perjantai 15. syyskuuta 2017

Sairas poika ja "Armohuone"

Jotenkin minua sykähdytti tänä aamuna lukemani teksti; sairaat saivat parantua ja paikka, jossa sairaat oleilivat, olikin Armohuoneeksi nimitetty:)





" Sairas poika. 
Niiden kahden päivän kuluttua Jeesus lähti sieltä Galileaan. Hän itse todisti, ettei profeettaa pidetä arvossa kotiseudullaan. Kun Jeesus tuli Galileaan, sen asukkaat ottivat hänet vastaan, koska olivat nähneet kaiken, mitä hän oli tehnyt Jerusalemissa juhlan aikana. Hekin olivat näet olleet juhlilla. Jeesus meni jälleen Galilean Kaanaan, missä oli muuttanut veden viiniksi. Kapernaumissa oli eräs kuninkaan virkamies, jonka poika sairasti. Kun hän kuuli Jeesuksen tulleen Juudeasta Galileaan, hän meni tämän luo ja pyysi häntä tulemaan ja parantamaan hänen poikansa, joka oli kuolemaisillaan.

Jeesus sanoi hänelle: 'Ellette näe merkkejä ja ihmeitä, te ette usko.' Kuninkaan virkamies pyysi: 'Herra tule, ennenkuin lapseni kuolee.' Jeesus sanoi hänelle: 'Mene, poikasi elää.' Mies uskoi tämän Jeesuksen sanan ja meni. Hänen ollessaan paluumatkalla hänen palvelijansa tulivat häntä vastaan ja sanoivat hänen poikansa elävän. Hän tiedusteli heiltä, millä hetkellä poika oli alkanut toipua. He sanoivat: 'Eilen seitsemännellä tunnilla kuume lähti hänestä.' Isä ymmärsi, että se oli tapahtunut aikana, jolloin Jeesus oli sanonut hänelle: 'Sinun poikasi elää.' Hän uskoi, hän ja hänen perhekuntansa. Tämä oli toinen tunnusteko, jonka Jeesus teki tultuaan Juudeasta Galileaan.




Sairas Betesdan lammikolla
Sen jälkeen oli eräs juutalaisten juhla, ja Jeesus meni ylös Jerusalemiin. Jerusalemissa on Lammasportin luona lammikko, jonka nimi hebreankielellä on Betesda*, ja sen reunalla on viisi pylväikköä. Niissä makasi suuri joukko sairaita, sokeita, rampoja ja näivetystautisia. (Nämä odottivat, että vesi alkaisi liikkua. Aika ajoin näet Herran enkeli laskeutui lammikkoon ja kuohutti veden. Veden kuohuessa siihen ensimmäisenä astuva tuli terveeksi, sairastipa hän mitä tautia tahansa.)*
Siellä oli mies, joka oli sairastanut 38 vuotta. Kun Jeesus näki hänen makaavan siinä ja tiesi hänen jo kauan aikaa sairastaneen, hän kysyi mieheltä: 'Tahdotko tulla terveeksi?' Sairas vastasi: 'Herra, minulla ei ole ketään, joka veisi minut lammikkoon, kun vesi on kuohutettu. Kun olen menossa, joku toinen ehtii ennen minua.' Jeesus sanoi hänelle: 'Nouse, ota vuoteesi ja kävele.' Mies tuli heti terveeksi, otti vuoteensa ja käveli. Mutta se päivä oli sapatti."  Joh. 4: 43-5:9

---
*5:2: Betesda =  "Armohuone"
  5:3,4: Osassa käsikirjoituksista ovat hakasulkeissa olevat sanat. 

Teksti: Jumalan kansan Pyhä Raamattu (joka perustuu Kirkolliskokouksen vuosina -33/-38  käyttöön ottamaan suomennokseen**, käännös ja kieli korjattuna.)

**Tästä näet halutessasi tekstin siinä muodossa: Joh. 4:43-54   Joh. 5:1-9




Hyvää perjantaita!

10 kommenttia:

  1. En tiennytkään että Betesda = armohuone.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään muista sitä ennen mistään lukeneeni, kuin tänä aamuna tuosta Raamattuversiosta, jonka sain muutama vuosi sitten Uusi Tie -lehdeltä:)

      Poista
  2. Kauniita syksyisiä kuvia. Sinulla on hyvä kirjoitus, lohduttava ja rohkaiseva, Jeesus
    auttoi sen ajan ihmisiä ja auttaa omiaan myös tänäänkin.
    Hyvää viikonloppua sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin sinulle:) Kun aina itsekin muistaisi tuon, että tänäänkin Hän on läsnä auttamassa.

      Poista
  3. Hyvää, siunattua viikonloppua Sinulle, Metsäntyttö!

    VastaaPoista
  4. Hyvää, levollista viikonloppua! Betesda on tuttu sana, mutta en tiennyt sen merkitystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin ihastelin tätä sanalöytöä. En muista, että aiemmin olisin sitä lukenut mistään. Toivotan sinulle jo hyvää alkuviikkoa, kun sunnuntai-ilta on jo näin pitkällä, kun tätä kirjoitan)

      Poista
  5. Armohuone- ihana sana! Ajatella että saamme elää kaikki päivämme armohuoneessa :) Ei tarvitse odottaa että joku vie elävän veden lähteelle, kun se virtaa omassa sydämessä ja Raamatun sanassa. Miten ihanaa armoa, että saa sitäkin lukea ja kuulla. Ja tulee päivä, jolloin kaikki lupaukset täyttyvät ja sairaudet parantuvat!
    T. Häivähdys

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tosiaan niin:) Tuo armohuone -sana oli minullekin oikein mieluinen löytö:) Tosiaankin saadaan lukea ja kuulla, se on suurta se. Usein ei sitäkään osaa tarpeeksi arvostaa. Olen vähän miettinyt sitä viime aikoina, kun olen vaivaisella (lue: olemattomalla) enkuntaidollani yrittänyt ottaa välillä selvää englanninkielisestä tekstistä. Siinä sitä huomaa, kuinka hienoa on, kun saa lukea omakielistä Raamattuakin!

      Poista