lauantai 28. toukokuuta 2016

Ilves pihassa!


Eilisiltainen yllättävä näkymä pihassa: Ilves tallustelemassa siinä!
Olipa eilen illalla laitettu elokuva koneeseen valmiiksi. Yhtä vain odoteltiin saapuvaksi koneen ääreen. Sitä odotellessani hiippailin ikkunan ääreen, luodakseni pihalle tavanomaisen silmäyksen harmaaseen maisemaan, sillä eihän ollut nyt mitään upeaa auringonlaskuakaan näkyvissä. Sen sijaan näinkin jotain hätkähdyttävää: Ilves tallustelemassa! Se ensi silmäys lienee ollut  siinä  alkuviikosta tuotujen hiekkakasojen tienoilla. Sitten kun tajusin näkemäni, yritin hieman ääntäni vaimentaen kutsua äkkiä keittiön puolella olevaa isäntää katsomaan. Olin niin ällikällä lyöty näkemästäni etten olisi tainnut kameraa älytä ottaa esiin, ellei isäntä olisi kehottanut. Ehdin muutaman hätäisen kuvan ottaa ja kuvien laatu ei kummoinen ole. Ilveksellä ei kylläkään kiire ollut. Hitaasti löntysteli tietä pitkin poispäin ja katosi sitten näkyvistä sinne, missä hiekka-auto oli alkuviikosta kallellaan.

Olikohan tämä nyt sellainen kerran elämässä -näkymä... Onhan ilvesten täällä olosta puhuttu jo parikymmentä vuotta sitten, appeni täällä asuessa, mutta voi olla ettei tuollaista toista kertaa pääse näkemään.

22 kommenttia:

 1. Komiannäköinen on tuo luonnonvarainen kissaeläin. Harvinaista että pääsee näkemään kun tuo liikkuu enimmäkseen pimeässä ja yöaikaan. Onneksi sait kuvan. Täällä venkulla en oo päässyt näkemään, vaikka niitä täälläkin pitäisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan ehdin kuvan napata. Eipä noita varmaan usein saa nähdä, vaikka niitä lähistöllä oleskelisikin. On ne erinäiset otukset koko maahan levittäytyneet, kun sielläkin noita on.

   Poista
 2. Aivan mahtavaa, että onnistuit moisen harvinaisuuden näkemään. Eipä usein kuule ainakaan täällä päin, että kukaan olisi niitä nähnyt. Ja kiva kun sait kuvia - ja vähän sivustakin, ettei vain takaa. Varmasti ihana elämys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun tuo vähän viitsi käännähtää, niin sai sitä sivukuvaakin. Vaikka ei niin tarkka olekaan. Kyllä se aika jännältä tuntuu, että tuollainen ihan pihassa käyskenteli.

   Poista
 3. Vau! Yksi lempieläimistäni. Näin itse kerran vilaukselta ilveksen, kun sellainen juoksi auton edestä tien yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ollut ilvestä aiemmin luonnossa nähnyt. Minusta se näytti yllättävän isokokoiseltakin. Aamulla kävin katsomassa näkyykö pehmeässä hiekassa sen jälkiä, mutta en sellaisia erottanut.

   Poista
 4. Meillä päin niitä on myös, naapuri on nähnyt pihansa lähellä kaksi kappaletta joskun, itse nähtiin silloin, kun ei vielä täällä asuttu, ilves loikkimassa tien yli täällä lähellä. En kyllä pihaan niitä kaipaakkaan, kun omat kissat on ulkona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on siellä sitten aika samantapaista, kun villit otukset lähistöllä kuljeskelee näkyvillä. Ne kallioiset maisematkin on samantapaista kuin täällä. Kissoille tuo otus ei kyllä ole oikein kiva lähistöllä olemaan.

   Poista
 5. Voi mä en ala, en eläessäni ole edes nähnyt ilvestä saati sitten sais joskus kuvattua, kyllä sulla on mahiksia kuvata vielä vaikka karhu, niitähän siellä tietysti tallustelee kans. Kiitti sähk.postista, eli sullako ei sit ollut samalla viikolla kirppistä kuin mulla joka on 3-10.6 ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meillä on kirppistouhua samaan aikaankin, koska meillä on sama pöytä varattuna kaksi viikkoa peräkkäin. Niin, saas nähdä mitä otuksia sitä vielä näkee, kun kerran tuommoinenkin tuli nähtyä ja peräti kuvattuakin. En kyllä toivoisi sitä karhua näkeväni, koska sitten rupeis varmaan tuntumaan ettei tuolla uskalla liikkua. Jo pelkkä jälkien näkeminenkin tekee hiukan nihkeämmäksi lähteä vaikka ilta- tai aamukävelylle.

   Poista
 6. No vau, oletpa nähnyt hienon eläimen. Minua vähän kyllä pelottais :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin en ole osannut tuota ilvestä niin pelätä, karhuja ja susia kylläkin, vaikka en ole niitä edes nähnyt. Tosin, kun ajattelee että ilveskin on kissa... ja kissathan voi olla aika ärhäköitäkin... Mitenkähän se olisi mahtanut käyttäytyä, jos olisin oven avannut? Kai se olisi kiirehtinyt pois, luulen.

   Poista
 7. Mietin juuri eilen, miten hienoa olisi nähdä ilves luonnossa. En ole koskaan nähnyt (kerran näin tassunjäljet). Hienoa, että satuitkin katsomaan ikkunasta juuri oikealla hetkellä ja ehdit vielä saada kuvankin muistoksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla etten minäkään toiste onnistu näkemään. Oli tuo senverran harvinaista. Ja jos yhtä immeistä ei olisi tarvinnut odotella elokuvan ääreen, niin multakin olis jäänyt tuo ilves näkemättä. On se joskus pienestä kiinni:)

   Poista
 8. Hienot kuvat olet saanut. Täällä näin kerran ilveksen takapihalla. Heräsin kissan hiljaiseen murinaan, katit oliva ikkunalaudalla turkit pörheinä, muristen tuijottivat ulos. Ilves jolkotteli pellolta pihan poikki metsään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kyllä niin sopivaan aikaan ikkunan ääressä että ihmetyttää ihan. Voi kuvitella, miten kissat teillä pörhistelivät ilveksen nähdessään:) Itselleni oli ensimmäinen kerta kun ilveksen näin luonnossa.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kenties sellainen "kerran elämässä" -juttu. Hieno kokemus.

   Poista
 10. Wau, upea kissa! Mä oon niin aina toivonut näkeväni ilveksen. En ole vielä nähnyt kuin jälkiä.
  Ensimmäiset ilveksen jäljet näin kun Metsästäjä tuli ex-tempore hakemaan mua illalla "johonkin" yllätykseen eikä kertonut mihin. Olin jo pyjamassa ja heitin toppavaatteet ylleni. Hän vei mut katsomaan elämäni ekoja ilvesten jälkiä ja täysikuu mollotti taivaalla :) Se oli niin romanttista ;D Tää meni vähän ohi aiheen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs nyt, ihan sopi aiheeseen:) Täälläkin on aiemmin jotain jälkiä nähty, joita olemme ilveksen jäljiksi ajatelleet. Vaan kun sitä on niin tosi huono tunnistamaan mitään, niin aina vähän epäilee, että onko ne nyt kuitenkaan... No, nyt ainakin oli varmaa!

   Poista
 11. Wau! Aivan uskomattoman hieno tilanne kun sait vielä kuviakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se ja todella yllättävä myös. Jopa niin, etten varmaan ilman isännän kehoitusta olisi hoksannut edes kameraa esiin ottaa:)

   Poista