maanantai 25. heinäkuuta 2016

Vanha kynänteroitin - Victory Velos

Kynänteroitin Victory Velos

Tämä painava vekotin on minun lapsuudestani. Tällä härvelillä aina välillä yritimme kynää teroittaa, vaikka jälki ei kovin kummoista ollut. Tämän käyttäminen oli kuitenkin kivaa. Jos käsitykseni lienee oikea, tämä saattaa olla peräisin isän entisestä työpaikasta 60-luvulta, eli Vehmaisten Raudasta.Tuo veivi ei ilmeisesti ole alkuperäinen. Saattaa olla jopa jonkun auton oven veivi alunperin.


Tämä oli aika romurautaa todellakin jo minun lapsuudessani. Tästä puuttui pohja ja isä värkkäsi siihen pellistä pohjan.


Ja näin käy kynän teroitus, joka kylläkin useimmille on varmasti tuttua touhua koulusta. Opettajan pöydällähän on usein ollut, ja on kenties vieläkin, samalla tavoin toimiva teroitin oppilaiden käyttöön.

"Nipsuista" leuat auki ja kynä sinne. "Nipsullinen" etuosa vedetään johonkin kohtaan kynän vartta.


Tässä kuuluisi olla tuossa sivussa toinenkin "tanko", eli jousisysteemi, joka vetää kynää sisäänpäin ja on tarpeellinen kunnollisen tuloksen saamiseksi. Tuokin osa puuttui jo lapsuudessani. Sitten tiukka ote ja veivaamaan.


Tässä näkyy tulos: aika paha. Tuo toisen tangon puuttuminen luullakseni tekee jäljestä tuollaista. Mielestäni tällä lapsena kynän teroitus onnistui hiukan paremmin kuitenkin. Nyt oli kynäkin  kovin lyhyt, joten ei ollut varaa tuota vetoa saada siihen kovin pitkälti.


 Siinä se on, vaaleanpunainen puru, valmiina pois kaadettavaksi.


6 kommenttia:

 1. Nykyään sisustukeen kerätään kaikenlaista, tuokin teroitin on mielestäni hieno. Eräällä koululla oli huutokauppa, kun se lakkautettiin, sieltä sai huutaa jos jonkinlaista vanhaa koulu aikaista krääsää, seinä puhelin oli hieno, siinä oli huutajia, niitä puhelimia näkee vanhoissa kotimaisissa elokuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin joskus ostettiin yhden koulun huutokaupasta muutama iso kartta ja vanhoja höyliä. Meillä ei niitä kyllä ole voitu sisälle laittaa mihinkään, koska huusholli on niin pieni. Joskus haaveilimme sellaisesta vanhasta puhelimesta, mutta eipä sitä tullut hankittua.

   Poista
 2. Koulussa joo sitä tuon tapaista kynän terotinta käytettiin 60-70 luvulla :) Vanhat esineet on nöstalgisia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muistelen opettajan pöydällä olleen jonkun vihreän terottimen. En kyllä sitä muista, että kuinka paljon sitä mahdettiin käyttää.

   Poista
 3. Meidän aikana opettajan pöydällä oli samanlainen terotin. Siinä käytiin terottamassa. Mein kahta vahinta opetti Irmeli ja hänellä myös nökötti pöydällään samalainen, muilla opeilla on paristokäyttöinen, kynä vaan työnnetään reikään ja sur teroitus hoidettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosiaan nykyaikaa, se patterikäyttöinen. Kuinkahan usein saaneekaan pattereita vaihtaa... Mulle on kouluajoilta jäänyt mieleen, että ainakin vihreä, vähän nykyaikaisemman näköinen vekotin, oli joskus opettajan pöydällä.

   Poista