tiistai 31. joulukuuta 2019

Pilattu mahdollisuus? Vai Jumalan suunnitelma?

"Herra sanoi: "Minä olen totisesti nähnyt kansani kurjuuden Egyptissä ja kuullut heidän huutonsa sortajainsa tähden, sillä minä tiedän heidän tuskansa." 2. Moos. 3:7 JKPR*. Ja seuravaava jae alkaa:

"Sentähden minä olen astunut alas vapauttamaan heidät..."  Jumala itse.
 Mutta Mooseksellekin oli varattu siihen osa.

Jumala olisi voinut vain käskeä Mooseksen lähteä, mutta hän sanoo sitä ennen nuo: "Minä olen totisesti nähnyt", "kuullut" ja "minä tiedän. Miksi hän sanoi noin Moosekselle? Eihän Mooses ollut vuosikymmeniin asunut oman kansansa parissa. Hänhän oli kaukana erämaassa. Mutta ehkä Mooseksen sydämessä oli ainainen kipu ja toive kansansa tähden. Ehkä hän oli vuosikymmenet rukoillut vapautusta kansalleen. Ehkä hän oli kysynyt Jumalalta moneen kertaan, eikö Hän näe, eikö kuule, eikö auta? Kenties hän oli kysynyt, eikö ollut ketään, joka voisi auttaa hänen kansaansa? Kenties Mooses oli katkerasti katunut kiivauttaaan, jonka seurauksena hänen oli ollut lähdettävä pakoon Egyptistä. Hänhän oli vihoissaan tappanut egyptiläisen työnjohtajan.  Jos hän olisi ollut maltillisempi ja saanut elää Egyptissä, eikö hän olisi faaraon hovin jäsenenä voinut tehdä jotain? Mutta hän pilasi mahdollisuutensa. Sitä hän oli katkerasti katunut. Erämaan lammaspaimenella ei ollut  mitään mahdollisuuksia. Mutta nyt oli Jumala ottanut asian esiin. Ja Hän käski Mooseksen mennä. Jumalan mahdollisuuksia ei ollut mikään pilannut. Mooses kylläkin tunsi nyt vajavaisuutensa sen edessä ja yritti vakuuttella Jumalalle kelvottomuuttaan siihen tehtävään.

Mutta koska Jumala oli päättänyt, johdatti Mooses kansan pois Egyptistä siihen esi-isiensä maahan, Israeliin, jonka Jumala Aabrahamille oli antanut.

Mutta mikä tapahtumasarja aikanaan oli alkuna sille, että kansa oli päätynyt asumaan Egyptiin? Siitä on kertomus kirjoitettuna tässä: He eivät tienneet, mitä tuleman piti

---
*JKPR: Jumalan kansan Pyhä Raamattu/Uusi Tie  (perustuu v. -33/-38 kirkkoraamattuun)



8 kommenttia:

  1. Itse asiassa en ole koskaan kuullut kenenkään sananjulistajan puhuvan siitä miten Israelilaiset oli päätyneetEgyptiin,josta he lähtivät sitten Mooseksen ja Aaronin johdolla Israeliin, josta syntyi sitten Israelin kansa, tai oikeastaan kaksi kansaa, jotka nyt haluavat koko Israelin itselleen, heille ei riitä vain osa.
    Tuossa hanukka juhlan jälkeen olin surullinen siitä että miksi juutalaiset edelleenkin odottavat messiasta tulevaksi, vaikka messias on jo tullut,Vanha testamentti kertoo paljon Jeesuksesta, ja uuden testamentin alussa Jeesus syntyi, pieni harppaus vain niin heidän silmät aukeaisivat ja verho otettaisiin pois,Hanukka juhlassa ei siis puhuttu Jeesuksesta mitään, koska he vielä odottaa,ainut oli Tokazier joka on messiaaninen juutalainen, ei ihme että sana sanoo heitä uppiniskaiseksi ja ymmärtämättömiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, mietin sitä just tänään, että miten ihmeellistä se on, että Messias syntyi silloin, mutta he eivät sitä käsittäneet. Ainakaan kansan johtomiehet, papit, joiden olisi olettanut olevan asiasta perillä. Ehkä he odottivat Messiaan syntyvän kuninkaan linnaan... Eihän ne opetuslapsetkaan ehkä olleet ihan "kartalla", tarkoitan, ehkä heilläkin oli ihan toisenlaiset odotukset ensin ainakin Jeesuksen aseman suhteen, sellaiset inhimilliset. Ja miten lie, mahtoiko Jeesuksen äiti Mariakaan ja hänen muut omaisensa ensiksi käsitää, ettei se kuninkuus ollut tarkoitus olla mitään inhimillistä kuninkuutta.

      Poista
  2. ...niin mutta kerran heidän silmät aukeavat,ja he saavat nähdä Herransa ja Vapahtajansa, silloin he ottavat hänet vastaan.Olenko muuten oikealla jäljillä ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen käsitys minullakin siitä asiasta on. Vaikka en osaisi selittää asiaa sen tarkemmin.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos Sesse! Samoin sinulle! Tänä aamuna oli Wislöffin Levähtäkää vähän -kirjassa ihana toivotus meille: "Niin tahtoo Jumala siunata sinullekin nyt alkavan vuoden ja tehdä siitä armon vuoden, riemuvuoden."

      Poista
  4. Onpa jännä, kun olin illalla uudenvuodenjuhlilla, ja nyt kun tulin tänne blogiisi, olet kirjoittanut juuri samasta raamatunkohdasta, josta siellä yksi puhuja puhui! Rohkaisevaa kyllä, että Jumala tietää ja näkee ja hän voi myös vapauttaa ❤ Siunattua uutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas jännä tosiaan, että sama kohta oli. Itseasiassa olin kirjoittanut tämän tekstin jo lähes vuosi sitten, ja se oli blogissakin aikanaan ollut. Mutta löysin sen ikäänkuin "uutena", koska se oli pikku lappusella kirjan välissä:) Siunattua vuotta sinulle myös!

      Poista