perjantai 8. toukokuuta 2015

Kaivolla

Aamupäivän työt oli tehty. Päivä alkoi olla kuumimmillaan. Kun toiset pysyttelivät sisällä, naisen oli lähdettävä hakemaan vettä. Hän ei halunnut mennä kaivolle samaan aikaan kuin toiset. Oli aivan sietämätöntä kuulla sitä supatusta ja nähdä niitä silmäyksiä, joita hänen näyttäytymisensä sai aikaan.

Hän lähti matkaan vesiruukkuaan kantaen. Kadut olivat nyt hiljaisemmat. Jostain kuului kuitenkin lasten iloinen ääni. Voisipa itsekin iloita. Jospa voisi olla uudestaan pikkutyttö! Näitä miettiessään nainen lähestyi kaivoa. Voi ei, siellä oli joku! Mies, vieläpä juutalainen! Sellaisen hän kaikkein vähiten halusi kohdata. No, ehkäpä tuo häipyisi nähdessään hänen tulevan.

Mutta mies ei häipynyt. Hän tunsi tämän katseen vettä nostaessaan. Saatuaan vesiastiansa ylös, hän kuuli jotain omituista: mies pyysi häneltä juotavaa! Katsahtaessaan kummissaan mieheen, hän näki tämän katseen: niin lempeää katsetta hän ei ollut nähnyt koskaan. Hänen kysymykseensä, miksi juutalainen pyytää vettä samarialaiselta, mies antoi merkillisen vastauksen: mies puhui elävästä vedestä, jota hän voisi antaa! Mutta eihän miehellä ollut edes vesiastiaa. Miten hän muka vettä antaisi? Mies jatkoi, että kun juo hänen antamaansa vettä, ei tule enää jano, ja siitä vedestä tulee ikuisen elämän veden lähde... No, sitä vettä haluan, nainen tuumi! Ei tarvitsisi enää käydä täällä kaivolla.

Mies jatkoi ihmeellistä puhettaan. Miten hän saattoi tietää kenen kanssa asun, nainen hämmästeli. Onkohan hän profeetta?  Mitähän mieltä hän on oikeasta rukouspaikasta?  Mies ilmoitti, että Jumalaa tulee rukoilla hengessä ja totuudessa, sellaisia rukoilijoita Isä tahtoo.  Kuka tämä mies oikein on? Messiashan on tuleva, ja hän ilmoittaa kaiken. Voisiko tämä olla Messias?  Puettuaan nämä ajatuksensa sanoiksi, sai nainen kuulla mieheltä: "Minä olen se, minä, joka puhun sinun kanssasi".

Samassa miehen ystäviä tuli kaupungista. Nainen jätti vesiruukkunsa kaivolle ja ryntäsi kaupunkiin. Häntä ei nyt yhtään hävettänyt kulkea muiden nähden. Hän oli saanut puhua Messiaan kanssa! Täynnä iloa ja ihmetystä hän huusi ihmisille, että tulisivat kuulemaan miestä, joka tiesi hänestä kaiken! Ihmiset tunsivat naisen ja hänen elämänsä, ja kiinnostuivat. Lähdetään kuulemaan, mikä mies kaivolla oikein on, he tuumivat. Jos se vaikka olisikin Messias!


(Tämä kohtaaminen kaivolla löytyy Johanneksen evankeliumista luvusta 4, jakeet 1-42)
---

Kirjoitin tämän kertomuksen vuosia sitten. Muutama kysymyskin oli tämän liitteeksi mietitty: Kuka mies oli kaivolla?   Minkä kaupungin kaivo oli kyseessä?   Mitä sitten tapahtui, kun kaupunkilaiset menivät kaivolle?

2 kommenttia:

  1. Jeesus, Sykar, Jaajobin kaivo ja samarialaiset pyysivät Jeesusta jäämään kaupumkiin ja Jeesus jäi kahdeksi päiväkisi. Yhä useammat uskoivat Jeesukseen kuultuaan hänen itsensä puhuvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se oli:) Olin silloin aikanaan tähän kuvankin piirtänyt, mutta en sitä viitsinyt ruveta skannaamaan. Tämä oli silloin aikanaan seurakuntamme lehdykässä lapsia ajatellen.

      Poista