perjantai 19. maaliskuuta 2021

Keitetyt perunat, epätavallista kakkuainesta...

Yleensä keitettyjä perunoita ei tule ajateltua kakkuvärkkinä. Mutta sopii ne näköjään siihenkin. Mulla oli jääkaapissa viisi keitettyä perunaa. Mietin, riitttäisikö ne löytämääni kakkuohjeeseeen. Päätin kokeilla, vaikka olin vähän epävarma riittävyydestä. 

Viisi perunaa, sukaatteja, mantelijauhoa, ym. Leivinjauhe olikin tarpeeton, kun kuvaan aineksia kokosin. Eikä vehnäjauhojakaan tarvittu tässä lajissa. Mantelijauhoa sen sijaan tarvittiin.


Keitetyt perunat piti raastaa karkeaksi raasteeksi.


5 keltuaista piti vatkata... Vatkaamiset tapahtuu meillä tällä Siemensin vatkaimella, jonka tyttönä ostin. Eli se oli  neljäkymmentä vuotta sitten.



Sitten sekaan laitettiin niitä muita aineita, kuten sukaatteja...



...vaniljasokeria, kanelia, ja sitä mantelijauhoa. Jos meillä vatkain onkin vanha, on leivänpaahdin uusi, ja hauskan värinen:)




Kun yllättäen kakkuaineksia meillä oli, niin jotain yllättäen puuttuikin nyt. Korppujauhot olivat päässeet loppumaan. Välillä voitelin ja "jauhotin" siis vuoan. Kaurahiutaleet sai  toimia vuoan jauhottajina.



Tähän sörsseliin piti sitten vielä lisätä kovaksi vatkattu valkuaisvaahto. 


Aika tanakkaa oli se...



Tältä näytti uuniin menevä.



Ja tältä uunista tullut. Ei mikään kaunotar. Mutta kaksi kolmannesta siitä syötiin heti, kun kahviteltiin:)



Tämä oli siis "kartoffelltorte" eli "Reininmaan perunakakku". Ohjeen löysin Kotilieden leivontakirjasta. Netistä näkyy löytyvän ihan vastaavilla aineilla olevia ohjeita. Ja netin ohjeet kakun tekoon näyttivät olevan parempia kuin kirjan ohje. Ensimmäinen vilkaisemani selitti esimerkiksi sen, mikä vaikutus kunnollisella vatkaamisella on tämän kakun teossa. Niin kirjan, kuin netinkin ohjeiden mukaan, kakku olisi kuulunut tehdä irtopohjavuokaan. Jota minä en kyllä käyttänyt.

--- 

Voi hyvänen aika... Äsken kun katsoin tätä jo julkaistua juttua, huomasin kirjoittaneeni sukaatit satsumiksi! Olipa aika möhlinki. No, nyt se on oikaistu.






8 kommenttia:

  1. Minulle on ihan uusi ohje,en ole koskaan ennen kuullutkaan,
    se on varmasti hyvää. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli mielenkiintoinen tuo ohjelöytö. Leivon harvoin, mutta rupesin sitten katselemaan kirjasta ohjetta, kun kaapissa oli niitä sukaattejakin, ja mantelijauhoa. Erikoinen yhdistelmä nuo aineet. Mukavaa viikonloppua sinulle myös:)

      Poista
  2. Kiva tapa käyttää perunoita:) T: Villasukkavihulainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minustakin:) Paljon mukavampi varsinkin vähille perunoille, kuin jotkut paistinperunat.

      Poista
  3. Oho enpä ole tiennytkään että perunastakin voi tehdä kakun, pitääpä kokeilla itekkin tuo, aina kun kahvin kans pitää jotain syödä, niin voisi olla hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla:) Tuo on tosiaan aika yllättävä kakku. Yllätyin itsekin, kun siihen ei tarvittu edes vehnejauhoja eikä leivinjauhekaan ollut tarpeen.

      Poista
  4. Onpa jännä ohje, siitä tuli varmaan hyvä kakku! Itsekin ensin kiinnostuin, mutta en ole koskaan opetellut tuota keltuaisen ja valkuaisen erottamista, joten sellaiset ohjeet jäävät aina käyttämättä. En tiedä olisiko se nyt mitään rakettitiedettä, mutta jotenkin se on kuulostanut muka niin vaikealta, ettei ole tullut koskaan kokeiltua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ylipäätään kaihdan ihan vatkaamistouhujakin... Silloin harvoin kun mitään leivon, suosin ohjeita ilman vatkausta. Ilmankos vatkain on niin kauan kestänyt:)

      Poista