perjantai 22. helmikuuta 2019

Aamuyön unikuvan tunnelmaa

Aamuyön unikuvasta: Lähes kaikki ovat jo menneet. On kiire, pitää mennä.  Muutamia tavaroita on joiltakin jäänyt; mm. kahdet lasten kengät. Mietin molempia, mutta otan vain toiset. Muoviset jätän, mutta nahkakengistä ajattelen, että ne ovat kuitenkin arvokkaammat. Otan ne mukaani. Jos joku sattuisi niitä kaipaamaan. Oma laukkuni on poissa, toivon oman väkeni ottaneen sen mukaansa.


Päivän aineksista ne unet usein muodostuu.

  •  Kengät: Citymarketissa aikaa kuluttaessani katselin eilen nahkakenkiä.
  •  Muoviset kengät: Meillä on viime aikoina kiinnitetty enemmän huomiota muovijätteeseen ja kun sitä on melko paljon kertynyt, on sitä muutamia kertoja viety muovinkeräykseen sen sijaan, että olisi laitettu omaan jäteastiaan. 
  • Ankean näköinen paikka: Yle Areenasta katselimme sarjaa Tuntematon perillinen, jossa oikeasti etsitään joillekin ihmisille perillisiä. Jaksot ovat olleet hyvin mieliinpainuvia, ja  ajatuksia herättäviä, koska on kyse todellisista ihmisistä ja tapahtumista. Viimeisin katsomamme jakso kertoi vuosikymmeniä sitten lastenkotiin jätetystä pojasta. Kävi ilmi, että vanhemmat olivat kokeneet kovia juutalaisvainoissa. Siitä tuli myös aineksia uneeni, kun joissakin arkistokuvissa ihmisiä marssitettiin laukkuineen... 

Kuvassani yhdistyy oma arkeni ja menneiden vuosikymmenten ihmisten kohtalot. Mietin piirränkö kuvaani vaalean vai tumman tukan? Piirsin tumman, niiden ammoin eläneiden muistoksi.



Oikeastaa minun ei pitäisi lähellä nukkumaanmenoa katsella mitään, minkä tiedän jäävän mieleeni pyörimään. Kyseistä jaksoakin katselimme hyvän aikaa ennen sitä, ja muutakin ehdittiin ennen nukkumaanmenoa katsella, mutta niin vain se nähty jakso jäi mieleen hyvin vahvasti.


6 kommenttia:

  1. Minä tosi harvoin muistan unia aamulla. Tänä aamuna muistin sen verran, että unessa oli edesmennyt äitini...muuta en muistanut, mutta oli sellainen olo, että "Äiti" <3, sellainen lämmin kaipaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kiva kun näkee sellaista unta, että siitä jää sellainen lämmin tunne:)

      Poista
  2. Maalauksesi ovat niin hienoja, että alkaa kutkuttaa kokeilla itsekin jotakin. Löysin taannoin kaappeja järjestellessä vuosia (ellei kymmeniä) sitten vanhemmilta Karjalantuliaisina saadut akvarellituubit. Nyt kun olemme miehen kanssa kaksistaan, ei voi väittää, ettei olisi aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta sittenhän olisikin varsin hyvä vaihe kokeilla! Just tuolleen, että jos on rauhallista aikaa, ettei mikään ruoanlaitto tai muu ihan heti hätyyttele, niin on kiva aloittaa:)

      Poista
  3. Totta usein uniin sekoittuu sitä oikeaa arkea. Jos illalla katseltu ohjelma sisältää jotain ikävää kohteena lapset tai vanhukset nään varmasti painajaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just noin. Mullekaan ei sopisi ihan illalla mikään kovin tunteita herättävä. Varsinkaan jos kyse on todellisista tapahtumista.

      Poista