lauantai 4. marraskuuta 2017

Kristillisessä maassa...

Tiedän, että tämä tekstini lienee monen mielestä ihan höhlää. Kirjoitan silti. Jos nyt joku tekstejäni lukeva ei vielä sattuisi tietämään, niin olen kristitty. Senhän pitäisi siis tarkoittaa sitä, että uskon Raamattuun ja se on myös monella tavalla elämääni vaikuttava ohjekirja. Sen neuvoja ja ohjeitahan kristityn tulisi elämässään noudattaa, mikäli ottaa asian todesta. Vaikka perustaltaan usko ei olekaan meidän tekemisiämme, vaan sitä, mitä meidän puolestamme tehtiin...


Tätä kotomaatamme sanotaan kristityksi maaksi. Kuinka paljon se  vain nykyään on totta? Yhä useampi ei usko, että mitään Jumalaa onkaan. Tai jos johonkin "korkeampaan voimaan" uskookin, se ei kuitenkaan ole Raamatun Jumala. Välillä tuntuu, että kaikki muu käy, mutta ei juuri Raamatun ilmoittama Jumala ja hänen totuutensa.  Nythän alkaa olla niin, ettei juurikaan saisi, varsinkaan kouluissa ja päiväkodeissa, puhua uskosta Jeesukseen ja Raamatullisesta uskosta. Miksi? Miksi kaikki muu tuntuu käyvän, mutta tämä ei?

Mihin ollaan menossa tässä asiassa?  Tuleeko Suomessakin vaikkapa kaularistin käyttämisestä kiellettyä? Tai vaikkapa julkisesti tehdystä ruoka- tai muusta rukouksesta? Nythän muuten kouluissa ei enää ole aamuhartautta, eikä ruokarukousta. Ruokarukouksen sijaan luetaan joku loru... Aika kummallista, että kristityksi itseään nimittävässä maaassa ei saa kouluissa lukea yleistä ruokarukousta. Ja onhan niistä suvivirsistä ja joulujuhlista joka vuosi nykyään vääntöä, että mitä saadaan tehdä ja mitä ei. Kulttuuriperinnön nimissä saadaan muutama virsi laulaa, kunhan ei liian tunnustuksellista ole... Raamatullinen näkemys haluttaisiin mieluusti jättää vallan pois yhdestä sun toisesta asiasta. Uskonnonvapaus lienee kaventumassa, varsinkin kristinuskon suhteen. Joissain maissa kristityt joutuvat jopa hengellään maksamaan siitä, että uskovat.


Tämmöisiä pähkäilyjä tänään.

---
Alla pari linkkiä aiemmin kirjoittamiini ajatuksiin uskosta.

Minä uskon

Kuka muuta luulee?

Tuossa blogin sivupalkissakinhan on yhtenä tunnisteena sana: usko. Siitä löytyy lisää lueskeltaavaa, jos jotakuta kiinnostaa.




Mutta nyt  Hyvää lauantaita
ja samalla olevaa Pyhäinpäivää!  

Vielä sentään kalenterissa lukee niin... 
ihan kaikkea kun nykyään pyritään muuttamaan. Kuulin äskettäin, että nyt jo joitakin "närästää" isäin- ja äitienpäivätkin...






26 kommenttia:

  1. Älä muuta sano! Hyvää Pyhäinpäivää kumminkin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on muuttunut asiat viime vuosina suhtautumisessa kristillisyyteen, eikä parempaan suuntaan. Mutta nyt on Pyhäinpäivä:)

      Poista
  2. Hyvää asiaa, kiitos tästä. Hyvää Pyhäinpäivää, me menemme kirkkoon rukoushetkeen, kun siellä luetaan rakkaan Krista-tyttömme nimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on mielestäni hyvä tapa muistaa, että luetaan joukosta poistuneiden nimet. Joskus olen ollut kuuntelemassa itsekin. Hyvää Pyhäinpäivää!

      Poista
  3. Eipä ole tekstisi "höhlää", päinvastoin!
    Itsekin olen niin surullinen tämän nykyisen ajan kehityksestä. kaikki kristillisyys riisutaan pois, kohta ei enää mikään ole pyhää. Itse olen kuitenkin kieltäytynyt mm. halloween-pirskeistä sekä päiväkodissa että nyt eskarissa. Torstaina tehtiin retki kyläkirkkoon, jossa suntio esitteli meille sisätilat ja sen jälkeen käytiin hautausmaalla viemässä kynttilät. Oli jotenkin pyhä hetki.
    Siunattua pyhäin päivää Sinulle! Jatketaan rukousta maamme puolesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tehdään tosiaan niin:) Tuo teidän torstainen retkenne kyläkirkkoon vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta ja piristävältä poikkeukselta siihen yleiseen tarjontaan, kun se halloween on niin lyönyt itsensä läpi.

      Poista
  4. Asiaa puhut!
    Olen ihmeissäni seurannut tuota, että kouluissa ei olisi uskonnon opetusta, kevätjuhlassa ei saisi soida suvivirsi ja mitä joulujuhlassa sitten tehdäänkään. Ymmärrän, että on eri uskontoja, mutta tämähän on vapaa maa. Ei ole pakko osallistua. Ristiä kannan kaulassani ja tulen kantamaan..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee ihan mieleen se vanha sanonta, että maassa maan tavalla. Joskus jotkut muiden uskontojen edustajatkin kuulemma ovat ihmetelleet tätä käytäntöä täällä, eivätkä edellytä meiltä kantasuomalaisilta moista oman uskonnon välttelyä. Mutta ehkä se onkin ihan kantasuomalaisten omaa halua luopua kaikesta kristinuskoon viittaavasta. Minullakin on ollut mielessä, että varsinkin nyt alkaisin enemmän sitä omaa ristiäni käyttää:)

      Poista
    2. Niin sen pitäisi olla. Tuskin muissakaan maissa kovin mennään muitten mielen mukaan.

      Poista
  5. Sama kiukuttaa. Ymmärrän ja hyväksyn uskonnon vapauden. On mielestäni hyvä,että koulu tarjoaa opetusta kunkin lapsen uskonnon mukaan. Väärin on se, että meiltä otettaan nämä aamuhartaudet, ruokarukoukset ja yritetään ottaa enkelitaivaat, joulukuvaelma ja suvivirsi pois. Nehän on oleellinen osa meidän uskontoa ja meidän perinnettä.
    Eiköhän se olisi oikein helposti järjestettävissä vaikka niin, että lapset jotka uskontonsa vuoksi voi / halua kuunnella hartaushetkeä tai lukea ruokarukousta olisivat vaikka käytävän puolella sen ajan. Eivät ne montaa minuttia kestä.
    Mehän kouluaikana saattiin aivan sama uskonnon opetus kaikki ja hyvin jokainen on uskonnollisen ryhmänsä ja näkemyksensä löytänyt koulun jälkeen. Emme tulleet "aivopestyiksi".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on juuri noin kun sanot! Eihän sitä kaikkea tarvitsisi meiltä ottaa pois sen tähden, että mukana on muutama, joiden uskonto on erilainen. Sen voisi aivan hyvin järjestää noin kuin sanoit. Mutta tämä lieneekin paljolti suomalaisten ateistien ajamaa asiaa varmaankin. He kun eivät mihinkään usko, niin muidenkaan usko ei saisi näkyä eikä kuulua.

      Poista
  6. Hyvin kirjoitettu! Minäkin olen ihmetellyt tuota ruokalorua, kun jostakin siitä luin. Jos ei sovi rukoilla, niin mielestäni voi turhan loruilemisenkin jättää. Ja montaa muutakin uutista olen ihmetellyt.
    Ajattelen myös, että olemmepa saaneet elää pitkään kristityille epätyypillistä rauhaisaa aikaa. Välillä mietin, kun näitä mainitsemiasi asioita on tullut esille, että onkohan lopun ajat jo lähellä. Siksi yhä rohkeammin pitäisi pitää evankeliumia esillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minäkin olen ihmetellyt, että miksi on pitänyt jollain lorulla korvata se ruokarukous... Olet varmaan oikeassa noista lopun ajoista! Vaikka tuntuu, etttei ketään kiinnosta, niin silti tosiaan pitäisi sitä evankeliumia rohkeasti pitää esillä.

      Poista
  7. Minusta on niin surullista että vanhat perinteet on vaarassa..suvivirsi..ruokarukous..joulukuvaelma ym.Maailma muuttuu mutta ei kyllä parempaan suuntaan monessa asiassa..Rauhaisaa pyhäinpäivää sinne❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinne:) On se harmillista... todella paljon on muuttunut moni asia, jos ajattelee vaikkapa millaista oli parisenkymmentä vuotta sitten. Ja tuntuu, että muutosvauhti vain kiristyy.

      Poista
    2. Hyvää pyhäinpäivää!
      Päivi Räsänen on sanonut, että sanomisen/uskonvapauden tila kapenee, jos sitä ei käytetä ja puolusteta. Olen aika arka puolustamaan mielipiteitäni, mutta olen huomannut, että kannattaa siitä huolimatta pitää Jeesuksen lippua esillä, vaikka netissä, vastustuksestakin huolimatta. Se näyttää vaikuttavan siedätyshoidon tavoin ja vähentää pelkoa ja kummastusta uskovia kohtaan (väsytystaktiikkaa :) ).

      Poista
    3. Samoin olen arka siinä. Mutta sama "siedätyshoito" on minulle itsellekin tarpeen ja vähentää pelkoa tuoda esille ajatuksiaan ja siksikin aina välillä haluan kirjoittaa jotain näistä asioista, jotka mielessä ovat. Ja se on niin totta, että jos kukaan ei mitään sano, entistä vähemmän sille tilaa sitten onkin. Harmittaa jonkin verran, että olen niin huono puhumalla tuomaan mielipiteitäni julki... Esim. ei olisi ollut pahitteeksi joskus näihin koulussa tapahtuneisiin muutoksiinkin jotain mielipidettänsä sanoa. Siltikin, vaikka se ei käytäntöjä muuttaisi, mutta ainakin tiedettäisiin, etteivät kaikki niistä muutoksista tykkää.

      Poista
  8. Minusta kirjoituksesi ei ole höhlää vaan kannanotto tärkeään asiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalaisia on kai joskus sanottu huonoiksi valittajiksi. Ja sama pätee kai tällaiseenkin asiaan, että pitäisi vain rohkeasti sanoa, mitä mieltä asioista on.

      Poista
  9. On kyllä meno Suomessa mennyt niin oudoksi, että ei sitä olisi uskonut vielä muutama vuosikymmen sitten! Ja koko ajan hullumpaa tuntuu tulevan. Mutta totta että kristityille on epätyypillinen tilanne se, ettei mitenkään vainottaisi eikä vastutettaisi. Minäkin olen huono suullisesti tuomaan mitään esiin, mutta jospa netissä edes...

    Nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä! sanotaan Raamatussa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kohta mullekin on tullut mieleen:) Kaikki tämä muutos on tuntunut käyvän vielä hirveän nopeasti ja tuntuu, että se vain kiihtyvällä nopeudella tapahtuu.

      Poista
  10. Tuo on kyllä totta, kun itse muistelee kouluaikoja, niin uskonto tunnit oli evankelioivia.Israelissahan oppi kirjana on Raamattu, vaikkakin VT, mutta VT kertoo enempi Messiaasta vapahtajasta, kuin UT.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain ala-asteen alempien luokkien uskontokirjoissa sentään on ollut ihan Raamatun henkilöistä vielä, mutta ylemmillä luokilla jo tutustutetaan kovasti muihin uskontoihin:( Minulla itsellä on tallessa jokin alaluokkieni vanha uskontokirja ja se oli ihan Raamatunopetusta silloin.

      Poista
  11. Olen samaa mieltä kanssasi,kristinusko on häviämädsä suomessa tai ainakin se on kaenemassa. Luin pari viikkoa sitten jostain että päiväkodeissa ei lueta enää ruokarukousta,se on järkyttävää. Olen ajatellut ettei lapsille ja nuorille puhuta Jeesuksesta, Hän on sovittanut synnit ja joka uskoo Häneen saa synnit anteeksi ja iankaikkisen elämän. Se on hyvin surullista kun lapsille ei kerrota Jeesuksesta.
    Hyvää ja siunattua alkavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinulle myös:) Se on totta, on järkyttävää etteivät lapset saisi kuulla sanomaa Jeesuksesta, joka sovitti meidän kaikkien synnit. Lapsena kylvetty sana saattaa kantaa satoa joskus vuosienkin päästä ja lapset ovat vastaanottavaisempia kuin me aikuiset epäluuloisuuksinemme.

      Poista