lauantai 11. tammikuuta 2020

Muistelin 70-luvun koulukäsityötä - Taas uusi hame...

Eilen valmistui hame kankaasta, jonka alkuviikosta ostin. Hameeenteolla muistelin erästä ammoin koulussa tekemääni hametta. Minulla on siitä hameesta vain yksi kuva. Kuvan taakse on kirjoitettu, että se on otettu kesällä 1977. Kun otin kuvan albumista, yllätyin noinkin varhaista aikaa. Hame on voitu tehdä 7. luokalla. Ellei peräti jo 6. luokalla. Olen kuvassa seiskani käynyt, mutta vielä ei ole kasille menty.  Muistelen hameen olleen minulle mieluinen. Ja siitäkin sen voi päätellä, että olen kelpuuttanut sen sukulaisissa käyntiin. Kuva on otettu Tampereella ja sen on ottanut silloin siellä asunut serkkuni. Tässä on vain osa isommasta kuvasta. Tyttö valkoisissa on siskoni.


Ja tässä sitten se eilen valmistunut "muistelus"-versio siitä 70-luvun koulukäsityönä tehdystä hameesta. Periaatteessa sekin on mahdollista, että olisin voinut käyttää jopa samanlaista kaavaa nyt, kuin silloin aikanaan. Käyttämäni kaava nimittäin oli vuoden 1974 Suuri Käsityökerholehden numerosta 3. Mutta ehkäpä koulussa kuitenkin on ollut muita kaavoja käytössä.



Ihan käytettävä tuosta tuli ja voisin kuvitella käyttäväni samaa kaavaa muulloinkin, vaikka pientä säätöä joihinkin kohtiin olisi hyvä tehdä.


6 kommenttia:

  1. Hieno tuli! Joskus on kiva katsella vanhoja kuvia ja muistella mitä vaatteita on silloin käyttänyt:) T: Villasukkavihulainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Paljon jo nuorena tein vaatteita, mutta kuvia on vain aniharvasta. Onneksi muutoin on edes jokunen jäänyt mieleen.

      Poista
  2. Minullakin on muisto kolmesta koulussa tehdystä hameesta, ensimmäinen taidettiin tehdä viitos tai kuutosluokalla, siinä oli vaaleanpunaista/pinkkiä/vaaleansinistä,vinoruutuja, tykkäsin siitä.Ja vähän vanhempanakin pidin sitä minihameena. Jossain väissä tehtiin myös sininen kapeahame ja yläkoulussa ruskea hame leveävakoisesta sametista, siinä oli kiiltävät napit. Muistaakseni pari-kolme nappia vyötärölla. Sitä pidin myös pitemmän aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en äkkiseltään saa nyt muistiini koulussa tehdyistä hameista, kuin tuon yhden hameen, mutta luulen että on voitu tehdä muitakin. Ystäväni muistaa nämä huomattavasti paremmin kuin minä. Nykyään koulussa muuten on käsitöitä vähemmän ja osa siitäkin menee puutöihin. Mutta yläasteella yksi tytär teki pitkähihaisen t-paidan, toinen hupparin. Ennen varmaan ajateltiin enempi sitä, että se taito ommella jotain olisi kaikille tarpeen, mutta nykyään varmaan ajatus menee enempi niin, että se on harrastus.

      Poista
  3. Muistan tuon hameen hyvin ja mielestäni ne tehtiin seitsemännellä luokalla. Yleensä ei taidettu tuon ikäisenä hametta koulussa pitää, mutta kun meidän luokka sai nuo valmiiksi, niin taisi joka tytöllä olla hame ainakin muutaman päivän koulussa. Ja pojat niitä sitten nostelivat. Farkut tehtiin myös ja niitäkin käytettiin. Hyvän opin sain ompelusta Aromaan tunneilla ja niitä oppeja olen elämässäni todella paljon käyttänyt. Nyt ei niskat anna enää istua ompelukoneen ääressä, mutta aikansa kutakin. Nyt on sukankutomisen vuoro. :) Terv Tarja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun muistit ajankohdan hameenteolle, niin on selvä se nyt:) Minä en muistanut enää ollenkaan tuotakaan, että laitettiin oikein yksissä tuumin ne valmiit hameet kouluun. Mutta eihän ne pojat meitä ilman syytä laumaeläimiksi nimittäneet... Farkut muistin minäkin tehdyksi. Ja riihipaitakin tehtiin. Varmaan sen takia muistan, kun se yllä olen jossain valokuvassa. Kiva kun ompeluopit on tulleet hyvin käytetyiksi sulla, että olet ommellut paljon. Mulla on sukkien teko ollut hyvin vähäistä, muutamat olen tehnyt. Viimeisimmät kai äidille tein jokunen vuosi sitten ja niistäkin tuli liian isot. Mukavaa alkuvuotta Tarja:)

      Poista