kun kävin hakemassa tarvikkeet kotoa. Riuttalla asusteli mummeliini, hän teki siitä maton ulkorapulleen. Matto oli kaunis, miten hyvin kesti ei ole tiedossani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin kiehtova ajatus tehdä noista jotain kranssia tai vaikka kynnysmattoa. Tosin meillä lienee tuota aika vähän tuolla. En kyllä ole sillä silmällä katsonutkaan, että niitä olisin kesäiseen aikaan vartavasten etsinyt.

   Poista