maanantai 10. helmikuuta 2020

Ennestään tuntematon urheilulaji - ja pari sanaa japania

Opin vähän runsas viikko sitten pari sanaa japania. Opin ne Ylen videonpätkästä jossa esiteltiin erikoista urheilulajia, jossa ihan luvan kanssa sai heitellä toisia lumipallolla. Sitä tehtiin vieläpä keskellä kaupunkia, torilla.  Kyseessä oli laji nimeltä Yukigassen. Yuki oli lumi, gassen oli sota. Tuota kyseistä lumisotaa käytiin viikko sitten viikonloppuna Joensuun torilla. Emme itse olleet sitä katsomassa, mutta meidän nuorimies oli pelissä mukana. Hän oli myös kaverinsa kanssa kokoamassa pelaajia joukkueeseen, joka oli kansainvälinen. Joensuuhan on opiskelukaupunki, niin pelaajana oli sellaisiakin, jotka eivät ennen tätä talvea olleet kuulemma edes nähneet lunta. Varmaan hauska kokemus heille. Me taas emme olleet ennen moisesta pelistä kuulleet, ennenkuin nuorimies meille siitä kertoi. Ja tuskin moni muukaan lie siitä kuullut. Laji kuitenkin on lähtöisin jo 80-luvulta Japanista, ja Suomessakin sitä on pelattu Kemijärvellä jo 90-luvulta asti. Nyt kemijärveläiset siis toivat lajin Joensuuhun. Joensuussa oli muutenkin erikoisempia urheilulajeja esittelyssä sinä viikonloppuna.

---

Alla lumikuvia muutaman päivän takaa, kun aurinko houkutteli minut ulos. Tänään oli täällä Pohjois-Karjalassa aivan karseat kelit ja sää. Aamulla oli tiet sohjona ja satoi vettä. En tiedä sataako juuri nyt mitään, mutta taivas on ainakin harmaa.







Tänään sai näillä teillä jännittää, pääseekö näillä teillä kulkemaan. Ei ollut tänään näin nätit kelit. Tuossa yllä olevassa kuvassa, sen yläreunassa lähtee laskemaan mäki ojanotkoon, jonka toisella laidalla on taas päästävä autolla ylöskin. Tänään se aamulla nippanappa onnistui. Onneksi. Muuten olisimme olleet pulassa siellä ojanotkossa, kun olisi ollut vaikea päästä sekä eteen- että taaksepäin. Ja päästiin onneksi myös takaisin asioilta tullessa samoista mäistä kotiinkin päin; ei tarvinnut kiertoreitille lähteä. Mutta autoa emme silti ihan pihaan asti saaneet. Sitä onkin tänä talvena sattunut tavallisia talvia enemmän.





6 kommenttia:

  1. Täällä ei lumisota onnistuisi. Parina päivänä oli pikkuisen lunta, nyt taas tihkuu vettä välillä ja lumesta ei ole tietoakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tää ollut kummallinen talvi. Täällä taitaisi tulla kyllä palloja, mutta ehkä liian vetisiä. Nytkin jotain lumiräntää puskee taivaalta.

      Poista
  2. Hienoja maisemia. Mutta kyllä siellä on oltava hyvät renkaat, jotta pääsee kulkemaan mäkiä yläs ja alas.
    Kyllä se vesi jäätyy välillä täälläkin, vaikka ei lunta olekaan. Talvi meni jo! Oli noin 2 päivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lyhyt on nyt ollut talvi, ihan kevätmeinikiä jo, vaikka on helmikuun alkupuolta vasta. Nyt kun taas tännekin tuli lämmintä, niin ostettiin tänään vielä kaksi hiekkasäkkiä, että saadaan omalla tiellä olevaa mäkeä hiekoitttaa.

      Poista
  3. Kauniita talvikuvia. Kyllä säät muuttuu nopeasti ja on se tämä
    talvi ihmeellinen. Meillä päin oli viime viikolla talviset kelit,
    Mutta sää muuttui nopeasti,eilen sunnuntaina ja tänään on satanut vettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä ja meillä on näköjään ollut hyvin samantapaista. En kyllä muista ihan tämmöistä talvea ennen täällä olleen, että vähän väliä sää vaihtuu, ja näin lämmintä helmikuussakin on.

      Poista