sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Päivän matkan kerrallaan

Minulla tuli tänä aamuna mieleen nuo laulun sanat: "vain päivän matkan kerrallaan, hän täältä kotiin vie...".  Mutta kuinka vaikeaa se toisinaan onkaan tyytyä vain siihen päivän matkaan. Eilen minua hieman virvoitti Löytöpuodista löytämäni kirja. Sen nimi on Armollinen erämaa. Kirjoittaja Teuvo V. Riikonen. "Erämaahan joutuminen on pohjimmaltaan Jumalan salattua työtä."  Jonkinlaisessa erämaassa, ryteikössä, sitä itsekin tuntee olevansa. Muutamia päiviä sitten kirjoittamani "sanallinen kuva" eli kertomuskin kertoo oikeastaan siitä. Siinä tosin nimitän sitä lumiseksi lakeudeksi.

Näkeehän sen blogistakin, että "matkanteko" käy hitaasti. Nytkin mulla on kamerassa kuvia, mutta en ole saanut edes aikaiseksi ajaa niitä koneelle. Ja tänä aamuna kun kenties olisin sen tehnyt, niin kameran johto ei olekaan käsillä... Laitan sitten jonkun kuvan, mikä koneelta löytyy.

Erään marraskuisen päivän aurinko

Ja tuommoisen kuvan löysin. Ei siinä kuvatekstissä virhettä ole. Eräällä marraskuisella kauppamatkalla tuli auringosta tuollainen kuva.

---
Tässä siis muutama päivä sitten kirjoittamani sanallinen kuva vaeltavasta joukosta ja yhden vaeltajan miettteistä:
.
Jos olisin osannut, olisin piirtänyt kuvan. Siis teen sen sitten sanallisesti, kun en muuten osaa.

Luminen lakeus. Siinä näkyy kaartuvan lumisen kentän yli vaeltava joukko. Heillä on kullakin omat kelkkansa ja niissä jonkinlainen kuorma. Kaukana edessä, tuskin näkyvissä, häämöttävät etummaiset. Kuvan loppupäässä laahustaa kelkkaa vetäen yksi, jolla on aika pieni pussukka vedettävänään, mutta silti käy jotenkin vaivalloisesti matkanteko. Hän ihmettelee siinä, että miten joillakin onkin niin isot kuormat, ja silti jotkut heistä menevät jo kaukana hänen edellään. Miten he jaksavat? Tuo pienen kelkan vetäjä, olemattoman pienen kuormansa kanssa, kokee itsensä kuitenkin uupuneeksi. Hän katsoo, että pitkä on matka. Kuinkahan hän jaksaa perille asti? Hän miettii omaa matkaansa, omaa kulkemistaan. Nytkin hänen ohitseen menee taas joku. Itse hän pysähtyy tähän vetämään hieman henkeä. Siinä seisoessaan hän toivottaa ohikulkeville "Hyvää päivänjatkoa", kuten on tehnyt toisinaan kulkeissaankin. Hän kääntää katseensa sinne jonon loppupään suuntaan. Onhan siellä niitä hänen laillaan hitaasti matkaa tekeviä muitakin. Askel kerrallaan edetään. Vaikka välillä kovasti uuvuttaakin, edistyy matka vähitellen.

Ja onhan lupaus varma, ettei ketään reitille jätetä. Matkan alullepanija varmistaa, että jokainen matkalle lähtenyt pääsee perille. Ja perillä kaikki haavat, ruhjeet, hiertymät, paleltumat, rasitusvammat ja nälkiintymisetkin hoidetaan. Siellä odottaa oma, lämmin koti ja sen antimet. Siellä on lepo.

---

Vaikka en tuohon kertomukseen kuvaa piirtänyt (ainakaan vielä), niin muuten olen viime aikoina saanut mielenvirkistystä piirtämisestä. Tässä yksi sellainen tuotos.10 kommenttia:

 1. Onpa kaunis piirrostyö! Siinä on kuin tyyntä rauhaa ja iloista toiveikkuutta pupun muodossa. Aurinkokuva on myös kiva. Sellainen synkän jännittävä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)Pupu sopi kuvaan, kun täällä niitä jäniksenjälkiä yhtenään hangella on. Tykkään kovasti tuontapaisista vaaramaisemista. Sellaisiin näkymiin en varmaankaan milloinkaan kyllästy. Vaikka maisema sinänsä on sama, se näyttäytyy aina erilaisena säitten, valon ja vuodenaikojen mukaan. Vähän samaa on siinä, jos asuu meren tai järven läheisyydessä.

   Poista
 2. Kaunis piirustus! Minä olen nyt harjoitellut piirtämään erilaisia taloja,postikortti tai kuva mallina...että oppisin piirtämään oikein kulmat ja muut suhteet...se ei minulle ole niin helppoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Piirtäminen on rentouttavaa. Paitsi jos menee pikein kovasti mönkään yritys, niin se voi tietysti ruveta ärsyttämään. Multakin lensi tässä joku päivä roskiin yksi yritelmä.

   Poista
 3. Hienot on tosiaan kuvat niin valokuva kuin piirroskin. Olen aina halunnut piirtää, mutta taitoa ja mahdollisuutta ei oikein ole. Täällä on se toinen taapertaja, joka yhä on halukas kulkemaan rinnalla. Aivan kuin kouluaikoin kuljettiin toinen toistamme auttaen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Tassutetaan yhdessä, vaikka hissukseen. Kävin muuten äsken aikani kuluksi huuhailemassa Pomarkku ennen ja nyt facebookis ja ne siltajutut osu silmiin. Väliaikainen silta... on siellä sitten seuraavan kerran käydes kovin erilaista kävellä. Tuskin muksutkaan tykkää, just muutama päivä sitten Pomarkku-kehuja kuulin heidän suusta. Voi kun olis se vanha silta voitu korjata, edes kävelysillaksi. Mutta samankaltaista Lieksassa, kaarisilta saa kuulemma kyytiä.

   Poista
 4. Ihana tuo sinun sanallinen kuvasi! Samoin ihana piirustus ja upea kuva auringosta, joka näyttää aivan täysikuulta! :) Minullakin on se kirja Armollinen erämaa, se on hyvä, pitäisi joskus taas lukea se uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, sullakin on se kirja:) Minä tykkäsin siitä. En nyt voi sanoa, että ihan yhdeltä istumalta luin, mutta melkein...:) Se kirja pistää miettimään tätä erämaa-asiaa jotenkin tarkemmin.

   Poista
 5. Pomarkun "väliaikainen" pitäis olla noin 3 vuotta. Yksi suunnitelma on, että vanhasilta puretaan, kivet otetaan talteen ja rakennetaan uusi Teräs - petoni silta, joka päälytetään vanhoilla sillan kivillä. Minä en ole ihan perillä onko se rahoitus saatu kuntoon. Siinä on ollut "sählinkiä" niin paljon etten tiedä missä mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen sitten katselin vielä sitä Pomarkku-kirjaakin, kun muistin siinäkin silla kuvia olevan. Siellä oli sitten joku kuva 1800-luvun ihan lopulta ja siinä oli kuvassa puinen silta. Sekin oli kyllä kaunis, kaarevakantinen ja kaiteet sellaiset "ristikkoiset".

   Poista