torstai 4. kesäkuuta 2020

LIeksan sataman aluksia - Autolautta Pielinen ja kantosiipialus Suviexpress

Kävimme pikaisesti kierroksella Lieksan satamassa. Siellä oli vanha autolautta Pielinen, (Pielis-laivat lukee kyljessä).  Sillä on ikää yli 60 vuotta. Se on norjalainen alkujaan: "Holger Stjern, Trondheim", lukee sen kyljessä uudemman tekstin alla kohokirjaimin. Ja kun netistä etsin tietoja siitä, oli norjalaistakin juttua siitä löydettävissä, sille jota kiinnostaa. Mutta tuon autolautan nykypäivää on se, että se on jälleen myynnissä. Sen oli kertonut lehti Karjalainen nelisen päivää sitten sivuillaan.






Tulipa muuten vielä mieleeni tämä: Norjalaisessa reissusarjassa Team Bachstad/Mopoautolla halki Suomen, on jakso, jossa he ihmettelevät Kolin puolella Pielistä juuri sitä, kun lauttaa ei näy. Olisivat tulleet varmaan Lieksassa käymään, jos olisivat päässeet. No, sittenpä reissusivat Pielisen toista puolta... https://areena.yle.fi/1-3314694

Satamassa oli sitten sitä tuoreempaakin vuosikertaa oleva alus: kantosiipialus Suviexpress. Ongin senkin tiedon netistä, että miksikä tuollaista alusta nimitetään. Se näytti varsin erikoiselta. Tuli ihan mieleen "kala kuivalla maalla", kun sitä katselin. Olin satamassa epätietoinen, liikennöikö se. Mutta netin tiedot ainakin sanoivat sen liikennöivän Koli - Vuonislahti välillä kesäkuun puolestä välistä alkaen: https://www.koli.fi/fi/Harrasta/Kesakausi/Risteilyt. Jotta sen kai sitten pitikin vielä olla kuivalla maalla.




Jos oli laivaliikenne kovin hiljaista vielä.... niin ei se sataman uimarantakaan kovin vilkkaalta näyttänyt.



Lieksassahan on uimaranta myös joen rannassa aivan keskustassa.  Mutta pukukopit ovat sitten suljettuna sen syyn takia, joka tänä kevätkautena niin monta muutakin asiaa on pistänyt säppiin.

Valitettavasti kuvat oli taas pikkukännykkäiseni kuvia, sillä eihän ollut muka mitään tarvetta kameraa mukaan ottaa... No justiinsa! Aina se kannattaisi mukana olla.

4 kommenttia:

  1. Hienojahan nämä kuvat on ja niin komeita aluksia! Kivannäköinen uimaranta, eiköhän sielläkin vielä polske käy kunhan kesä etenee.. Kauniita kesäpäiviä♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sinulle samoin:) Kyllä siellä vielä vilske käy, kunhan oikein rantakausi pääsee vauhtiin.

      Poista
  2. Niin tuo kantosiipialus on liikennöinyt siitä lähtien kun se tuotiin sinne, sisko oli miehensä kanssa viime kesänä sen kyydissä, joku oli ostanut sen pielis laivan aikaisemmin, mutta näyttää edelleenkin olevan satamassa.
    Tuota en tiennyt että mikä historia laivalla on.
    Myös Timitran rannassa on yleinen uimaranta, ja lieksajoen rannassa, pikku kaupungissa on 3-4 uimarantaa, ja vedet on puhtaita,onhan se pielinen mahtava vesistö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan jännää kyytiä tuolla aluksella:) Se vanha laiva puolestaan oli nyt laitettu myyntiin sen takia, että liikennöitsijä oli kuollut. Niin kertoi se Karjalaisen juttu. Juttu on tässä: https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/251890

      Poista