sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Olipa sitten myrskyä ja sähkökatko

Perjantai-iltana lähdimme tyttöjen kanssa seurakunnan Mix-iltaan. Emme olleet vielä puolivälissä matkaa, kun oli autojono pysähdyksissä. Edessä oli kaatunut puu. Jo mietin, olisiko parasta kääntyä takaisin, ja olisin kenties sen tehnytkin, mutta oli jo auto tulossa taaksemmekin. Pian kuitenkin joku veti sen kaatuneen puun henkilöautollaan sivuun ja matka jatkui. Siinä matkan jatkumista odotellessa saimme kuulla kotoa, että oli jo ollut pieni sähkökatko.

Kun sitten palailimme kotiinpäin, oli jo pimeä. Ajoin hitaasti, sillä satoi enkä muutenkaan uskalla pimeässä ajaa kovaa. Nyt sai vielä pitää mielessään, että tiellä saattoi olla vaikka niitä kaatuneita puita. No, jossain kohtaa rupesi sitten edessäpäin näkymään sinisiä hälytysvaloja ja keltaisia hätävilkkuja. Siinä lähistöllä joku ihminen käveli tien toista reunaa taskulampun kanssa pimeässä. Minä ajoin tien sivuun, niiden autojen taakse, joissa ne hätävilkut olivat päällä. Edessäpäin oli jotain meneillään ja joku tulollaan oleva auto seisoi odottamassa. Kohta se sinisin vilkuin varustettu lähti Joensuun suuntaan ja liikenne rupesi kulkemaan. Mekin siitä sitten uskaltauduimme liikkeelle.

Muutamissa kohdin oli tiellä kovasti puunroskaa ja tien sivussa kaatuneita puita. Kotipihaan saavuttuamme oli meillä täysi pimeys. Isäntä tuli taskulampun kanssa ottamaan meitä vastaan ja sanoi, että sähköt olivat jälleen katkenneet noin puoli tuntia aiemmin. Hän oli ehtinyt keittää kahvit sitä ennen ja se oli onneksi vielä lämmintä.

Siitä alkoi sähkötön aika. Meillä se tietää sitä, että loppuu vedentulo, koska pummpu ei toimi. Vettä saa vain sen aikaa, kuinka sitä putkissa on jäljellä.  Meillä oli varauduttu ottamalla pulloihin  vettä, niin juomavedeksi, kuin vähän muuhunkin. Sitä vain ei tiedä kuinka pitkäksi aikaa sen on riitettävä, joten sitä elää aivan säästöliekillä. Kun sähköt menee, ensin sitä ravaa levottomana ja odottaa sähköjen paluuta pian. Kun aikaa kuluu, kaikki toiminta hidastuu ja enimmän aikaa on vain paikoillaan... ettei tarvi käyttää paljon vettä, ei ruokaa eikä vessaa. Ruoat pilaantuu ja kämppä viilenee.  Ja kun pimeä laskeutuu, on kyllä tunnelmavalot, mutta eipä niistä silloin paljon nauti.
Eilen  kävimme vähän ajelemassa ja  tyttären asunnolla käytiin juomassa päivän kahvit. Matkalla näkyi useissa kohdin myrskyn kaatamia puita. Iltapäivällä teimme kävelykierroksen omassa metsässämme ja on sielläkin useita myrskyn kaatamia.

Tänään aamuyöstä sähköt palasivat. Ja mulla on yhä ylimääräisiä villakerroksia yllä.

6 kommenttia:

 1. Se ei ole kovin kivaa, kun sähköt ovat poissa...meillä oli, oisko pari vuotta sitten ollut, useamman päivän sähkö pois...en tarkkaan muista , mutta tais olla 2-3 pv. Onneks meillä on puu-uunit ja puuhella, ettei kylmä tule ja pannukahvia saa keitettyä :) Mutta se pimeys, sillonkin tais olla oisko joulukuu tai marraskuu, kynttilät vaan paloi, mä olin vielä yksin kotona, kun mies oli näytelmissä ja oli kaupungissa yötä....kyllä rupes tuntuu jo ankeelta ja oli ihanaa kun tuli Valkeus!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se tosiaan ankealta tuntui. Minäkin tietysti mietin etukäteen, että jos ne on poissa vaikka viikon... Onneksi ei sentään niin! Meillä on nyt ollut pari kertaa semmoiset puolitoista vuorokautta sähköt pois ja edellinen kerta oli talvella. Silloin meni se yksi päivä lähes kokonaan peiton alla.

   Poista
 2. Sitä on niin riippuvainen sähköstä. Meillä oli ehkä tunnin perjantaina sähkö poissa.Ehdein kyllä miettiin mihin ihmeeseen laitan inskat jos jatkuu pitkään, ulkona kun on liian lämmin niiden säilytykseen. Myrskyllä ei niin hauskaa ole tehdä nuotioruokaa ja huoneet viilenee äkkiä. Toivottavasti ei tule katkoksia, eikä ainakaa pitkiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me niin ollaan siihen sähkön saantiin totuttu ja siitä riippuvaisia. Kaikki menee sekaisin, jos ei sähköä ole saatavilla. Saati sitten, jos on jotain erityistä huomioitavaa, kuten iskat. Niitä joutuukin heti miettimään, että kuinka ne säilyy.

   Poista
 3. ♥sähköttömyys on tosi harmi, sen huomaa kun katko tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Pienempikin katkos saa harmistumaan.

   Poista