maanantai 20. maaliskuuta 2017

Pielisen yli jäätietä pitkin

Meillä ipanat sai eilen iltapäivällä yht'äkkisen idean, että pitäis päästä Kolille... Tai ehkä se Kolinportti siinteli enemmän mielessä mukavine karkkeineen ja jopa itse jäätie. Kaverinsa ovat talven aikana usein Kolilla käyneet ja siten jäätiekin usein ollut esillä. Siellä on kuulemma luistinratakin. Meillä on jo mennyt monta vuotta siitä, kun viimeksi olemme jäätietä menneet ja ipanat veti tietysti esiin senkin pointin, etteivät ole koskaan jäätietä kulkeneet.  No... lähdettiinpä sitten, tarkan harkinnan jälkeen kylläkin. Siihen nimitttäin yhdistettiin sitten yhden neidon kuskaaminen Joensuuhun ja tavaraa kulki molempiin suuntiin samalla.

Kolin jäätien varresta 19.3.2017


Tästä se lähtee, virallinen jäätie Vuonislahden kylän rannasta. Vielä oli auki tie. Tuon kepin kohdalta kurvataan oikealle, eikä siis tuonne missä yksi auto  seisoo. Jos siitä ajaisi suoraan eteenpäin, voisi tipahtaa jäälle laiturin päästä...Jäätiellä ajoon on omat sääntönsä. Vauhtia ei enempää kuin 50 km/tunnissa, mutta pysähtyäkään ei saa. Ja naapuriautoihin pidettävä etäisyyttä 50 metriä.  Ohittaakaan ei saa.  Nämä mm. ja tästä voit katsoa lisää jäätiestä: Kolin ja Vuonislahden välinen jäätie


Siinä yksi pyyhälsi ohitse ennenkuin me ehdimme ajaa sinne. Vaihdoimme rannassa kuskia koska tytärkin oli halukas ajamaan. Niinpä sitten isäntä siirtyi takapenkille ja tytär kuskin paikalle. Minä istuin kuin tatti paikallani kamera kädessä. Harmi ettei voitu jäällä pysähdellä kuvia napsimaan... joten kuvat on mitä on.Siitä sitten nokka kohti Kolia ja semmoinen noin 7 km:n ajo järven yli. Reitti ei tosiaan mene viivasuoraan, vaan mutkittelee hieman.Välillä näkymää vähän sivummallekin tiestä.


Tiellä oli jo sulahtaneita paikkoja.


Osa niistä oli keskemmällä tietä ja merkitty punaisilla kepeillä.Tässä näkymää vähän tieltä sivuunpäinkin taas.
Joku vastaantulijakin oli.


Tien sivussa näkyi aurattuna tien suuntainen toinen väylä. Olisikohan se nyt sitten ollut se lasten mainitsema luistinrata?


Siellä niitä Kolin vaaroja on.

Vastaranta alkaa olla jo melko lähellä.


 Nyt kierrä vasemmalta, ettet sulaan juutu... Ja taas ollaan niin kuin auto kuivalla maalla...Otin tällä  -kotoa järven yli Kolille ja siitä Joensuuhun Pielisen länsipuolella ja Joensuusta taas kotiin Pielisen itäpuolta -reissulla muitakin kuvia, mutta nämä taitaa riittää tänään ainakin. Mainittakoon, että varsinaisesti Kolilla emme käyneet nyt lainkaan. Se oli semmoinen ohiajo, koska aikaa olisi pitänyt olla sellaiseen käyntiin paljon enemmän.

---

21.3. kirjoitettuna: Tuossa vähän ylempänä kuvassa on kyltti, jossa lukee Eukontyönnön kisat.  Tänään luin Lieksan lehdestä, että ne oli ekaa kertaa nyt! Siinä siis ukko työntää eukkoa potkukelkassa 14 km, eli edestakaisin järven yli! Siinä saa ukolla olla hyvä kunto, varsinkin kun tie oli vähän pehminnyt jo, kuten kisan voittaja Suomi 100-vuotta henkisessä asussaan lehtijutussa tuumi.

14 kommenttia:

 1. On siellä hienoja maisemia! Kerran olen käynyt siellä Kolin huipulla. Olisi kiva joskus mennä uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on hulppeat näkymät ja varsinkin kesällä kiva kävellä siellä. Mutta olemme joskus vuosia sitten talvisaikaankin sinne huipun tienoille kiivenneet.

   Poista
 2. On tosiaan hienot maisemat teillä päin! Vai asutte te niin lähellä Kolia. Itse en ole koskaan käynyt Kolilla, mutta mieheni kanssa ollaan siitä kyllä haaveiltu, että joskus vielä pitäisi siellä käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin Kolin huipulta aukeaa hieno näkymä. Me asutaan niin lähellä, että runsas puoli tuntia meni meiltä sinne Kolin kylälle ajellessa.

   Poista
  2. Tulikin muuten nyt vasta mieleen ihmetellä, että siellä voi vielä ajaa jäällä autolla! Täällä päin en tiedä uskaltaako pian mennä enää ihminenkään jäälle.

   Poista
  3. Niinpä! Tuskin tuokaan enää pitkään auki on, kun kerran asteet alkaa olla aika lämpimät ja tiellä olikin jo niin sulaneita kohtia. Tuo on kumminkin virallinen jäätie, joten sen kuntoa valvotaankin tarkkaan. Mutta on se ajo silti siellä omalla vastuulla.

   Poista
 3. Oi miten upeat maisemat. En ole koskaan ollut jäätiellä. Tuntuu ihan mahdottamalta, että teillä voi ajaa jäällä, kun meiltä ne jäät sulaa, on jo avovettä. Kyllä tää maa on iso. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin ne jäätie-kokemukset tuli vasta täällä asuessa. On se tosiaan aika yllättävää, että niin erilaista voi olla. Tuskin tuo jäätie enää kovin kauan on auki, jos rupeaa lämpöasteita jatkuvati olemaan.

   Poista
 4. On siinä matkaa, ukon potkia kelkkaa. 😊 Monta vuotta sitten täällä oli torilla talvitapahtuma, jossa kannettiin muijaa. Sääntöjen mukaan sai olla kuka tahansa nainen tai tyttö kannettavana. Sen ei ilmeisesti innostanut yleisöä, kun ei enään talvitapahtumissa ole ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä näkyi olevan mahdollisuus, että sai olla "varaeukkokin", joten akattomillakin oli mahdollisuus sitten. Voittajallakin oli naisystävän tytär istutnut kelkassa. Kylmissään oli kuulemma ollut, vaikka kuvasta päätellen oli aika topattu kumminkin ollut. Tästä tapahtumasta meinataan toistuvaa. Saa nähdä sitten kuinka käy.

   Poista
 5. Onpa siellä komeat maisemat! Hienolta näyttää, vaikka aurinko onkin pilvien takana ja maiseman harmaaksi.
  Olenkohan itse koskaan ajanut jäätiellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä varmaan passaa ihan mille tahansa jäätielle mennäkään. Tuo kun on virallinen tie, niin sinne uskaltautuu. Kuulin nuorison kertomana, kuinka joku oli mennyt kokeilemaan epävirallista jäätietä ja auto oli uponnut...

   Poista
 6. Hannu Brelo laulaa you tubessa laulun "kolin vaaroilla" laulun sanat ovat mieheni serkun sanoitus.Googleen vain hannu brelo,niin voi kuunnella. Hannu Brelo kuoli yllättäen n.50 vuotiaana,muutama vuosi sitten.
  nimm.juuret kolin vaaroilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laulua en entuudestaan tunne, mutta laulajan nimen olen varmaan joskus jossain nähnytkin, koska se tuntuu tutulta. Pitäneepä tutustua lauluun:)
   Koli onkin niin kaunis paikka, ettei ihme, että on laulu siitä tehty.

   Poista