lauantai 10. elokuuta 2019

Pilatuksen vaimon uni

"Mutta kun hän istui tuomarinistuimella, lähetti hänen vaimonsa hänelle sanan: "Älä puutu siihen vanhurskaaseen mieheen, sillä minä olen tänä yönä unessa  paljon kärsinyt hänen tähtensä." Matt. 27:19

Mitä sitten mahtoi tämä Pilatuksen vaimo yöllä unessaan nähdä? Näkikö hän kenties kaiken sen, mitä tulikin tapahtumaan...

Mitä tuon yllämainitun viestin jälkeen sitten seurasi? Ylipapit ja vanhimmat yllyttivät kansaa anomaan Barabbasta, mutta  surmauttamaan Jeesuksen. Seurasi seuraavanlainen sananvaihto:

  • Pilatus: "Kummanko näistä kahdesta tahdotte, että minä teille päästän?"
  • Kansa: "Barabbaan".
  • Pilatus: "Mitä minun sitten on tehtävä Jeesukselle, jota sanotaan Kristukseksi?" 
  • He sanoivat kaikki: "Ristiinnaulittakoon!"
  • Pilatus kysyy ihmetellen: "Mitä pahaa hän sitten on tehnyt?" 
  • Mutta kansa vastasi, huudon vain kovetessa:  "Ristiinnaulittakoon!"
  • Kun Pilatus  sitten näki, ettei mikään auttanut, vaan että meteli yhä yltyi, otti hän vettä ja pesi kätensä kansan nähden ja sanoi: "Viaton olen minä tämän miehen vereen. Katsokaa itse eteenne."
  • Niin kaikki kansa vastasi ja sanoi: "Tulkoon hänen verensä meidän päällemme ja meidän lastemme päälle".



Silloin Pilatus päästi heille Barabbaan, mutta Jeesuksen hän ruoskitti ja luovutti ristiinnaulittavaksi. 



Mitä mahtoi Pilatuksen mielessä liikkua kaiken tämän aikana? Mitä Pilatus tuumi vaimonsa lähettämästä viestistä? Kuittasiko hän sen sillä, että nuo nyt ovat niitä vaimon unia... ja mokomilla vielä häntä häiritään kesken työn?  Hänen vaimonsa oli varmaan sinä päivänä suuresti ahdistunut. Olihan hänen yönsä ollut kamala, sillä hänhän sanoi unessa suuresti kärsineensä sen tähden, mikä Jeesusta uhkasi. Mitä hän sitten mahtoi yöllä unessaan nähdä?  Näkikö hän senkin, että hänen miehellään olisi ollut mahdollisuus vapauttaa Jeesus?

Mitä  mahtoi  Pilatuksen kotona tapahtua illalla? Millaiset olivat tunnelmat? Kukaties vaimo itkien vaati häneltä illalla selitystä, miksi hän antoi Jeesuksen ristiinnaulittavaksi? Eihän tämä ollut kenellekään mitään pahaa tehnyt. Eikö Pilatus välittänyt vähääkään siitä viestistä, jonka vaimo hänelle lähetti? Vai välittikö Pilatus kenties sittenkin? Kukaties välittikin.  Ehkä hän jopa pelästyi, että mitä tämä on? Kenties Pilatuksella oli hermot kireällä. Tuskin hänen mielensä vähästä järkkyi, mutta tässä oli aihetta tavallista suurempaan mietintään jälkikäteenkin. Ennenpitkää hänenkin korviinsa varmaan täytyi tulla,  että ristiinnaulittu ei ollutkaan enää haudassa. Hänestä kerrottiin  juttua, että kuollut olisi noussut haudasta...  Jos niin oli, oliko se todellakin jotain jumalallista? Riittikö hänen käsienpesunsa vapauttamaan hänet omasta osuudestaan?  Voi vain arvailla millainen oli heillä siis se merkillepantava päivä ja ilta, ja seuraava yö... seuraava päivä... ja tulevat päivät. Miten se kaikki tuli vaikuttamaan heidän myöhempään elämäänsä? Sitä ei meille ole kerrottu.

Mutta toisaalta - näin piti tapahtua. Siinähän Jumala toteutti jo kauan sitten suunnittelemansa: meidän puolestamme uhrattiin viaton. Syntinen saa yhä syntinsä anteeksi, kun hyväksyy sen Jumalan uhrin hyväksemme: Jeesuksen; hänet, joka suostui kuolemaan meidän puolestamme, että meillä olisi rauha syyllisyydestä, ja myös iankaikkinen elämä Hänen kanssaan. Ei meillä itsellämme ole ikinä mahdollisuuksia omin voimin syntivelkaamme kuitata. Siksi siihen tarvittiin maksumieheksi jumalallinen ja synnitön, ihmisen osan tunteva. Sellainen on Jeesus Kristus, meidän edestämme ristiinnaulittu, kuollut ja ylösnoussut... Että mekin saisimme elää!


---
Löysin tämän tekstin toisen blogini luonnoksista. Olin kirjoittanut sen vuosi sitten syksyllä, mutta on ehkä jäänyt julkaisematta. Mutta jos kuitenkin onkin ollut tässä tai toisessa blogissani esillä ennenkin, niin olkoon. Saa olla nyt tässä.







6 kommenttia:

  1. Olen tuota kohtaa joskus itsekin ihmetellyt ja miettinyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista että se on mainittu Raamatussa... Mainittu unennäkijä varmaan olisi yllättynyt suunnattomasti, jos olisi tiennyt, että sitä asiaa luetaan ja mietitään vuosituhansienkin päästä!

      Poista
  2. Varmasti pilatuksen vaimo näki unessa mitä tulee tapahtumaan, ja että ristiinnaulitseminen täytyy tapahtua ihmiskunnan puolesta syntien anteeksi saamiseksi, voi olla että tuo raamatun kohta on erilainen jonkun muun maan kielellä,
    olen joskus kuullut tuosta unesta jonkun kerrottavan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, varmaankin se uni ilmoittanut mitä tuli tapahtumaa. Jännä tieto tuo, että jollakin muulla kielellä se kohta on ilmaistu toisin. Olisi mielenkiintoista tutkia erilaisia käännöksiä, jos olisi kielitaitoinen.

      Poista
  3. Tämä on kyllä mielenkiintoinen. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On välillä mukavakin miettiä, mitä joku kertomus pitää ehkä sisällään. Raamattu kun niin niukin sanakääntein jotkut asiat sanoo.

      Poista