torstai 11. kesäkuuta 2015

Outo kukka

Tässä toissapäivänä  ihmettelin tuolla kallioilla erästä outoa, kaunista kukkaa. Se kasvoi siellä suopursujen ja mustikoiden seassa polun vieressä.


Noin äkkiseltään näytti, että siinä on lehdet kuin suopursulla ja kukat jotain mustikan/puolukan/juolukan tyyliä. Ihmettelin kovasti, että mikä se on. Kuvittelin sen jo melkein joksikin risteymäksi... Sanottakoon, että tunnen noin ylipäätään kovin huonosti kasveja. Laitetaankin se sen seikan syyksi, että minä olen sitä polvea, jonka ei sitä kasviota tarvinnut tehdä:) Ja netistä sitten etsin vastausta tähän asiaan. Vastaus löytyi sivulta LuontoPortti, jossa on erittäin kätevä Tunnista lajeja -sivu (katso tästä linkistä). Sain kasville nimen aika äkkiä, kun otin lehden muodon lähtökohdakseni. Kyseisellä sivulla voi siis etsiä nimeä muillekin kuin kasveille. Minun etsimäni kasvi oli siis Suokukka...kai... Se on kanervakasveihin kuuluva myrkyllinen varpu. Se on suokasvi, kuten jo nimikin sanoo. Huvittavaa on, että meillä se kasvaa tuolla kallioilla. Siellä tosin on soisia kohtia ja sitä suopursuakin siellä on myös.

Kaiketi suokukka

suopursu

Olen tämän aamun katsellut vaiveroita, juolukoita, suokukkia, suopursuja netistä. Olen varmaan monesti sekoittanut vaiveron juolukkaan. Juolukassa sentään on marja, ja vaiveroon ei käsittääkseni sitä tule. Älköön kukaan kuitenkaan luottako minun tunnistuksiini... tutkikaa itse!


Ja jos kasvit kiinnostavat, ja et ole vielä katsastanut edellisen jutun kommentteja, niin siellä tuli juttua Vaiverosta. Se on kaunis, juolukkaa muistuttava kasvi, jonka kuva oli sen juttuni alimmaisena.

4 kommenttia:

 1. Suokukata näyttää minsta. Pitäis kasvaa rämeissä, nevoissa ja rantahetteiköissä. Meillä kokona sitä oli eniten mein ja Mäkelän rämeikössä, mutta nevalla todella vähän. Juuri siellä missä oli suopursu ja juolukkakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin tämä olikin sulle tuttu. Eikä ihme, kun sitä sopivaa kasvumaata olikin siinä niin lähellä.

   Poista
 2. Suokukka ilman muuta! Näin suokukkia jo lapsena koulutien varrella.

  Tunnistit varmaankin edellisen postauksen keltaisen kukan, rentukan, vaikka et nimeä maininnutkaan.

  "Metsätähti"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan hauska kun oppii tuntemaan jonkin uuden kasvin:) Rentukka on tuttu ennestään kuitenkin. Niitä meidän nuorin poimi helluntaina tuolta rotkon pohjalla olevalta suolta ja siltä reissulta oli tuo rentukan kuvakin peräisin. Täälläkin muuten kukkii nyt ihanasti metsätähdet ja kieloissa on pienet kukan alut. Ja eilen huomasin pihan pihlajassa ensimmäisen kukkatertun. Ensin näytti, että niitä on vain yksi, mutta oli siellä ylempänä jokunen muukin. Tosi vähän kuitenkin, mutta eipä ihme viime vuoden ällistyttävän runsaan pihlajanmarjavuoden jälkeen.

   Poista