maanantai 11. syyskuuta 2017

Vanhat tavarat - "kalkkeeripaperi"

Katselin aiemmin otettuja kuvia. Sielläpä  olivat nämäkin kuvat, jotka olin jo vuosi sitten ottanut vanhasta "kalkkeeripaperi"laatikosta, joka meillä on. Taitaaa olla appeni ollut tämä. Kaikkein nuorimmat eivät ole moiseen touhuun tutustuneet, joten tässä vähän selvitystä mitä sillä tehdään:Wikipedia/Hiilipaperi.  Eli sehän oli sellainen jäljennöspaperi. Yleensä konekirjoituksessa käytettävä, mutta saattaisihan tuolla vaikka nykyäänkin jonkun kuvan jäljentää, kun kynällä mallikuvan ääriviivoja pitkin vetelisi ja sen paperin alla olisi tuollainen "kalkeeripaperi" musta puoli alaspäin, niin sen alla olevaan paperiinhan se kuva piirtyisi.  Tai jos käsin kirjeen kirjoittaisi, niin kirjepaperin alle tuollainen hiilipaperi ja toinen kirjepaperi, niin tulisi kirjeestä kopio samantien ilman konetta. Mutta kannattaisi olla virheetön kirjoittaessaan... koska kaikki painalluksetkin näkyisivät siinä kopiossa.Ja siitä se laatikko sisältönsä paljastaa...
Kun tuollaista hiilipaperia käyttää, niin tuohon mustaan jää kirjoitus tai kuva näkyviin, mitä sillä on tullut tehtyä. Silti tuollaisen voi käyttää useampaan kertaankin. Tässä kuvan laatikossa näitä on vielä joitakin papereita käyttämättömänä.

Tuo loota on nyt jossain varastossa kaiketi. Jos se olisi ollut tässä ihan käsillä, olisin voinut kokeeksi sillä jonkun pienen jutun jäljentää. Ehkä sitten joskus toiste.


16 kommenttia:

 1. Muistan jostain lapsuudesta kalkkeeripaperin :)

  VastaaPoista
 2. Oho miten nostalgisia aarteita:) Mummolassa joskus tulee sellaisia tavaroita vastaan että on ollut ihan pakko kysyä.."Mihin kummaan tätä on käytetty..:)" Mukavaa alkanutta viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinne:) Meillä on jonkun verran tallessa vanhaa tavaraa; osa perittyä, mutta on aina silloin tällöin kirppariltakin jotain ostettu. Mullekin tulee mieleen heti yksi tavara, jonka käyttö on mulle täyttä "hebreaa": laskutikku. Sekin meiltä löytyy; pitäisi siitäkin joskus vaikka juttu pykätä.

   Poista
 3. Tuttua paperia lapsuudesta. Lottokupongissakin oli ennen kalkkeeripaperi välissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) On jo ihan unohtanutkin tosi paljon kaikkea mikä lapsuudessa vielä oli ihan arkista. Tuleepa tässä mieleen koulusta ne koepaperit, jotka kopiot olivat sellaista paksua vahamaista paperia tai sitten sellaisia sinivioletilla värillä olevia ohuempia.

   Poista
 4. Kiva nostalginen postaus. Toki muistan minäkin hiilipaperit, taidettiin opetustyössäkin tarvita vielä 80-luvulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Lienee varmaankin tarvittu vielä silloin. Lapsista voisi nykyään olla hauskaa myös kokeilla näitä.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Aika kätevä juttu silloin aikanaan käytössä tämmöinen:)

   Poista
 6. Enpä olisi tuotakaan muistanut! Sillä tavalla saisi kaksi kopiota, jos piirtäisi kuvan voipaperin läpi ja tuo olisi kuvan alla toisen paperin päällä (kaikkea sitä rupeaakin pohtimaan) :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä justiinsa:) Itseasiassa minäkin ajattelin, että kokeilisin juuri niin. Kunhan saan aikaiseksi etsiä tuon lootan tämänhetkisen olinpaikan.

   Poista
 7. Muistan nähneeni tuollaista lapsuudessa. Ne on mukavia muistoja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kiva, kun löytää jotain tuolta varastosta ja muistelee, että tämmöinenkin oli:)

   Poista
 8. Kalkkeeripaperi on tuttu juttu ja olen vielä nykyäänkin sitä joskus kaivannut, kun on pitänyt jonkin askartelun ääriviivoja jäljentää. Ikkunan läpi olen sitten jäljentänyt, kun on tulostimesta ollut muste loppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, olisi kyllä ihan kiva, jos noita olisi nykyäänkin saatavilla. Pitäisi ihan kysyä vaikkapa. Löytyihän niitä värinauhojakin vanhoihin kirjoituskoneisiin: http://vaaranlaella.blogspot.fi/2016/05/viela-sai-varinauhoja.html

   Poista