torstai 9. joulukuuta 2021

Mökki ja "minikoti" -linjalla mennään vielä

Ylellä oli juttu minikodeista. No sepä pisti mut muistelemaan meidän asuinmökkejä, kun olin lapsi. Oli keltainen mökki ja punainen mökki, vuokramökkejä. Ensin muutettiin keltaiseen, ja siitä sitten tien toiselle puolelle punaiseen. Kummastakaan näistä, joita muistelin,  ei ole valokuvia. Keltaisesta ei ole ainuttakaan, punaisesta on vissiin pari sellaista, joissa siitä näkyy pikkuisen jotain. Aikaa näistä on kulunut pian 50 vuotta. Ja vuonna 1978 muutettiin jo kerrostalolle asumaan.


Pomarkku, Kiilholmantie 70-luvulla.


Keltaisen mökin pihassa ei ollut kaivoa. Äiti haki vettä vähän edempänä olleen talon kaivosta. Saunaakaan ei ollut, vaikka ulkorakennus oli. Se on kummallista. En tiedä, oliko siinä pihapiirissä sitten joskus sellainen ollut. Punaisen mökin pärekattoisessa ulkorakennuksessa oli sentään sauna. Mutta sitä ei sen palovaaran takia sopinut ihan milloin tahansa lämmitellä. Pihassa oli kyllä kaivo kehnoine kansineen, josta lapsia  varoiteltiin. Kaivovesi haettiin siis  edelleen naapurista.

Vielä toivon saavani aikaiseksi jotain sisustuskuviakin näistä, mutta saa nyt nähdä toteutuuko se aie. Keltaisesta mökistä ei ole sisältäkään yhtään valokuvaa. Kaikki kuvat mitä meillä mökistä on, on vain päänupissamme. Punaisesta mökistä on sisältä kai vain yksi kuva, minusta ripillepääsyvaatteissani, ja sen otti ystäväni äiti. Ulkokuvia on muutama, joissa joku kohta talostakin hiukan näkyy. Mutta vain tosi vähän. Niistä ei saa mitään käsitystä juuri muusta kuin talon väristä, ja siitä, että ruutuikkunat näyttää olevan.

Talon entisillä omistajilla olisi voinut (hyvässä lykyssä) kuvia olla. (Nythän näitä kumpaakaan mökkiä ei ole ollut olemassakaan enää pitkiin aikoihin.)  Mutta voi olla niinkin ettei kuvia olisi, koska nämä oli pieniä mökkejä, joissa vuokralaisia asui. Ja ennen ei niinkään taloista kuvia otettu, ihmisistä mieluummin. Ainakin ne harvat kuvat, joita meillä laatikkokameralla otettiin. Sillä filmirullalla ei montaa kuvaa saanut. Kun sitten itselleni ostin kameran, oli se olevinaan kovin hienoa, kun sillä oli mahdollisuus paljon useampien kuvien ottamiseen yhdellä filmirullalla. 

Vielä vanhoista rakennuksista sen verran, että noin yleensäkin minusta olisi kiva, jos vanhoista rakennuksista, eikä  pelkästään asuintaloista,  vaan muistakin, otettaisiin kuvia edes siinä vaiheessa, jos niitä aletaan purkaa. Minua on täällä Lieksassakin harmittanut jotkut puretut rakennukset, kun ei ole itsekään kuvia tullut otetuksi.4 kommenttia:

 1. Siltä ajalta kun alan muistaa lapsuutta niin minäkin asuin ensin punaisessa mökissä, ja sitten seuraava oli keltainen isompi talo, jossa oli kolmet asukkaat :) Sen jälkeen tuli vielä harmaa talo sekä beessi kauppatalo, jossa asuimme entisessä myymälän hoitajan asunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin asuimme Pomarkussa ennen noita kolmessa rakennuksessa. Ja sitä ennen Hämeessä monessa paikassa. Tuntuu ihmeellisestä, jos olisi voinut asua koko ajan samassa paikassa.

   Poista
 2. Piti ihan kuuklata missäpäin tuo Pomarkku onkaan.. Joo, ei ole kaukana täältä. Miten ihmeessä sinä Lieksaan asti olet muuttanut? Jännä kun ei meinaa löytää karttaa josta näkee sijaintia. Oletko Guuklannut tuota paikkaa, tuli vastaan sellainen facebooksivu kuin Pomarkku ennen ja nyt, oisiko siellä tuttuja paikkoja sulle. Siellä näkyy olevan vanhoja kuvia :))
  Minä asuin lapsuuden ja nuoruuden, ja lopulta lähes 50 vuotiaaksi lapsuuden kunnan alueella. Sitten muutettiin n. 40 km:n päähän, kunnes muutin yksin tänne Tampereelle. Nyt ehkä, jos pääsis takaisin maaseudulle vaikka ensi vuoden alkupuolella...olis toivomus sellainen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut semmoinen kierros, että syntymäkotikunta oli Kangasala. Lempäälässäkin asuttiin. Vuonna 1969 äiti sai työn Pomarkusta, joten muutettiin sinne. Pomarkku on mun lapsuuden ja nuoruuden paikka. Sukulaiset puolestaan on kaikki Hämeessä. Aikuisena asuin oman perheeni kanssa Porin seudulla useammassakin paikassa, kunnes 90-luvun lopulla tultiin tänne isännän nuorena itselleen tekemään mökkiin. Meidän piti väliaikaisesti vaan täällä asua, mutta tänne me jäätiinkin. En ole itse facebookissa mut oon kuullut siitä sivusta kyllä. Olisipa kiva jos toive toteutuisi ja pääsisit maalle taas. Kaupungissa kun on puolensa, mutta maalla myös omansa:)

   Poista