sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Aamun mietteitä

Lueskelin aamulla hieman. Siitä tuli jotain mietettä, jota kirjoitin ensin vihkooni. Tässä siitä tekstiä:

"Parannus"

"Minä kastan  teidät vedellä parannukseen, mutta Hän, joka tulee minun jäljessäni, on minua väkevämpi, jonka kenkiäkään en ole kelvollinen kantamaan. Hän kastaa teidät Pyhällä Hengellä ja tulella." Matt. 3:11 JKR (Johannes Jordanilla)

Tapahtui erikoista. Ei riittänyt, että ihan tavan kansaa vaelsi kuulemaan tätä Johannesta, josta siihen aikaan kansa puhui. Mutta mikä ihme sai fariseukset ja saddukeuksetkin tulemaan kasteelle? Oliko jokin Johanneksen sanomassa koskettanut heitäkin? Mutta Johannes puhui heille kovin sanoin, ainakin ensiksi. Ja hän sanoi, etteivät he voineet luottaa vain siihen, että Aabrahamin lapsia olivat; vaan, että "parannuksen" "soveliaita", "mukaisia" JKR,  hedelmiä olisi heidän tehtävä. Siis kaiketi ensin tehvävä se parannus. Mutta mitä se on, mitä tarkoittaa?

JKR* selittää sitä sen mukaan mitä siinä käytetyt sanat kreikankielellä ja hebreaksi tarkoittavat: Muuttakaa mielenne, kääntymys, paluu, kääntyä, palata. "Kreikan vastine korostaa sitä, että parannus/kääntymys tapahtuu perustavassa mielessä sydämessä, ja vaikuttaa sieltä ulkonaiseen käytökseen ja elämään."

Kääntyminen, paluu, mielenmuutos on siis ensin. Parannus on alku. Kaste on alussa. Johannes kastoi vedellä, mutta Jeesus kastaa Pyhällä Hengellä.

"...sillä näin meidän sopii täyttää kaikki vanhurskaus." Matt. 3:15 JKR (Sanoi Jeesus Johannekselle)

Jeesus ja Johannes esikuvina. Johannes esteli Jeesuksen pyytäessä kastetta. Mutta Jeesus sanoi: "Salli nyt..." ja sanoi tuon, mitä edelläolevassa jakeessa on. Jeesus asetti esikuvan: Kävi kasteella, ja Jumalan Henki laskeutui hänen päälleen. Kuului Jumalan rakkauden vakuutus.

"Mutta kun Jumalan, Vapahtajamme, hyvyys ja ihmisrakkaus ilmestyi, hän pelasti meidät, ei vanhuskaudessa tekemiemme töiden ansiosta, vaan laupeutensa mukaan uudestisyntymisen pesun ja Pyhän Hengen uudistuksen kautta." Tiitus 3:4-5 JKR 
Selitys jakeeseen, JKR: "Uudestisyntymisessä eli uskoon tulemisessa tapahtuu 1. Jeesuksen veren (lunastustyön) vaikuttama omantunnon vapautus/puhdistus synnin syyllisyydestä (vanhurskauttaminen) sekä 2. Pyhän Hengen vaikuttama sydämen ja mielen uudistus uskoon, rakkauteen ja alttiiseen kuuliaisuuteen (pyhitys)." 

"Jumalan armo on ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille ja se kasvattaa meitä hylkäämään jumalattomuuden... Hän antoi itsensä meidän puolestamme lunastaakseen meidät kaikesta laittomuudesta  ja puhdistaakseen itselleen omaisuuskansan, hyvissä töissä innokkaan." Tiitus 2:11-12,14

Lunastus. Oletko koskaan joutunut lunastamaan vajaalla postimaksulla sinulle lähetettyä postilähetystä? Tai peräti maksamaan koko lähetyksen hintaa postiennakkona? Olet saanut lähetyksen itsellesi vasta sitten, kun olet maksanut puuttuvan hinnan. Kun lunastit, eli maksoit sen, täytit hinnan täyteen määrään. Jeesus lunasti meidät. Täytti sen mitä meiltä puuttuu.

Martti Simojoki Päivän sana: "...Kyllä armo on täysin riittävä. Mutta Raamattu sanoo, että armo on otettava vastaan niin, ettei se mene meiltä hukkaan..."

Jeesus lunasti; maksoi meille koko taivaan, mutta mitä se meitä hyödyttää, jos emme halua ottaa "lähetystä" vastaan.



Näihin mietteisiin

Hyvää sunnuntaita!

4 kommenttia:

  1. Hyvää sunnuntaita sinullekin! Me ollaankin menossa vielä illemmalla seurakuntaan, siellä menee kasteelle eräs mies.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Sellaiset tilaisuudet onkin oikein juhlatilaisuuksia:)

      Poista
  2. Kiitos sanasta. Ihanaa, että kirjoittelet näitä! Siunattua uutta vuotta sisko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kommentistasi! Koen kyllä aikamoista epävarmuutta, kun näitä teen. Olisi varmasti paljon parempia selittämään ja kirjoittamaan, mutta jos täydellisesti osaavat vain voisi jotain tehdä, ei kukaan voisi tehdä mitään. Siispä minäkin kirjoitan, vaikka epävarmuuteni tunnen.

      Poista