lauantai 2. heinäkuuta 2016

Renkaanvaihtoa

Tulevan autoilijan on hyödyllistä tietää, kuinka rengas vaihdetaan. Tuli  sellainen yllättävä pakko-oppitunti, kun se  rengas sattui tyhjentymään.  No,  se littana rengas vaihtui isännän ja tyttären (sen tulevan autoilijan) yhteistyönä. Minä sitten dokumentoin kuvaamalla toimituksen ja samalla varjelin lätkää heiluttelemalla työssä ahkeroivia verenhimoisilta pörriäisiltä:)

Isäntä otti kaikki tarvittavat tykötarpeet valmiiksi esille. Tunkki oli kyllä kovin heppoisen näköinen kapistus, mutta asiansa se silti ajoi.

Vasta kolmannella avaimella rupesivat pultit kiertymään auki. Onneksi oli muitakin tarjolla,  kuin vain se yksi avain...

Sopivasti ilmassa jo:)

Sitten vain littana rengas pois ja vararengas paikoilleen. Tuleva autoilija hoiti sen homman:)Vähän jännättiin aluksi kuinka pultit aukeavat, kun ovat koneellisesti tiukatut aiemmin. Hyvinhän ne auki saatiin ja samalla jalkatyöskentelyllä ne saatiin taas tiukkaan kiinnikin. Se puolestaan oli isännän "heiniä".


Valmista tuli. Ja tätä kirjoitettaessa on vararenkaan tilalle laitettu jo korjattu rengas takaisinkin, mutta se homma teetettiin tavanomaiseen tapaan muualla:)


Kyllä minäkin olisin ollut aikanaan tämmöisen käytännön oppitunnin tarpeessa.  Ja olihan tuo hyvin hyödyllistä nytkin. Se salaperäinen tunkin paikkakaan ei enää ole suuri arvoitus... Nyt ei minun enää ole tarvis miettiä sitäkään, mitkä kumman "neliöt" ne siinä auton alalistassa on...  Niitten altahan löytyy se kohta, johon se tunkki laitetaan. Ja sieltä auton alta, sen kohdan löytääkseen, onkin kumarruttava ja katsottava, että se tunkki tulee juuri oikean kohtaan...  eikä siihen mihin ensiksi luulee... No, voi olla etten koskaan renkaita vaihda, mutta viisastuin siinä asiassa kumminkin:)


Kärpäslätkäkin oli hommassa kovasti tarpeen... jota minun lisäkseni toisetkin välillä heiluttelivat.

4 kommenttia:

 1. Tuopa oli tehokasta autokoulua. Itse en osaisi vaihtaa auton rengasta. Ajokortinkin sain vasta neljäkymppisenä ja hyvä kun ajaa uskaltaa joten kuten... Automaattivaihteinen auto minulle onneksi hankittiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oppitunti tuli "kuin tilauksesta" kun rengas tyhjeni. Vaikka ei kyllä yhtään naurattanut, kun huomattiin kuinka tyhjä rengas on. Ei meilläkään yleensä itse niitä vaihdeta. Aika harvakseltaan minäkin ajelen, mutta nyt viime vuosina sentään taas hiukan useammin kuin joinakin vuosina aiemmin.

   Poista
 2. Olen kanssa ottanut aina lapset mukaan kun vaihdan renkaat, lisään öljyä, pesunestettä tai jäähdytysnesteen. Polttimon vaihtoja ovat kanssa päässeet harjoittelemaan. Poppaloodaan täytyi joskus vaihtaa sulakkeitakin ja oli neito siinäkin mukana tosin vaunukansalaisena, nukkui päiväuniaan. Nykyiseen en sulakkeita olekkaan koskaan laittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kaikki tuollainen on jäänyt hyvin vähälle ja minä en tee autolle yleensä mitään. Se on ikäänkuin isännän hommia:) Hyvä kyllä jos osaa itse tehdä tarvittaessa.

   Poista