keskiviikko 8. elokuuta 2018

Millaista se koulukkaana olo oli?

Ylellä on nyt ollut juttu, jossa on siitä, millaista oli koulu milläkin vuosikymmenellä.  Minäkin katsoin oman vuosikymmeneni, eli 70-luvun.

Ensin oli tyyli. Koululaukku oli minullakin. Se oli punainen, kuten piti mielestäni kaikkien vaatteideni olla koulun alkaessa. Jutussa sanottiin, että silloin tytöt tulivat enää harvoin mekossa kouluun. En pysty muistamaan miten paljon itse sitä käytin, mutta jonkin verran kuitenkin. Ja ainakin koulukuvauspäivinä alemmilla luokilla, mutta seiskalla ei enää.

Kouluviikko ja päivä. Ekaluokalla kouluviikkoni oli 6-päiväinen, eli lauantainakin mentiin kouluun. Työpäivä se kylläkään  ei silloin enää ollut, joten äitiäni harmitti, kun minut piti laittaa kouluun, vaikka itsellään olisi ollut vapaapäivä. Koulun aloitus oli silloin syyskuun 1. päivä.

Kirjoittaminen ja välineet. Ylen jutussa on kuva sellaisesta aapisesta, joka minullakin oli. Ja jota en sitten halunnut säilyttää, koska olisin tykännyt enemmän vanhanaikaisemmasta aapisesta. Meillä oli pulpetissa mustepullon reikä, mutta sitä ei tarvittu. Emme tökänneet kynää mustepulloon, mutta meillä oli kylläkin jonkinlainen mustekynä, jossa oli muste kynässä.  Penaalini, sininen ja postimerkkkikuvioinen, oli kylläkin varustettu vielä sellaisella metallisella mustekynän terällä, joka ei koulussa tarpeen ollut. Pitkään  silti säilyttelin, olihan se mukava muisto entisajasta sekin. Sillä oli myös hyvä raaputella vaikkapa vahaväriä piirustuksesta. En ole varma, onko se enää tallella. Mutta imupaperia koulussa muistaakseni käytettiin senkin säiliöllisen mustekynän kanssa. Ja vihkoon saattoi saada opettajalta jonkun hauskan leiman, jos oli tehnyt hommansa hyvin. Joskus saattoi olla puolikaskin leima...

Ruoka. Meillä ei ollut ruokalaa. Ruoka syötiin omalla pulpetilla. Opettaja sen ruoan meillä jakoi. Se tuotiin ämpärillä koulun keittolasta. Jutussa mainittiin jälkiruoat, mutta ei meillä minun muistini mukaan sellaisia ollut. Ekaluokalla piti olla omia eväitä, leivät ainakin. Mullekin Viola-juustoa  (joka ei kai ole samaa kuin nykyisin?) laitettiin leiville joskus. Pulpetilla ruokailua varten piti olla joku liina. Mulle oli ostettu muovinen pitsiliina. Koulukäsitöissä sitten tehtiin vohvelikankainen, joka minulla oli sininen. Jotkut muoviastiat oli meillä syödessä.

Todistus. Sitä varten meillä oli kirjanen, jossa ne kätevästi pysyi tallessa. Siinä on kaikki pakollisen koulun todistukseni, lukuunottamatta 9. luokan todistuksia, jotka oli erilliset paperit. Viisi vuotta nuorempi siskoni sai/täytyi vastaanottaa kaikki todistuksensa irrallisina versioina.

Tässä kirjasessa on todistukset, yhdeksättä luokkkaa lukuunottamatta.
Kansissa on ollut nuo muovit valmiina alusta asti.

Ekaluokan todistukset. Piirustuksesta numero oli huonoin, eli 6.
Välillä laittoi nimmarin isä, välillä äiti. Tokaluokka onkin sitten alkanut jo elokuun puolella,
 joten on siitä lähtien lauantait ovat kaiketi olleet vapaat.



Luokkahuone. Aivan alaluokalla opettaja tarkasti oppilaiden kynsien puhtauden; näpit piti laittaa pulpetille näkyviin.  Alaluokalla oli muuten harmooni luokassa ja sillä opettaja soitti aina aamuhartauksien virret ja milloin muutoin laulettiin. Joitakin kirjoja sai omaksi, kuten sen aapisen, mutta kun 6. luokka loppui, olisin varsinkin halunnut sen laulukirjan omakseni, vaan sitä ei saanut. Odotin sellaisen löytämistä monta kymmentä vuotta ja löysin sitten kirpparilta joskus:)  Kokeet oli opettajan tekemiä. Niitä kopioita oli sellaisia sinisellä tekstillä olevia, ja sitten myös vahapintaisella paperilla olevia. Piirtoheitin oli  ylemmillä luokilla.

Välitunnit. Narua mekin hypeltiin. Ja ruutua hypeltiin. Kiiltokuvia vaihdeltiin. Joskus myös kyniä ja koruja.

Koulujärjestelmän muutos.  Minun aikanani piti neljänneltä luokalta pyrkiä oppikouluun, ketkä sinne tahtoi. Minä en tiedä, olisinko tahtonut, mutta varaa siihen tuskin olisi ollut. Ja niinpä jäin entiseen kouluun suorittamaan oppivelvollisuuttani. Olisiko yksi vuosiluokka meidän jälkeen vielä valinnan joutunut tekemään. Kun siskoni kävi kouluansa, olivat jo kaikki samalla tavoin peruskoululaisia. Me vanhan systeemin "jäljelle jääneet" saimme aikanaan päästötodistuksen, jossa luki, että se oli "kansalaiskoulun opetussuunnitelman mukaan". Sepä sisälsi sellaisiakin aineita kuin lastenhoito ja maatalous.

Kansakoulun oppimäärähän tuossa lukee, eikä kansalaiskoulu. Kansalaiskoulukin oli nimityksenä joskus ylemmille luokille.

Tässä muutamia yläasteeni aineista...


Semmoiset muistelut. Olen laiskalla päällä, enkä tähänkään rupea kuvia värkkäämään, vaikka todistuskirjasesta olisi saanut mainion lisän. No, voinhan joskus siitä kuvan tähän lisätä, tai värkätä uuden jutun. Mikäli huvittaa. (9.8.2018: Nyt sitten nuo kuvatkin lisäsin ja linkin Sessen blogiin tuohon alle.)

Sessen blogissa muuten muistellaan myös kouluasiaa: http://iloel-sesse.blogspot.com/2018/08/koulumuistoja-ja-touhoosi-blogin-arvonta.html

---

Täällä alkoi tänään koulu. Toinen saateltiin taksiin, joka oli eri kuin ennen. Ja toinen meni tänään ensi kertaa keskustaan linja-autolla.

Hyvää viikkoa itsekullekin!


14 kommenttia:

  1. Mulla alkoi koulu 60-luvulla, mutta aika paljon samaa oli mitä sullakin :) Ei kyllä kaikkea niin tarkkaan enää muistakkaan. Jos jaksaisi voisi muistelu postauksen tehdä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee vaan, olisi kiva lukea se:) Meilläkin isännän koulu on ollut 60-luvulla ja jotain eroavaisuuksia on ollut omaani verraten.

      Poista
  2. Oi, ihan kuin olisit kertonut minun koulunkäynnistäni; niin monta tuttua juttua siinä oli! Minä tein vaalean lilasta vohvelikankaasta ruokaliinan (tallessa vieläkin). Ekaluokalla minkin olin lauantait koulussa ja todistuskin kuulostaa hyvin samanlaiselta. Muutoin olen peruskoulun kasvatti. Hassua, mutta nyt olen eskariopena vanhassa koulussani. Puukoulu, jossa kävin 1-2- luokat on pystyssä, mutta käyttökiellossa. Monta muistoa olen saanut elää uudelleen, kun olen koulun pihapiirissä kulkenut.
    Kiitos ohjelmavinkistä. Täytyy käydä katsomassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole enää tallessa valitettavasti se ruokaliina:( En varmaankaan joskus nuorena ole sitä kovinkaan osannut arvostaa... Sulla onkin mainio tilaisuus verestää muistoja, kun olet työssä niin tutussa paikassa:)

      Poista
  3. Kansakoulu oli vielä sillon ku mää alotin koulunkäynnin. Mun ikäluokka oli ensimmmäinen joka alotti peruskoulun yläasteen -70 luvulla. Samanlaiset käsityöt tainnu olla kaikisa kouluisa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin kansakoululaisena aloitin, vuonna 1970. 1979 lopetin, jolloin oli jo peruskoulu, mutta meillä, jotka ei sinne oppikouluun oltu aikanaan menty, oli se vanhanaikainen opetussuunnitelma. Käsitöistä puheenollen, minua yllätti, kun meidänkin koululaisilla vielä 2000-luvulla oli koulussa käsitöissä sellainen vohvelikangasliina:)

      Poista
  4. Muistelusi saa minutkin miettimään omia koulumuistojani. Kiitos tästä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monenlaista tulee mieleen, kun oikein rupeaa muistelemaan:) Vaikka paljon on kyllä unohtumaankin minulta päässyt. Ystäväni muistaa paljon paremmin näitä menneitä.

      Poista
  5. Olipa kiva lukea koulumuistojasi! Tuli omatkin kouluajat mieleen. Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  6. Juu, punainen olkalaukku ja laukku piti saada tien puolelle, että ihmiset näkee meidän olevan koululaisia. Ekalla tosiaan saattiin vain ruoka ja maito koulusta. Leipä piti olla itseltä. Tokalla saatiin jo näkkileipä, mutta jos jotain halus leivän pääle niin se tuotiin kotoa. Me taidettiin jo olla viidennellä tai kuudennella luokalla kun keitto päivinä koulu tarjosi makaraa tai juustoa sille näkkileivällä. Ne voi napit saatiin kolmannella luokalla. Jälkiruokaa ei saatu koko kouluaikana. Ekasta ja tokasta on jäänyt maidon juonti pakko mieleen. Meillä kun oli lehmiä ja olin tottunut siihen maitoo, koulun maito oli pahaa mun suussa. Jos joku oli poissa koulusta täytyin muiden juoda hänenki maitonsa. Eilalla oli vihko ja hän merkitsi aina ylimääräisen maidon saajan vihkoonsa, sieltä tuli tasapuolisesti jokaiselle vuodollaan lisä maito.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun sää muistat noita noin hyvin! En olisi minä mitenkään noita ruokakiemuroitakaan noin tarkkaan muistanut. Ajatella, että ne maidonsaajat niin tarkkaan ylös merkattiin. Liekö ollut pula-ajalta perujaan tuollainen käytäntö? Tuo laukkuhomma oli mainio, minäkin muistan, että oli tosiaan tärkeä seikka, että ihmiset tiesi meidät koululaiseksi:)

      Poista
  7. Olipa kiva lukea näitä muisteluja. Meillä oli ekaluokalla samanlaista. Toisesta luokasta eteenpäin kävin upouutta koulua toisella paikkakunnalla ja käytännöt siellä olivat modernimmat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Itse kävin siinä samassa paikassa koko kouluni. Ylimmät luokat vain olivat tien toisella puolella olevassa rakennuksessa. Olenkin joskus miettinyt, että sellainen koulun vaihto voi olla aika tiukka paikka, jos ei tunne ketään ennestään.

      Poista