lauantai 28. syyskuuta 2019

Arkea: Kun autoa työnnettiin

Torstaina kaupungilla tapahtunutta. Olimme tankkaamassa autoa. Kun isäntä tankkasi, katselin ympärilleni. Silmäni osuivat läheiseen liikenneympyrään; mitä ihmettä siinä on meneillään? Kolme pakettiautoa peräkkäin risteyksessä, eivätkä mene siitä mihinkään. Kohta tajusin, että se etummainen niistä oli sammunut siihen. Pian niistä takana olevista tuli väkeä työntämään sen sammuneen pientareelle.  Siellä avatttiin konepelti ja kohta pelti laskettiin alas. Ja pääsivät jatkamaan matkaa. Nuo kaikki kolme autoa olivat samaa seuruetta.




Vähän myöhemmin samana päivänä. Olimme ajamassa kaupungilta kotiin päin. Mutta sitten muistimme, että piti kaakaojauhoa ostaa. Sen takia meidän oli tehtävä kieppi takaisinpäin eräässä risteyksessä, jossa se kävi kätevästi. Vaan mitäpä oli siihen risteykseen ajaessamme? Siinä oli pakettiauto kääntymiskaistalla, johon mekin ajoimme. Hetken siinä oltuamme, havaitsimme, että meille vinkattiin, että meidän pitäisi mennä sivusta sen pakettiauton ohi. Pakettiauto jäi  vilkuttamaan siihen kääntymistä... Me kävimme tekemässä sen tarvittavan kieppimme, ja kun ajoimme takaisinpäin sen pakettiauton ohi, tuli mieleen, että tarvittaisiin ehkä työntöapua, jotta se saataisiin pois siitä risteyksestä. Niinpä taas kävimme kääntymässä toisessa suunnassa ja tulimme pientareelle pakettiauton lähelle. Isäntä kävi puhuttamassa sitä kuskia ja kävi selväksi, että eikun autoa työntämään. Siinä oltiin ensin kolmisin; isäntä, minä ja vanhin tytär. Auto saatiin rullaamaan eteenpäin, mutta kohtapa siihen tuli jostakin muitakin työntämääm. Olivatkin samaa seuruetta, kuin siihen jääneen auton kuljettaja. Mutta tämä ei siis ollut sama auto, jonka olin aiemmin liikenneympyrässä nähnyt.  Työntöapu auttoi, ja auto suostui käynnistymäänkin sitten. Ja me saimme hymyn kera: "Thank you!" :)




Nämä molemmat risteyksiin jääneet pakettiautot olivat marjanpoimijoiden autoja. Marjat on poimittu ja poimijat lähtevät kotimaahansa. Ensin tuli mieleen, että autot olivat  rikki. Niinkin voi tietysti olla, mutta sekin on mahdollista, että bensat pyrittiin käyttämään tarkkaaan hyödyksi. Näiden autojen asemapaikka oli siinä lähellä.




Muutama päivä sitten oli Ylellä juttu siitä, että marjanpoimijoilla on kotiinlähdön aika nyt käsillä. Monet heistä ovat kuulemma kotimaassaan maanviljelijöitä. Siellä on sitten erilaiset työt odottamassa heitä.




Täällä Lieksassa tänään käydessämme vielä näimme heitä kävelemässä kauppaostostostensa kanssa. Kotimatkalla ajattelin, että he ovat jälleen nähneet täkäläisen kesän vihreyden muuttuvan syksyn värikkyydeksi täällä viettämiensä kuukausien aikana.




Nämä kuvat minä "poimin" kännykällä kohta kotiin tultuamme, kunhan ensin olin lykännyt ruokaa uuniin lämpenemään. Saimme eilen taas eräästä paikasta paljon valmista ruokaa:)


6 kommenttia:

  1. No varmasti " ajoivat tankit tyhjiksi"...onneksi menitte auttamaan.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luultavasti oli niin. Mitä apuun tulee, niin luulen, että siihen olisi kohta muutoinkin apua tullut, mutta tulipa itselle ihan kiva mieli siitä silti:)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Tänään on aurinko paistanut niin kivasti, että teki mieli kuvia ottaa:) Äskenkin kävin metsässä kännykän kanssa, vaikka muutoin tosi vähän olen metsässä tänä kesäkautena kulkenut. Mukavaa viikonlopuua sinulle myös:)

      Poista
  3. Paljon täältäkin on thaimaalaiset keränneet marjaa, ostinkin heiltä yhden litran puolukkaa,se vain että ne repii puskat sileeksi,toivottavasti ensi kesänä niissä metsissä kasvaa taas mustikkaa, muistan ennen vanhaan ei saanut mennä toisten metsään poimimaan marjoja, isäntä ajoi pois, nyt on eri juttu, nyt saa toisten metsistä repiä varpuineen marjat, onneksi ei ole meillä metsää, ja kasvaahan varvutkin uudestaan joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se taisi tuon Ylen jutunkin mukaan olla, että thaipoimijat nykyään lähinnä marjat kerää. Ovatkin käsittääkseni nopeita poimimaan. On sikäli hyvä, että he haluavat tulla keräämään, jos muutoin marjat jäisi metsään:) Minulta itseltäni on jäänyt marjat tänä vuonna keräämättä.

      Poista