tiistai 16. heinäkuuta 2019

Hienoa vanhaa käsityötä kirpparilta

Ostin tämän liinan ihan muutamalla eurolla kirpparilta joskus kesäkuussa muistaakseni. Tarkkaa hintaa en muista. En tarvitsisi yhtään liinaa lisää, mutta en näköjään kyennyt vastustamaan halvalla saatua kaunista käsityötä.








Minulla on kaksi vanhaa käsityökirjaa, joista jompaakumpaa tämäkin liina on.



Molemmat kirjat ovat WSOY:ltä aikanaan ilmestyneet:  Pohjaompelua -kirjan tekijä on Sirkka-Liisa Riuska (1955)*.  Mary Oljen puolestaan on Suomalainen reikäompelu -kirja (1957)**.

Jollekin asianharrastajalle näiden kahden ompelun ero on varmasti hyvin selvä, ja erottavat sen helposti työstäkin, mutta vaikka kirjoista luin, mikä ne erottaa, ja tuotakin liinaani tarkkaan tiirailin, en siltikään ole ihan varma, kumpaa tuo ostamani liina on. Siitä joko on poistettu lankoja... tai sitten ei.

Pohjaompelusta sanotaan kirjassa: "Sen kansanomainen ja erittäin kuvaava nimi on kiristysompelu". Siinä ei siis poisteta lankoja työstä lainkaan, kuten tehdään reikäompelussa.
Reikäompelusta puolestaan on kirjassa näin: "...revinnäiskirjontaa, jossa kankaasta yhteen suuntaan kulkevia lankoja nyhdetään pois ja jäljelle jääneitä yhdistellään, vieläpä niin, että sidospistot muodostavat määrätynlaisia kuvioita."

Minulla oli ennestään muutama näillä tavoilla tehty liina, joista yksi oli aikanaan koulussa tekemäni. Kuvia niistä ei nyt tähän ole otettuna.

---
*Pohjaompelua -kirjan mallit on kuvannut Yrjö Lintunen
** Suomalainen reikäompelu -kirjan malleja ovat kuvanneet: E. Laakso, J. A. Lindh sekä T. Nousiainen. Tämä kirja julkaistiin ensi kerran jo 1931. Minun kirjani on viidettä painosta.


4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Niin on:) Eilen muuten katsoin Yle Areenasta sarjaa, jossa perinteisin menetelmin valmistettiin kaikenlaista: juustoa, kilpiä, tuoli, veitsi, kirja... Sarjan nimi on Tehdään historiaa:https://areena.yle.fi/1-4673509
      Harmitti vain kun en aikaisemmin ollut sitä huomannut. Muutama jakso oli jo poistunut, ja se jakso jonka ensiksi katsoin, poistui eilen illalla.

      Poista
  2. Kaunis liina. Reikäommelta ainakin oli yhdessä koulussa tehdyssä liinassa. Oliko siinä vielä jotain muutakin? Multa sen liinan äiti antoi heti pois ni en muista enään kunnolla sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä oli kapeanpuoleinen reikäommel ympäriinsä. Se liina oli neliönmuotoinen ja noin nenäliinan kokoinen. Mulla on se ja olisin tähän juttuun laittanut kuvaa siitäkin, mutta jäi pois, kun omalla kameralla en saanu kuvaa. Tuosta kirppisliinasta olin jo aiemmin ottanut kuvia.

      Poista