perjantai 12. tammikuuta 2024

Mitä tapahtui autiolla tiellä? Kaksi Filippusta...

"Herran enkeli puhui Filippokselle: "Lähde etelään päin ja mene tielle, joka vie Jerusalemista Gazaan ja on autio."  Filippos lähti sinne. Juuri silloin sitä tietä tuli mahtava etiopialainen hoviherra, eunukki, joka hoiti Etiopian kuningattaren eli kandaken koko omaisuutta. Hän oli käynyt Jerusalemissa pyhiinvaellusmatkalla ja oli nyt palaamassa kotiin, istui vaunuissaan ja luki profeetta Jesajan kirjaa. Henki sanoi Filippokselle: "Mene lähemmäs ja pysyttele vaunujen vieressä."

"Filippos juoksi vaunujen luo, ja kuultuaan miehen lukevan profeetta Jesajan kirjaa hän sanoi: "Sinä kyllä luet, mutta mahdatko ymmärtää?" Mies vastasi: "Kuinka ymmärtäisin, kun kukaan ei minua neuvo." Hän pyysi Filipposta nousemaan vaunuihin ja istumaan vierellään. Kohta, jota hän kirjasta luki, oli tämä: - Niin kuin lammas hänet vietiin teuraaksi, niin kuin karitsa, joka on ääneti keritsijänsä edessä, ei hänkään suutansa avannut. Kun hänet alennettiin, hänen tuomionsa otettiin pois. Kuka voi laskea hänen jälkeläistensä määrän? Hänen elämänsä otetaan pois maan päältä.

Hoviherra sanoi Filippokselle: "Voisitko sanoa, kenestä profeetta puhuu, itsestäänkö vai jostakin toisesta?" 

Filippos rupesi puhumaan, aloitti tuosta kirjoitusten kohdasta ja julisti miehelle evankeliumia Jeesuksesta. Matkan jatkuessa he tulivat paikkaan, jossa oli vettä. Silloin hoviherra sanoi: "Tässä on vettä. Estääkö mikään kastamasta minua?" Filippos sanoi hänelle: "Jos koko sydämestäsi uskot, se on mahdollista." Hoviherra vastasi: "Minä uskon, että Jeesus on Jumalan Poika." Hän käski pysäyttää vaunut, ja he molemmat, Filippos ja hoviherra, astuivat veteen, ja Filippos kastoi hänet. Kun he olivat nousseet vedestä, Herran enkeli tempaisi Filippoksen pois. Hoviherra ei enää nähnyt häntä mutta jatkoi iloisena matkaansa. Filippos ilmaantui sitten Asdodiin. Evankeliumia julistaen hän kulki kaupungista kaupunkiin, kunnes tuli Kesareaan." 

Apostolien teot 8:26-40 KR-92

---

(Korjattu juttua - otsikkoa myöten 4.2.2024:

Kyseessä onkin kaksi eri Filippusta. Ylläoleva oli Apostolien tekojen mainitsema evankelista, ja hän oli yksi niistä seitsemästä, jotka valittiin hoitamaan ruuanjakelua. Allaolevassa tekstissä puolestaan on yksi niistä kahdestatoista, eli Jeesuksen opetuslapsi, joka mm. tapasi Natanaelin. En olisi virhettäni varmaan muuten huomannut, ellen olisi jo kohta oman juttuni jälkeen lukenut juttua Brander-blogista, jossa oli mainitu olevan kaksi eri Filippusta: "Tule ja katso" Brander-blogissa: https://www.brander.name/?p=5283  

Tänään etsin tuohon lappuselle vähän noita asioita. Siinä oli alkuun apuna myös Sana elämään Kommentaariraamattu/Aikamedia. Asian olisi voinut huomata ihan Raamatun teksteistäkin, jos olisi ollut tarkempi; asiaa enempi tutkinut ja ajatellut.)



---

Kuinka Filippus itse oli tullut tuntemaan Jeesuksen? 

"Seuraavana päivänä, ollessaan lähdössä Galileaan, Jeesus tapasi Filippuksen ja sanoi hänelle: "Seuraa minua." Filippus oli kotoisin Betsaidasta, samasta kaupungista kuin Andreas ja Pietari. 

Filippus tapasi Natanaelin ja sanoi hänelle: "Me olemme löytäneet sen, josta Mooseksen laki ja profeettojen kirjat todistavat! Hän on Jeesus, Joosefin poika Nasaretista." "Nasaretistako?" Natanael kysyi. "Voiko Nasaretista tulla mitään hyvää?" 

"Tule, niin näet", sanoi Filippus. Kun Jeesus näki Natanaelin tulevan, hän sanoi: "Siinä on oikea israelilainen, mies vailla vilppiä!" "Mistä sinä minut tunnet?" kysyi Natanael. Jeesus vastasi hänelle: "Jo ennen kuin Filippus kutsui sinua, näin minä sinut viikunapuun alla." Natanael sanoi: "Rabbi, sinä olet Jumalan Poika, sinä olet Israelin kuningas."

Evankeliumi Johanneksen mukaan 1:43-49 KR-92

 

Natanael istuu puun alla. 

(Piirustuksen pykäsin tänään, kun tuntui niin mielenkiintoiselta ajatus Natanaelista siellä puun alla. Mitähän lie siellä miettinyt...?)

---

Ja tässäpä vielä luettavaksi oikein hyvän mielen juttu👍 Seurakuntalainen -sivustolla:

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/hameenlinnassa-kastettiin-viisi-jaakiekkoilijaa/ 



8 kommenttia:

  1. Todella kaunis vesivärityö!!! Kauniit värit, kesän tunnelma, ilman leppeys!! Jatkoa kirjalle. jota nyt luen: Kaksi Johannesta, kirj. Mailis Janatuinen, Perussanoma Oy, 2023. Kirsti Pulkkinen. ( haluaisin kirjoittaa sinulle kuten joskus aikaisemmin sähköpostitse jos osaan?)

    VastaaPoista
  2. Hei Kirsti tässä. Kirjoitin sinulle sähköpostia. Tänään. Oletko mahtanut saada???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta sun kommentista huomasinkin ja laitoin viestiä sinullepäin:)

      Poista
    2. hei en osaa lähettää

      Poista
    3. Voi harmi! Jos se kuitenkin onnistuisi...

      Poista
    4. kirjoitin kohtaan kateus vie kalatkin vedestä. Jotain siihen kirjoitin, että tutustun tässä pikkuhiljaa sähköposti viestittelyyn. Kirsti P

      Poista
    5. Kyllä se varmaan pian onnistuu.

      Poista