keskiviikko 16. lokakuuta 2024

Katseluvinkki elokuvaan 80-luvun kyläelämästä. Ja lukuvinkki juttuun 2020-luvun oikeasta kylästä

Tuonne Elonet-sivustolle on taltioitu vanhoja suomalaisia elokuvia ja sarjoja, joita aikoinaan on tv:stä saatu katsella. Myös vanhoja mainosfilmejä  voi siellä katsella. Katselu ei maksa mitään ja niiden katselu ei myöskään vaadi mitään kirjautumisia. Siellä on katsottavissa myös 80-luvun kyläelämää kuvaava Akaton mies. 80-luvulla kylissä oli vielä esim.  kaupat jutustelupaikkoina, ja olipa kylissä jopa pankitkin, ym. 

Alla oleva linkki vie kohtaan, josta pääsee katsomaan Akatonta miestä neliosaisena sarjana:

https://elonetplus.fi/serie/categories/238613409/238626296


Tässä sitten yrittäjät.fi -sivustolla ollut juttu yhdestä nykyään vielä toimivasta kyläkaupasta. Kyläkaupat alkaa jo olla aika harvinaisia nekin. Jutussa mainitaan juuri sekin, että ennen kyläkaupat oli niitä jutustelupaikkoja, joissa saattoi  penkeillä nähdä väkeä juttusilla:

https://www.yrittajat.fi/uutiset/satakuntalainen-lahteenmaen-kylakauppa-sinnittelee-mutta-ei-enaa-kauan-yrittaja-pelkaa-ikaihmisten-puolesta-voi-olla-ainoa-kontaktipaikka/ 


Ja nythän ollaan jo siinä pisteessä, että kirkonkylistä häviää terveyskeskukset. Eikä pienet kaupungitkaan  välttämättä saa pitää omiaan. Mietitään, että missä vanhukset hoidetaan; jossain kaukana kotipaikoiltaanko? Tässä viime vuosina on ollut vähän niin, että pienemmät kaupungit on olleet kuin kirkonkylät ennen; siis palveluiltaan. Mutta nyt, löytyykö pikkukaupungista enää edes huoltoasemaa - eipä  välttämättä!

Kun palvelut häviää, alkavat ihmiset hakeutua mahdollisuuksiensa mukaan niiden ääreen. Mitähän maan hallinto asiasta ajattelee? Ovatko sitä mieltä, että hyvä kun saadaan sullottua väki tiiviisti infran ääreen? Mutta kuka sitten kohta hoitelee maaseudun tiet ja pellot, ruoan pöytään? Vai ulkomailtako se aiotaan tuoda?

Ja täälläkö ollaan sitten tyytyväisiä, kun on saatu lehmät pelloilta piereksimästä ja siat  haisemasta? Ja kaikki ipanat päiväkot... eikun siis "varhaiskasvatukseen"?  Ja kaikki ne omia lapsiaan ja kotiaan  hoitaneet äidit, ne ainakin "töihin" - tai kortistoon ainakin? Niin sittenkö on oma maa mallillaan ja maailmakin parempi? Kun lapsetkin halutaan repiä kotoa systeemin osasiksi jo ihan pieninä, mieluummin, kuin että  annettaisiin äitien/isien kotona hoitaa, ja sitä vaihtoehtoa tukea.  Trafiikki senkun lisääntyy.  "Ihmettelen kauhiasti". 

Varmaan montaakin asiaa. Viäl ois mielipidettä vaik petoasioist... Mut annan olla nyt täs nää.

En tarkota, et enne ois kaikk paremmi ollu. Mut jotku varmaa. Et niitäki aikoja ja tapoi vois joskus vähä arvostaa. Ei kaikk hyvä ja viisaus nykyisyyres kummiskaa vaa ole.



Kuva v. 2019. Nähdystä hetkestä eräässä täkäläisessä kylässä silloin; navetasta oli justiinsa elikot tulossa ulos:)




2 kommenttia:

  1. Ehkä olen tullut vanhaksi (minäkin) koska on ihan kiva katsella noita vanhoja sarjoja, kuten Akaton mies ja ja eilen katoin Se päivä joka muutti Suomen eli Pohjois-Karjala projektista dokumentti, oli ihan kiva. Muistan kun talouskoulussa piti tehdä Puskan pataa Pitkän iän pitoihin tms vaikka luulin että se oli Pustan pata.
    Eilen (15.10.) ohjelmassa Puoli seitsemän kerrottiin että ilmasto alkaa olla siinä kunnossa ettei paluuta ole enää, joten eikköhän jossain vaiheessa ruuan kasvatus ala maistua lähellä, ettei kaikkea tarvi lennättää ulkomailta.
    Alkaa olla ikävä pientä maatilkkua, jossa voisi jotain kasvattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuota akatontakin oli kiva katsoa, mutta voi ihan kuvitella että nuoremmat saattais vähän kattoa, että ei tuo nyt niin kummoista ole:) Mut jotenkin tän ikäiselle siinä oli sitä oman nuoruuden nostalgiaa. Jotenkin se silloinen yksinkertaisempi elämä olisi sitä mitä kaipaisi.

      Poista