sunnuntai 2. toukokuuta 2021

Tuoretta leipää...

Laiska nainen meni ostamaan heräteostoksena jauhopaketin leivän tekoon.  Kiva saada välillä tuoretta leipää, oli ajatus. Valmis sekoitus - lisää vain vesi! Helppoa kuin heinän.., eikun siis leivän, teko. Mutta kas kummaa, kotona ajatus sen jauhopakkauksen kanssa puuhailusta ei enää innostanutkaan. Meni muutama viikko, kunnes "innostus" tuli.  Mutta ...

Ei siihen mitään oikotietä ole - paitsi jos ostaa valmiiksi tehdyn... Leivän.


Siinä ajassa, kun lueskelee ensin ohjeita paketin kyljestä ja pohtii minkä version tekisi, tai onko  sopivia kippoja, ja toteaa taikinan vaativan enempi seisottamista, ym., kuin yleensä leipoessaan tekee, voisi ihan yhtä hyvin tavan perustaikinan tehdä ja lisätä siihen mitä itse haluaa. Se on tietysti sitten omalla vastuulla, mitä siitä tulee. Mutta valmispaketeistakaan ei aina tiedä, mitä lopulta saa.

Nykyään mainoksissa,  pakkauksissa, lehdissä, ohjeissa, kaikki on mukamas niin helpoa ja kätevää:  lisää vain, surauta, pyöräytä, tilaa ja maksa helposti, ym., ym,...

Mutta palatakseni siihen jauhopakettiin, ja siitä pykäämääni leipään, tuli siitä ihan kelvollinen, vaikka en toiminut ohjeiden mukaan, vaan oikaisin sitä tehdessä...




Vähän turhan kauan  taisivat uunissa olla; mitä mahdoinkaan sillä aikaa tehdä, ehkä netissä huuhailla. Syötyä ne leivät kyllä tuli. Kuvan leikkuulauta on muuten tyttären muutama vuosi sitten tekemä:)

---

Tämä juttu on odottanut luonnoksissa viikon,  leivät tehtiin viime sunnuntaina. 





12 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä! :) T: Villasukkavihulainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kelvollista oli, ja lämpimänä tietty parempaa:)

      Poista
  2. Varmasti hyvää leipää. Vai piti sen olla niin helppoa! Itse en ole koskaan kokeillut tuollaista valmistaikinaa. En muutenkaan juuri leipää leivo, paitsi teeleipiä teen joskus lämpimän leivän nälkään. Mieheni tykkää tehdä silloin tällöin leipäkoneella leipää, se on hyvää. Leipäkonehan meni kuulemma pois muodista ajat sitten, mutta kukas käskee muodilta kysyä, mitä saa tehdä ja mitä ei...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin tuo oli ihan heräteostos. En ole yhtään leipomaihminen. Nuorena se vähän enemmän jaksoi joskus kiinnostaa, mutta nykyään ei ollenkaan. Meilläkin oli leipäkone joskus. Sitten se oli pitkään käyttämättömänä ja kun se jälleen olisi otettu käyttöön, ei se enää toiminutkaan. Oli varmaan ottanut nokkiinsa.

      Poista
  3. Mainosten sanat ovat kiinnittäneet monesti huomiotani, juuri nuo surauttamiset ja pyöräyttämiset. Ne lupaavat kaiken olevan helppoa ja nopeaa. Sitten kun ne ei toimikaan itsellä kuten on luvattu, itsensä syyttelemisten litania alkaa pyöriä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne mainosnikkarit osaavat käyttää sanoja, joilla kaikki muuttuu niin houkuttelevaksi. Minäkin ehdin myös harmitella tuon jauhopaketin ostoa, mutta tulihan se lopulta käytettyä kuitenkin.

      Poista
  4. Oioi, ihan alkaa tehä mieli!
    Joskus tein joka viikko hapanlaipääkin, voi niitä aikoja. Leipäkonekin oli, mutta sitten sen ohjelmat meni sekaisin, en muista ottiko joku sen itelleen vai menikö romuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä uunista otettu lämmin leipä on mukavaa syödä. Minä harvoin leipää teen, mutta joskus sentään. Mulla oli kanssa joskus leipäkone. Sitten se oli pitkään käyttämättä ja kerran aioin antaa sen nuorisolle, vaan sepä ei suostunut enää toimimaan. Vuosia oli turhaan tullut sitäkin säilyteltyä.

      Poista
  5. Enpä ole leipää koskaan tehnyt, nythän tuo olisi helppoa, mutta helpompaa on ostaa kaupasta ja leipomoitten myymälöistä, viimeksi mainitusta saa halvemmalla ja tuoreena leivät, tuleepä porokylän leipää sieltä Nurmeksesta ihan lähikauppaankin, sitä on tullut ostettua.
    Periaatteessa siellä Lieksassa on koko suomen parhaimmat leivät ja piirakat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuopa olikin kiva tieto, että täkäläistä leipää saa sieltäkin kaupoista. Ihan hyvä ettei jokaisen ole pakko itse leipää tehdä, kun hyviä saa kaupasta. Voi keskittyä sellaisiin leipomisiin joista tykkää, tai olla vaikka leipomattakin.

      Poista
  6. Minä en ole koskaan leiponut leipää,muuten olen kova leipomaan,makeita piirakoita ja kakkuja tykkään leipoa.
    Pirjo,minä tykkään myös porokylän leivästä,se on parasta leipää ja onneksi sitä myydään myös meidän lähi kaupassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kiva kun voi halutessaan leipoa sellaista kuin haluaa, eikä ole pakko itse leipiä leipoa. Kaupoissa onkin monenlaisia leipiä nykyään tarjolla, varmaan jokaisen makuun. Kiva kun sullakin on lähikaupassa leipää täältä päin.

      Poista