torstai 11. elokuuta 2016

Aitoa lähipalvelua: Kirjastoauto

Täällä ei mikään muu ole lähellä, paitsi postilaatikko... Eli ei siis kävellen mennä kauppaan eikä mihinkään muuallekaan, ellei sitten ison tien varteen linja-autolle. Josta muuten seuraava huomio: Isäntä kulki taannoin linja-autolla (vajaat 30 km) ja kuljettaja totesi, että häntä "hävettää ottaa matkasta niin paljon..."  Samalla rahalla nuorimies pääsi länsirannikon reissulta takaisinpäin, välin Tampere-Joensuu! Matkojen hinnoittelusysteemit ovat juuri muuttuneet siten, että esim. Lieksan ja Joensuun väli maksaa entistä enemmän ja alennuksia ei saa entiseen malliin. Suosi siinä sitten julkista liikennettä kun vuoroja on muutenkin vähän ja kalliit hinnat vähentävät kulkijoita entisestään. No, nyt eksyin aiheesta. Kirjastoautostahan minun piti kirjoittaa:

Siellä se Lieksan kirjastoauto, Hilippa nimeltään, seisoi.

Yksi palvelu sentään ulottuu tänne korpeenkin ja se on suorastaan ihmeellistä nykyaikana. Mekin päästään kävellen johonkin paikkaan:)

Nuorimmat lähti siis kirjastoasialle. Pyysivät minuakin mukaan, mutta en ensin aikonut mennä, koska isommat puolestaan oli kohta lähtemässä Joensuuta kohti (eli sinne linja-autolle kävelemään). No, päätin sitten kumminkin lähteä ja nuoriso tuli minun kanssani samaa matkaa. Postilaatikolla tiemme erkanivat, he ison tien suuntaan ja minä toisaalle.

Siellähän se kirjastoauto, nimeltään Hilippa, seisoi naapurin postilaatikon kohdalla. Lieksa sai uuden kirjastoauton joitakin aikoja sitten. Naapuri oli jo poistumassa autosta, kun minä sinne saavuin.  Muita ei autossa sitten ollutkaan kuin meidän tytöt. He olivat jo lainanneet kirjoja sekä lehtiä.  Heille auto onkin entuudestaan tuttu, koska se käy koulun pihalla ja oppilaiden kuuluu myös käydä siellä. Minä puolestani kysyin kirjastoauton kuljettajalta sitä, mitä etsin: itselleni käsityölehtiä ja isännälle sotakirjoja.  Niitä saatiin ja painava olikin kassi kotiin kantaa.

Kysyin myös lupaa saada ottaa muutama kuva blogiin ja senhän sitten sainkin:)


Kuvassa näkyvä musta, kirjakuvioinen kassi, on ollut meidän vakituinen"kirjastokassimme".  Ja pöydällä näkyy osa lainaamistamme kirjoista ja lehdistä.
...

11.8.  klo 20.00/lisäys juttuun: Liioliin kommentista  sain idean laittaa linkin hänen mainitsemaansa kirjastoautojen kauneuskilpailu -juttuun.  Siellä komeilee Lieksan Hilippakin:)

6 kommenttia:

 1. Kirjastoauto on kiva. Lapsuuskodissani kävin usein kirjastoautossa, se kävi kerran viikossa melkein meidän kohdalla. Kun menin kansalaiskouluun (eli nyk. ylä-asteelle) kaupunkiin, niin kävin sekä siellä kirjastossa, että edelleen krjastoautossa. Aikuisena on kolmessa asuinpaikassa tullut käytyä kirjastoautossa. Täällä käymme joko lähikirjastossa (5 km päässä) tai kaupunkireissulla pääkirjastossa. Kirjasto-palvelut on tosi hieno juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun ei ole tullut kirjastoautossa käytyä oikeastaan lainkaan aiemmin. olisinkohan kerran aiemmin käynyt, vuosia sitten. Täällä asuessa minä en ole tullut hankkineeksi edes kirjastokorttia. Isännällä ja kaikilla lapsilla on, joten minäkin olen aina saanut haluamani lainat samalla. Pomarkussa mulla oli kortti ja sen jälkeenkin muutamissa asuinpaikoissa. Pitäisi ehkä hankkia se vielä täälläkin.

   Poista
 2. Ihana punainen auto! Taisin äänestää juuri tuota kirjastoautojen kauneuskilpailussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva:) Multa onkin mennyt se äänestys aivan ohitse. Tuossa on piristävä ja hyvin erottuva väri. Ja kyljissä piirrettyjä lintuja. Edellinen auto oli vaaramaiseman kuvalla varustettu ja minä pidin kyllä siitä. Mulla kestää aina aikansa tottua kaikkeen uuteen:)

   Poista
 3. Tänne muutettuani kävi kirjastoauto, pysäkille oli noin kilometri meiltä. Kävin joka viikko, mutta ennen nuorinmaistani reitti lakkautettiin. Siellä kävi yksi vanhaemäntä ja ala-asteikäinen tyttö minun ja lasteni lisäksi.
  Ne matkalipun hinnat on ihan hassut, meiltä kouluun on sama hita kuin Laitilaan. Onni bussilla Turku- Helsinki väli on sitä halvenpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmaan aika pieni väkimäärä, joka niissä käy, mutta hyvä kun kulkee silti. Pääsee autottomatkin kirjoja lainaamaan peräkylilläkin. Ja nuo linja-autohinnat, ne on tosi ihmeelliset: ne, jotka kyytiä jatkuvasti tarvitsee, joutuu maksamaan enemmän...

   Poista