keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

Suomessa on kauppa-autoja enää kaksi! Ja toista ajaa oikea teräsvaari

Juttu oli Yrittäjät.fi -sivustolla ja bongasin jutun netin uutisvirrasta:

https://www.yrittajat.fi/uutiset/matti-sallinen-86-ajaa-yha-kauppa-autoa-asiakkaita-jopa-200-paivassa-tuottoa-tulee-niin-etta-kanarialla-saisi-viettaa-talvet/

Hätkähdyttävä oli tuo tieto, että kauppa-autot on jo noin vähissä... Se on erityisen harmillista niille, jotka eivät voi itse autoilla, ja joiden kaupat ovat hyvin kaukana. Heille sellainen palvelu olisi ollut tosiaan tarpeen. 

Täälläkin vielä asuessamme kauppa-autoja joskus näki. Ja jonkin kerran käytiinkin.

Tuleeko kauppa-autojen tilalle terveyskeskusautot...?! Kun kerran monesta paikasta terveyskeskukset lopetetaan, ja liikkuvia palveluita, ym., digiä... lisätään🤔  (ja palvelu senkun vain paranee... ) En oikein usko siihen palveluiden paranemiseen... Varsinkin jos niitä ei saavuta. 

(Tuo ylläoleva teksti oli jäänyt luonnoksiin julkaisemattomia lojumaan.)

---

Mutta nytpä kirjoitan hieman lisää maaseudusta.

Meillä oli eilen aihetta ajella pienemmillä maalaisteillä. Niillä tehdyt havainnot, ja jo ihan täkäläisen valtatien varrella aiemmin  tehdyt, tekivät surullisen olon. Ja mistä asiasta? Pelloista ja maaseudusta yleensä! Mietin siinä, että milloin olen viimeksi nähnyt pellon, joka on viljanviljelyssä? Enpä muista. Eilinen näkymä tienvieruspelloile näytti, että ylipäätään pelloille ei taida olla kovin tarvetta/käyttöä, kun rehupaalejakin on paljon yli talven jääneinä. Eikö ole niitä rehunsyöjiä? No ei varmaan kovin paljon ole lehmiä. Alkaa olla harvinaisuus, jos niitä näkee.

Taannoin joku asiantuntija joissain uutisjutussa pohti maaseudun asiaa, että kaupungeissa eivät kaikki käsitä, että maaseudulla sitä ruokaa kasvatetaan. Ja että maaseudun kuihtuminen on jo ruokaturvakysymyskin...

Itse pohdin eilen sitäkin ajomatkalla, että mitä meidän lapsille - Suomen lapsille, jää, kun maaseutu autioituu, väki vähenee kun me vanhat pian poistutaan, ja uutta väkeä syntyy historiallisen vähän? Heidän huolehdittavakseen jää maa, jossa on paljon autiotaloja ja huonokuntoisia teitä, joita ei kyetä pitämään yllä, ja joka näyttää vain sitä, mitä joskus oli: ihmisiä ja elämää muuallakin kuin kaupungeissa ja niiden ympärillä. 

Ja vielä tämä asia: kun palvelut karkaavat kauas, karkaavat ennenpitkää asukkaatkin... Mutta onko se sitten ihan tarkoituskin? Että ei pidetä koko maata asuttuna? Eikö se taas ole, vähän kuin sanoisi, että ei tarvita, tämä joutaa...🤔 


2 kommenttia:

  1. SE ON NIIN SURKEAA KUN EI SIELLÄ LIEKSASSA OLE LÄÄKÄRIÄKÄÄN, VIIME KESÄNÄ REISSULLA OLISIN SIELLÄ KÄYNYT LÄÄKÄRISSÄ, NIIN SANOTTIIN ETTÄ EI TÄÄLLÄ OLE, JA PÄIVYSTYKSETKIN ON HUONOSSA JAMASSA.KAUPPA-AUTOJA OLI AIKA PALJONKIN JOSKUS, MUTTA NE EI KANNATA, ONHAN MAHDOLLISTA NYK.TILATA RUOKATAVARAT KAUPASTA, NIIN NE TUODAAN PIENTÄ MAKSUA VASTAAN, SYRJÄKYLILLÄ AINA ON MYÖS JOKIN NAAPURI JOKA JELPPAA, SITTEN ON KIMPPAKYYDIT SIELLÄ LIEKSASSA, TÄTINI 92V. KÄYTTÄÄ KIMPPAKYYTIÄ KUN KÄY KAUPASSA SIELLÄ CM, ENTISESSÄ PIETARISSA, NO HÄNELLÄ TOSIN ON TUTTUJA JA 2 POIKAA JOTKA TARVITTAESSA JELPPAA. EHKÄ KAUPPA-AUTOILLA KÄVIJÄT VÄHENIVÄT PIKKU HILJAA.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin ennen, ja varmaan nytkin, kesäisin on ollut täällä Siun soten alueella terveyskeskus paikoin kiinni. Muistaakseni Lieksassakin. Se on kurjaa, jos täytyy jonnekin muualle lähteä, joutuu kyytejäkin miettimään.

      Poista