maanantai 9. tammikuuta 2017

Ompelua sivuten


Tänään kävimme Joensuussa auton katsastuksessa ja samalla kirpparillakin. Minä löysin Mammuttitorin peränurkasta parit vanhat ompelukaavat ja samaisen kirppiksen huonekalunurkasta vanhan Singerin hintaan 12 euroa...! Kun olimme kassalla, niin kaksi mieshenkilöä heti huomioi tuon Singerin ja kysyi, että mistä tuommoisia löytää? Hinnan kuulleessaan totesivat, että on melkein ilmainen:) Nätti on ja painava myös.

Vanha Singer

Jutun lopussa on muuten muutama linkki vanhoja Singereitä käsitteleviin juttuihin.


Tämänpäivän kaavalöydöt, Still ja Sorja


Ompelukaavoja minulla on enemmänkin ja olen mieltynyt jostain syystä nimenomaan sellaisiin vanhojen vuosikymmenten kaavoihin. Näissä viehättää nuo kauniisti piirretyt kuvatkin. Eilen juuri lattialla levittelin niitä ennestään olleita enkä arvannut, että tänään siihen tulisi täydennystä. Koin, että se oli kuin minulle juuri järjestettyä ekstraa, kun löysin nuo kaksi uutta tänään:)Ne tyttären maastokuvioiset housutkin muuten valmistui muutama päivä sitten ja ihan hyvät kuulemma olivat. Luultavasti jotkut taskut niihin värkkään joskus myöhemmin. Kaavoissahan ei ollut valmiina lainkaan taskuja.  Kaavoina käytin Suuri Käsityö -lehdessä olleita ukkohousun kaavoja.
----

Tässäpä vielä muutama linkki vanhoihin Singereihin. Omasta blogistani nämä kaksi:


60-luvun Singer-ompelukone 60-luvun Singer-ompelukone
 
Kirppikset on oikeita "arkimuseoita".

Ja sitten muualta. Penan blogi: Mielenkiintoinen ompelukonetesti, jossa vanha päihitti uuden!

Uusi Singer 4411 vastaan vanha Singer 328K. 
15 kommenttia:

 1. Hieno Singer! Minulla on hieman uudempi Singer, 70-luvun alusta, painava kuin mikä. Ei mitään muoviosia. Kaipaisi huoltoa tällä hetkellä, mutta kyllä sillä ompelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo löytöni oli kuin karkki:) Siitä sinunkin koneesi painosta jo voi päätellä, että koneesi on vielä kunnon kone, kunnon osista. Minulla on nyt käytössä sellainen halpa nykykone, kevyt kuin mikä ja muovisia osia tietenkin. Nillä ei kovin monia vuosia ommella. Äidilläni oli 60-luvun sähkökone, Singer sekin ja sillä minä aikanaan opettelin ompelemaan.

   Poista
 2. Minun luotettava työjuhta on Singer 328K. Se on ompelukone jostain -60 luvun alusta. Ostin sen tori.fi sivuilta hintaan 50€. Se oli ollut viimeiset kymmenen vuotta käyttämättömänä ja sitä ennenkin ollut melko vähäisellä käytöllä. Oston jälkeen tein siihen pientä voiteluhuoltoa ja nyt se toimii todella hyvin. Olen tehnyt muutaman ompeluvideon YouTub.een. Jos kiinnostaa niin katselkaa ompelua Singer 328K. ompelukoneella.

  VastaaPoista
 3. Niin ne videot on täällä.
  www.youtube.com/user/penhak

  VastaaPoista
 4. Ne sen ajan koneet onkin tehty kestämään. Ei ollut koneellasi suurta hintaa, mutta hyvän työvälineen sillä hinnalla sai. Katsoin videoista, että hyvin näppärästi ompelu sillä koneella kävikin.

  VastaaPoista
 5. Ennen oli ompelukoneetkin niin kauniita. Minullakin on tallella vanha ja painava Singer mutta uudempana versiona kuitenkin kuin tuo ompelukone.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivat todella kauniita, niinkuin tuokin ostamani on todella koristeellinen. Nykyajan koneet on kyllä todella tylsän näköisiä näihin verrattuna. Kiva, kun sullakin on tallessa sellainen vanha kone.

   Poista
 6. Tuo on kyllä hieno kone! Mullakin on joku tuollainen vanha kaavapakkaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina yleensä käyn siellä nurkassa vanhoja koneita ihailemassa. kun niitä siellä useampia useinkin on. Kun näin tämän ja näytin isännällekin, niin hänkin yllytti minua sen ottamaan, kun tiesi innostukseni moisiin.

   Poista
 7. Minäkin pidän vanhoista ompelukoneista ja minulla on niitä muutama. Yksi on läpi vuoden pihakoristeena, kun se on jo niin huono.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä vanhoissa on kyllä aivan erikoista hohtoa. Tässäkin varmaan on ollut vielä komea jalkaosakin joskus. Tuo onkin mainio idea, että pihakoristeenakin voi pitää juuri sellaisia, joita ei sisälle kelpuuta.

   Poista
 8. Kaunis kone. Tuon ikäluokan koneita en ole kirppiksillä nähnyt, samoin kaavoja ei ole myynnissä täällä. Upeat housut tuli. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nytkin on tyttärellä nuo housut yllä ja hyviltä vaikuttaa. Melkein voisin itsellekin ajatella tuolla kaavalla, mutta ehkä pientä muokkausta yläosaan tarvittaisiin. Minustakin tuo kone on kuin koru:)

   Poista
 9. Ihania löytöjä!!! Meilläkin on vintissä Singer pöytäkoneena ja tuvassa uunin päällä käsin veivattava ompelukone, jolla puolison isoisän isä ompeli vaatteita. Kuka lie tietää koneen valmistusvuoden,mutta tämä räätäli Jeremias kuoli ennnen sotia, joten luulisin koneen olevan yli 100-vuotias.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä vanhoissa on viehätystä:) Sulla onkin erityisen hienot koneet tallella, niiden kaavojen lisäksi (Piipen kaavajuttu: http://kylatiella.blogspot.fi/2017/03/vaatekaavoja-vuosikymmenten-takaa.html ),kun on omasta suvusta ne! Samalla kirpparilla josta minä tuon koneen ostin, on jo jonkin aikaa ollut myös käsin veivattava, hyvin tukevan ja yksinkertaisen näköinen kone. Ja viimeksi muutama päivä sitten siellä käydessämme näin ensi kertaa, kenties samalta aikakaudelta suutarin koneen. Ties vaikka se toinenkin olisi ollut suutarilta peräisin, koska ne oli jotenkin samanoloisia koneita.

   Poista