tiistai 3. helmikuuta 2015

Ilahduttava kirja

Minua on tänä aamuna ilahduttanut kirja, jonka lukemisen aloitin jo eilen tai toissapäivänä. Kyseessä on Johanna Spyrin Pikku Heidi. Tässä painoksessa, jonka löysimme kirpparilta ihan äskettäin, on mukana itseasiassa myös toinen kirja: Heidi osaa käyttää oppiaan. Heidi-kirjojahan meillä on jo ennestäänkin vanhempina painoksina. Yksi kirjasarjoista on sellainen, jossa on käytetty tv-sarjassa nähtyä kuvitusta. Se suosittu tv-sarja (v.1978) on meillä myös dvd:llä. Se on yksi suosituimmista katsottavistamme. Lainasimme sitä aluksi kirjastosta, mutta sitten ostimme oman. Sarjassa on 26 jaksoa ja kun se on itsellä, sitä voi  katsoa omaan tahtiinsa. Kirjaston elokuvien laina-aikahan on vain viikko.

Mikä niissä, siis kirjassa ja elokuvassa, niin kiehtoo? Yksinkertainen elämäntapa ja kaunis ympäristö nyt ainakin. Siinä on kuitenkin muutakin. Se on kertomus sovinnosta.  Se kertoo myös Jumalan huolenpidosta. Se tulee varsinkin esiin siinä, kun isoäiti Frankfurtissa kertoo Heidille rukouksen merkityksestä. Hän opettaa Heidille, että tulee hellittämättä rukoilla ja sen, että Jumala aina kuulee rukoukset ja hän vastaa niihin.  Aina hänen vastauksensa ei ole toivomamme, mutta se on kuitenkin sellainen, joka on meille parhaaksi. Rukouksen merkitys, ja varsinkin sovinnon sanoma, tulee esiin myös isoisän kohdalla. Hän on elänyt erakoituneena mökissään. Kyläläiset paheksuvat häntä ja hän ei myöskään halua olla heidän kanssaan tekemisissä. Isoisä luulee, että Jumalakaan ei hänestä enää piittaa. Heidi käyttää Frankfurtissa isoäidiltä saamaansa oppia ja kertoo isoisälle kuinka hän oppi rukoilemaan ja sai hellittämättömään rukoukseensa vastauksen, jota oli pyytänyt: hän pääsi takaisin rakkaan isoisänsä luo. Isoisäkin päättää kääntyä takaisin Jumalan puoleen. Kun hän on tehnyt sovinnon Jumalan kanssa, hän on valmis tekemään sovinnon kyläläistenkin kanssa. Hän saakin huomata, että hänet otetaan suopeasti vastaan. Hänellä ja Heidillä alkaa aivan uusi vaihe kyläläisten parissa.

Usein kirjojen mukaan tehdyt elokuvat eivät seuraa uskollisesti alkuperäistä tarinaa ja saattavat siksi olla pettymys. Tästä kertomuksesta tehty tv-sarja on minusta erittäin hyvä, vaikka sen yksityiskohdat eivät joka kohdassa menekään aivan kirjan juonta noudattaen. Näitten kohdalla sanoisin molempien olevan tutustumisen arvoisia. Nämä  sopivat hyvin lapsille ja näitten parissa  viihtyy hyvin aikuinenkin.

Tähän olisi ollut kiva laittaa kuvat kirjan ja levyn kansista, mutta tekijänoikeusasiat ovat sellaista viidakkoa, että katsoin parhaaksi olla laittamatta.

2 kommenttia:

  1. Olen joskus lukenut jonku kirjan. Täytyisi muistaa vilkaista elokuvaa kirjastosta. Meillä niiden laina aika on kaksi viikkoa.

    VastaaPoista
  2. On kyllä kiva tuo kirja ja dvd. Olisipa täälläkin elokuvien laina-aika 2 vk. Ei viikossa oikein ehdi kaikkia sarjoja katsoa. Onneksi niille kyllä helposti saa lisäaikaa yleensä.

    VastaaPoista