lauantai 6. huhtikuuta 2019

Jeesus kutsui ensin kalastajia

"Kulkiessaan järven rantaa Jeesus näki kaksi veljestä, Simonin, toiselta nimeltä Pietarin, ja Andreaan, hänen veljensä. He olivat heittämässä verkkoa järveen, sillä he olivat kalastajia. Hän sanoi heille: "Seuratkaa minua, niin minä  teen teistä ihmisten kalastajia." He jättivät kohta verkot ja seurasivat häntä."

Sieltä jonkin matkaa kuljettuaan Jeesus näki toiset kaksi veljestä, Jaakobin, Sebedeuksen pojan, ja Johanneksen, hänen veljensä, veneessä isänsä Sebedeuksen kanssa laittamassa verkkojaan kuntoon. Jeesus kutsui heidätkin. He jättivät kohta veneen ja isänsä ja seurasivat häntä." Matt. 4:18-22*




Kun Jeesus tuli sen järven rannalle, kalastajat jättivät verkkonsa, veneensä ja toinen veljespari vieläpä isänsäkin. Tunsivatkohan he Jeesuksen jo entuudestaan? Jeesushan oli ollut rakentaja ja varmaan tavannut paljon ihmisiä jo senkin vuoksi. Olivatko he kenties jopa kavereita ennestään? Jos olivat sitä, oliko Jeesus jo aiemmin viitannut puheissaan jotenkin tulevaan elämäänsä ja näinollen nämä kalastajat olisivat osanneet odottaa jotain tällaista? Vai oliko se näille kalastajille yksinkertaisesti järisyttävä ensikohtaaminen jonkun sellaisen kanssa, jota he eivät voineet selittää?

Oli miten oli, ihmetystä moinen lähtö varmasti herätti heidän lähipiirissään. Lähteä nyt noin vain ja jättää työt ja perheet. Pietari ainakin oli naimisissakin. Joutuivatkohan näiden kalastajien perheet kovinkin selittelemään perheenjäsentensä erikoisia ratkaisuja? Miten Sebedeus selitteli tutuilleen, että hänen poikansa olivat jättäneet noin vain kalastajan työn ja lähteneet? Sanoikohan hän jollekulle, että pojat lähtivät etsimään muualta työtä; olivat aina olleet kiinnostuneet enemmän jostain muusta kuin kaloista, vaikka sitä työtä olivat joutuneet tekemään. Johanneskin sellainen... sanojenpyörittelijä.

Ja mitä lienee sanonut Pietari vaimo? Tai anoppi? Mies ottaa ja lähtee kuljeksimaan ja jättää turvatun toimeentulonsa, ja perheensä selviytymään ilman häntä, käsittämätöntä! Mutta kukaties Pietari koetti jotain selittää näille naisille siitä, mitä hän tunsi; että hänen vain oli pakko! Jos olisi ollut niin, että anoppi olisi ollut  nyreissään vävylleen moisesta toiminnasta, niin kukaties hänen sydämensä heltyi viimeistään siinä vaiheessa, kun vävy toi Jeesuksen heidän kotiinsa. Jeesus paransi tuon Pietarin anopin kovasta kuumeesta. "Tullessaan Pietarin kotiin Jeesus näki hänen anoppinsa makaavan sairaana kuumeessa. Jeesus koski tämän käteen, ja kuume lähti hänestä. Nainen nousi ja palveli häntä." (Matt. 8:14-14*) Sekin olisi jo ollut valtava ilon aihe, mutta varmaan anoppi huomasi senkin, että Jeesushan on valloittava persoona; hänenlaistaan ei ole toista samanlaista.

Eikä edelleenkään ole.

---
* Raamatunkohdat:  Jumalan kansan Pyhä Raamattu/Uusi Tie



Johannes 3:16


Lupsakkaa lauantaita:)


4 kommenttia:

  1. Lupsakkaa lauantaita sinne myös ja Kaunista keväistä viikonloppua💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KiitoS Päde, samoin itsellesi:) Tänä aamuna oli kiva huomata, että aurinkoakin taas saadaan.

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus. Aurinkoisia päiviä sinulle!

    VastaaPoista