torstai 20. kesäkuuta 2024

"Monet iloitsevat hänen syntymästään"* - Ja tosiaan, hänelle on nimetty päiväkin... nykyajassa

Hänen vanhempansa olivat jo vanhoja, ja lapsettomia. Sitä lapsen kaipuuta olivat kantaneet jo vuosikymmeniä. Oli jo jätetty sen asian toivominenkin. Pohdittiin, että miksi Jumala ei ollut antanut heille lasta? Mutta syy oli sellainen, että sen tietäessään olisivat monet kenties kadehtien katsoneet näitä kahta; vanhaa miestä ja naista. Jumalalla oli juuri heidän varalleen suunnitelma: he saisivat lapsen - vasta vanhana, kun oltaisiin jo menty yli sen ajan, jolloin jotain odotetaan. Ja juuri sen takia kaikki tulisivat ihmettelemään Jumalan suuria tekoja! Eikä se jäisi vain siihen lapsen syntymän ihmettelyyn, vaan tällä lapsella tulisi olemaan asema, jollaista ei olisi muilla: "Hän kulkee Herran edelläkävijänä Elian hengessä ja voimassa, hän kääntää isien sydämet lasten puoleen ja ohjaa tottelemattomat ajattelemaan hurskasten tavoin, näin valmistaakseen kansan Herran tuloa varten." (Luuk. 1:17 KR-92). 

Jos Sakarias ja Elisabet olisivat nuorena parina, alusta alkaen, tienneet Jumalan suunnitelmat, olisivat he ihmetelleet ja iloiten odottaneet... Ainakin aluksi. Mutta odotuksen pitkittyessä "yli ajan", olisivatko he alkaneet kysellä, että eikö lupaus pidäkään? Emme tiedä. Mutta jostain syystä Jumala oli näin suunnitellut. Jumala halusi yllättää heidät, kun kaikki toivo oli jo mennyt. Syntyi Johannes. Se, jonka tunnemme nimellä Johannes Kastaja.  Ja jonka nimeä nykyäänkin muistellaan vuosituhanten jälkeen täällä kaukana pohjolassakin, kun on juhannus. Meidän ihmisten on todella vaikea odottaa. Tuijotamme aikaa, laskemme sitä. Mutta Jumalan suunnitelmat eivät ole meidän aikaamme sidottuja.

Johannes oli Jeesuksen edelläkävijä. Jeesus tuli, ja noin kolmikymppisenä "ristiinnaulittiin, kuoli, ja haudattiin, nousi kolmantena päivänä kuolleista, nousi ylös taivaaseen, ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita", jotenkin tuohon tapaan se kuului, se kirkossa ainakin ennen luetttu uskontunnnustus. Jeesus tulee uudelleen, hetkenä jolloin emme arvaa: ajalla kun Jumala on sen säätänyt!

---

* Luuk. 1:14 KR-92: "Ilo ja riemu täyttävät sinut, ja monet iloitsevat hänen syntymästään." (Sakariaalle sanotut sanat, kun enkeli ilmoitti Johanneksen syntymästä. Johanneksen nimi oli päätetty jo taivaassa. Se oli nimi, jonka enkeli lapsen tulon ilmoitusta tuodessaan, sanoi lapsen nimeksi.) 
Siinä meidän juhannusruusu:)  Sekin oleilee kuin jossain erämaassa... Johanneksen lailla... 

ILOA SINUN JUHANNUKSEN VIETTOOSI🌿☀️

---

Tästähän tuli vähän niinkuin kakkososa edelliselle jutulle, jossa Jumalan erikoisia sunnitelmia mietin. Tämä tämänpäiväinen sai alkunsa siitä, kun aamun luettavissa oli jakeet Luuk. 1:57-66. Siinä oli se Johanneksen syntyminen. 


2 kommenttia:

  1. On ihanaa, että Jumala voi yllättää silloinkin, kun kaikki toivo on jo mennyt ❤️ Ja vielä vanhanakin voi tulla jotain uutta. Iloa, valoa ja siunausta sinun juhannukseesi! ☀️🙏

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos🙂❤️ Kun osaisikin enempi olla sillä mielin, että Jumala voi yllättää🙏☀️

      Poista