torstai 1. lokakuuta 2015

Kaltimon historiaa etsimässä

Kävimme tutustumassa Kaltimon eli Enon pahvitehtaan alueeseen. Tietenkin sitä jo mielessään näki mielenkiintoiset rauniot ja oli vaikea uskoa, ettei mitään sellaisia löytynyt. Alueella oli kuitenkin ollut pahvitehdas ja ihmettelimme, miksi ei juuri mitään jälkiä näy. Näkyi kuitenkin kyltti, jossa oli tekstinä Tehdasperinnepolku. Ja sitä polkua lähdimme kulkemaan. Saattoi helposti kuvitella, että siinä olisi saattanut mennä aikanaan kyseiselle pahvitehtaalle tie, sillä väylä oli niin suora ja leveä, vaikka kasvillisuus nyt olikin vallannut alaa.Siinä sitä ihmetellään maassa olevia kylttejä. Siinähän on myös Taidepolku-kyltti.Tämä oli ollut myös Taidepolku jonain vuonna. Jos katsoo allaolevaa kuvaa tarkkaan, saattaa nähdä päidemme yläpuolella kanaverkosta tehdyn linnun roikkumassa. Minä mennä touhotin tuosta niin, etten sitä huomannut... Vasta sitten kun satuin katsomaan  taakseni.


Meillä ei ollut mitään etukäteistietoja, milloin se tehdas siellä oli ollut. Kun saavuimme syvemmälle metsään, vastaan tuli pitkä ja leveä, suorakaiteen muotoinen kumpu (joka ei näissä kuvissa erotu). Kipusimme sen päälle. Kenties se kumpu oli jonkun rakennuksen kivijalan jäänteet tai mitä lie.  Siitä jatkui pari polkua etäämmäs, mutta näytti etteivät ne sen kummempia luvanneet nekään.

Tuossa piti olla kohde 1...                                                                           Kumpareen päällä                                                                                                Ja sieltä pois...


Kotimatkalla pähkäilimme "kadonneen tehtaan arvoitusta".  No, eräs neitokainen etsi näppärästi tietoa jo matkan aikana kännykällään ja saimme hyvin mielenkiintoisen  tietopaketin lukeaksemme heti paikalla Enon kartanosta ja pahvitehtaasta.

Tästä linkistä Ylen juttu: http://yle.fi/uutiset/enon_kartanolla_on_111_vuotta_takanaan/6089900.
Siinä on kartanosta kuvakin.

Tässä linkki juttuun Kaltimon pahvitehtaasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaltimon_pahvitehdas.

Kuvia alueesta http://www.kolumbus.fi/hannu.j.asikainen/pielisjoki/tehtaankanava.htm
ja vanhoja kuvia sisältä http://pielisnet.jns.fi/pahvitehdas.htm.

Noista jutuista kävi ilmi, että siellä jossain ehkä joku rakennus olikin.... tai sitten ei enää, sillä joku oli hajotettu 2004. Olisi vain pitänyt olla enemmän aikaa ja tietoa sekä kumisaappaat. Ja ylläpidetty Tehdasperinnepolku... Tai ehkä siellä ei tosiaan ole enää mitään ylläpidettävää.

6 kommenttia:

 1. Kaunis kartano ja muutkin rakennukset. Ei tainnut näkyä enää rautatiestäkään mitään merkkiä? Olis ollu hyvä, jos se kartano olis säilynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kartano mielestäni siellä kyllä onkin, mutta tehdasrakennuksia ei. Jos olisimme ajaneet pidemmälle siinä lähistöllä olevaa tietä, olisimme kenties nähneet sen kartanon. Joku iso kartanomainen rakennus siinä lähellä olikin, mutta se oli minun mielestäni joku muu. Tehdasalueella on kai ollut junaraiteet ja nykyäänkinhän Enon rautatieasema on siinä ihan lähellä ja vielä siinä junat kulkee. Ei tosin henkilöliikenne kauaa, sillä ensi vuonna se loppuu. Saa nähdä kuinka meidänkin nuoriso kulkee sitten. Linja-autolla kaiketi.

   Poista
 2. Mielenkiintoisia tollaiset paikat vaikka ei kohdetta löytynytkään enää. Jos se kartanon kummitus vähän teitä kiusasi ja oli piilottanut tehtaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Joku jännä mielenkiinto niissä tosiaan on. Kai sitä haluaisi oikeastaan päästä hieman kurkistamaan siihen menneisyyteen ja kun näkee vaikka jonkun vanhan rakennuksen, voi ainakin mielessään jotain siitä touhusta siinä kuvitella.

   Poista
 3. Tehdasrakennus on purettu. Se lukikin yhdessä noista lähteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, oikeassa olet ja jossain kuvassa ollut tiilinen korjaamorakennuskin sitten. Se aseman makasiinirakennus on olemassa ja eilen ajelimme siellä alueella taas, kun jäi kismittämään ettei edellisellä reissulla tiennyt eikä nähnyt mitään. Nyt löysimme sen makasiinin kun ajoimme pidemmälle. Samoin näimme vilauksen kartanostakin. Se tosin on aitojen takana eikä sinne alueelle pääse, mutta paikka kumminkin löytyi.

   Poista