keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Tämänaamullista: No menehän siitä!

Menehän nyt siitä.

Tämänaamullisesta ideansa saanut. Veimme tyttären junalle. Matkalla näimme erään maatilan lehmiä juuri navetasta tulevan. Vähän näytti lehmä mietiskelevän, että mennäkö tästä nyt ulos. Pohdimme ohi ajaessamme, että vieläköhän niitä siitä ulos on tuloillaan, kun takaisinpäin ajellaan. Vaan olipa navetan ovi jo kiinni, kun ohi toisen kerran menimme ja lauma lehmiä oli navetan toisessa päädyssä.

Minusta on aina ihana nähdä lehmiä. Johtunee siitä, kun niitä lapsena sai nähdä ihan tavallisena asiana. Minusta on surullista, että nyt viime aikoina on  lehmistä tehty ikäänkuin viimeaikaisen ilmastokeskustelun tiimoilta  melkein pääsyylliset siihen kaikkeen. En tykkää siitä. Jos karjanpito tästä maasta loppuisi, voisi olla niin, että niitä lehmiä ja karjatilallisia tulisi vielä ikävä monelle sellaisellekin, joita ne nyt ärsyttää. Toivotan voimia kaikille jotka karjaa pitävät!





12 kommenttia:

  1. Ihana kuva! :) Ja totta, harmi ettei lehmiä enää niin usein näe:( T: Villasukkavihulainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Ennen ne tosiaan oli ihan tavallinen näky ihan kirkonkylissäkin. Nyt saa olla tyytyväinen, jos muutaman katraan silloin tällöin näkee, vaikka ajaisi poikki suomen.

      Poista
  2. Mietin usein mistä tämän päivän lapset jäävät paitsi....ei enää pääse katsomaan, kuinka mamma lypsää Mansikkia. Ei pääse hevoskärrykyydillä pellolle...hyppimään pihalla kanankakka kasojen yli..:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niipä! Eikä pääse laskettelemaan heinäkasoista tai tekemään niihin jännittäviä käytäviä. Eikä pääse tahallaan astumaan laitumella lehmänläjään:)

      Poista
  3. Hieno kuva. Tuollainen punakeltainen ämpäri oli meillä kotona muistaakseni vesiämpärinä. Vai olisiko se ollut Pohjois-Karjalan mökillä...en ole varma, mutta niin tutun näköinen. Täällä päin on kyllä parissa paikassa lehmiä pellolla,toiset on kyllä ihan lihakarjaa. Lampaita ja hevosia ja poneja näkee enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kiva tuo ämpärijuttu:) Minä nimittäin ihan muuten vain tähän kuvaan päätin sellaisen piirtää, kun muistin että sellaisia ämpäreitä ennen vanhaan oli, kuten niitä harmaitakin metalliämpäreitä. Mekin juuri eilen puhuttiin, että hevoset on yleisempi näky nykyisin.

      Poista
  4. Ihana kuva! Nostalginen olo siitä tulee. Meillä kotona oli lehmiä - ja punainen navetta :)

    On se hullua, kun kaikista luonnollisista asioista, jotka ovat olleet Aatamin ajoista asti, kuten puun polttaminen ja lehmät, tehdään suurimpia syyllisiä. Eiköhän ne saasteet tule enemmän teollisuudesta, lentämisestä ym. nykymaailman keksinnöistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! On juuri tuommoisia mainitsemiasi juttuja, jotka varmaankin enemmän on vaikuttanut siihen kaikkeen. Muutenkin on niin, että vähän kaikkeen tarvitsee nykyään olla joku vekotin.
      Tulipa tuosta navetta-asiasta vielä mieleen, että minusta oli kiva laittaa kuvan navetta punaiseksi:) Ja kunpa joku tekisi navettakirjan! Onhan niitä on tehty huusseista ja muista entisajan rakennuksista.

      Poista
    2. Niin, nythän vähän aikaa sitten ilmestyi sellainenkin kirja kuin Suomalainen lato, joka on kiinnostanut minua. Ladotkin ovat ihania - ja niin katoavaa kansanperinnettä. Meidänkin vanhat ladot on purettu ajat sitten... Toivottavasti joku tekee sen navettakirjankin!

      Poista
    3. Tosiaan, ladot on ihania ja minua harmittaa, että ne ovat myös katoamassa. Ja ihan ymmärrettäväähän se tietysti on, kun ei ole käyttöä niille enää. Ja vaikka olisi haluakin säilyttää, ei ehkä riitä aikaa ja muita mahdollisuuksia niiden kunnossa pitämiseen. Minulla on kivoja muistoja ystäväni kodin heinäladosta. On jäänyt mieleen, kuinka se oli heinää täynnä.

      Poista
  5. Siellä Lieksassa vielä on aika paljon lehmiä, siskon mies on lomittaja, niin hänellä on niitä hommia riittänyt monia monia vuosia, myös miehen sukulaisilla egyptinkorvessa on vielä lehmiä, ja näytti olevan muissakin talouksissa, kun kesällä ajeltiin siellä, Niin ja on meidän lähellä 6 km. päässä iso karjatila, mutta onhan ne lehmät vähentyneet, kun nuorempi sukupolvi ei enää jatka tilan pitämistä,kun maitolitrasta ei paljoa saa, tai sit tilalle otetaan härkiä tai jotain ylämaan karjaa, nyt yritetään että lihankin syönti pitäis vähentää, jonkun ilmaston takia, minä en ainakaan huomaa ilmastossa mitään erikoista,olisi vain kesä pidempi, mutta ei näytä olevan, kyllä se talvi aina tulee. Lammas farmeja nähtiin kesällä ja tosiaankin vain hevosia.
    Lapsuudesta muistan myös heinäladot, kun hypittiin heinäkasoja matalemmaksi, joku vuosi sitten kuvasin paljon latoja, kun reissussa oltiin, ladot on säilyneet, kun katot on laitettu pellistä, missä ei ollut peltikattoa olivat kauniita sammaloituja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä kylillä vielä lehmiä onneksi pidetään. Ja käsittääkseni on aika nuortakin väkeä tilanpitäjät. Aika paljon saavat varmaan työtä tehdä sen eteen, että kansa aaa maitoa ja lihaa. Mahdetaanko sitä osata arvostaa tarpeeksi... Lampaita ja hevosiakin täällä on. Heinäladot onkin kiva kuvauskohde:)

      Poista