perjantai 31. heinäkuuta 2020

Maltalle pelastuneet

Laiva oli haaksirikkoutunut Maltan (Melite) edustalla. Mutta kaikki, jopa täysin uimataidottomat
olivat pelastuneet laudankappaleilla ym. saarelle. Maltalla oli ystävällisiä ihmisiä. Se ilahdutti järkyttyneitä ihmisiä. Heille tehtiin jopa nuotio, että saisivat lämmitellä, sillä oli kylmä ja oli ruvennut satamaankin. Yksi merestä pelastuneista jaksoi vielä puuhastella risujen keruussa nuotioon. Mutta kun tuli oli jo saatu syttymään, tuli käärme kuumuuden tähden esiin ja kävi kiinni sen miehen käteen. Läsnolevat olivat kauhuissaan sen nähdessään. Mutta mies pudisti tyynesti käärmeen kädestään nuotioon. Eikä hänelle tapahtunutkaan yhtään mitään käärmeen tähden, vaikka niin uskottiin käyvän.

Saaren mahtavimmalla miehellä oli maatiloja siinä lähellä. Tuo mies otti heidät vieraikseen kolmeksi päiväksi. Hän teki sen, vaikkka hänellä itsellään oli huolia. Hänen isänsä oli sairaana kuumeessa ja punataudissa. Risuja keräillyt, ja käärmeenpureman saanut mies tahtoi mennä katsomaan sitä sairasta miestä. Hän rukoili sairaan puolesta pannen ihan kätensä hänen päälleen. Ja tapahtui niin, että sairas isä parani. Sen seurauksena  tulivat muutkin sairaat sinne, ja heidätkin parannettiin.

Haaksirikkoiset saivat  saarellaoloaikana kokea ystävällisyyttä, huolenpitoa ja kunniaakin. Kun he kolmen kuukauden päästä pääsivät jatkamaan matkaansa, varustettiin heidät kaikella tarvittavalla vielä siihenkin. Maltalta he lähtivät Syrakusaan, sieltä Reegioniin, sitten Puteoliin, jonka jälkeen olikin jo vuorossa määränpää Rooma.


---
Melite: https://fi.wikipedia.org/wiki/Melite Malta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Malta
Syrakusa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Syrakusa
Reggio di Calabria: https://fi.wikipedia.org/wiki/Reggio_di_Calabria
Puteoli: https://fi.wikipedia.org/wiki/Pozzuoli


Matkalainen, jota käärme puri oli Paavali, (ent. nimeltään Saul). Miksi minua tämä Paavalin matka nyt niin kiinnosti?  No, tuohan voisi olla kuvaus ihan tältäkin päivältä. Samoilla tienoilla ihmisiä pelastetaan merestä. Kaikki  mainitut paikat ja kaupungitkin ovat yhä olemassa.

Paavali aloitti matkansa Kesareasta. Tai tavallaan se alkoi jo Jerusalemista, mutta Kesareassa hän joutui odottamaan asiansa tulevia vaiheita pari vuotta. Kesareasta he astuivat laivaan ja seuraava laivan pysähdyspaikka oli Siidon. Kypron suojassa he olivat myös matkansa vaiheissa. Samoin Kreeta tarjosi heille suojaa kovalta tuulelta.  Mutta jos kiinnostaa lue itse: Matka alkaa. Apostolien teot luvut 27-28 (linkki Koivuniemen Raamattuhaku, v. -33/-38 Raamattu)

Siidon: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sidon
Kesarea: https://fi.wikipedia.org/wiki/Caesarea_Maritima


Paavali ei ollut pakolainen, vaan vanki. Mutta samoin kuin pakolaiset nykyään, hän joutui hätään merellä. Paavalin tapaus oli aikojen taakaa, mutta luitko jo sen yhden tapauksen ihan lähiajalta, kun pakolaisten veneestä, joka oli matkalla Turkista Kreikkaan, pieni tyttö putosi veneestä mereen ja millainen suuri ihmetyksen aihe oli hänen pelastumisensa?

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kuka-pelastaa-minut-syvista-vesista/



4 kommenttia:

  1. Minua on aina puhutellut tuo Paavalin matka Roomaan: miten hän sai monella tavalla kokea Jumalan huolenpitoa, vaikka olikin vankina matkassa. Myös siellä Maltalla.

    Tosiaan nyt Välimerestä on tullut tosi surullinen meri, ei voi edes kuvitella miten paljon ihmisiä sinne on jo hukkunut. En ole kuullut tuosta pakolaistytön pelastumisesta, pitääpä lukea se!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa ihana ja ihmeellinen tapaus sen tytön pelastuminen! Kiitos Jeesus!

      Poista
    2. Minua puhutteli nyt vielä enemmän tuo Paavalinkin matka, kun sieltä samoilta suunnilta on nykyään niin usein uutisia, kun ihmiset uskaltautuvat merelle. Sen täytyy olla todella pelottavaa matkantekoa!

      Tänään huomasin, että oli ollut juttu juuri parisen päivää sitten Maltalle saapuneista pakolaisista Kainuun sanomissa: https://www.kainuunsanomat.fi/artikkeli/malta-pelasti-65-koronatartunnan-saanutta-merelta-valimerelle-saapunut-heinakuussa-yli-7-600-siirtolaista-185714125/

      Se Seurakuntalaisessa ollut juttu pikkutytön tapauksesta oli kyllä todella ihmeellinen ja kiitollisuutta aiheuttava!

      Poista
    3. Ajatella, sattuipa sopivasti tuo uutinen Maltalle pelastuneista! Ihanaa että heidät pelastettiin, koronasta huolimatta. Onneksi näitä pelastumisuutisiakin sentään on ❤

      Poista