perjantai 15. toukokuuta 2020

Painolastimaasta

Painolasti oli maata, jota purjelaivat kuljettivat paikasta toiseen, satamasta toiseen. Se ei ollut se varsinainen lasti, josta maksut saatiin. Mutta kun laivat lähtivät hakemaan sitä lastia, josta niille maksettiin, oli tyhjiin laivoihin saatava jotain tasapainottavaa, ja siihen lastattiin sitten ihan maata, jota otettiin sataman läheltä jostakin. Ja sen väliaikaisen lastin kanssa sitten oli mahdollista vakaammin purjehtia hakemaan sitä varsinaista kuljetettavaa.

"...Purjelaivakaudella siihen suhtauduttiin lähinnä kiusantekijänä, koska sen käsittely oli kallista ja fyysisesti raskasta. Kuitenkin se oli purjelaivoille välttämätöntä, koska ne eivät voineet purjehtia tyhjillään tai liian kevyessä lastissa.  ... laivojen oli tulomatkalla korvattava lastin paino maa-aineksella, joka usein oli edellisen sataman läheisyydestä. 
Perillä se sitten purettiin satamavoudin osoittamiin paikkoihin, joihin vuosien kuluessa saattoi syntyä huomattavasti uutta maa-alaa..."  Anssi Riihiaho/esitteessä "Reposaari ja painolastimaa"

Tästä Reposaaren omille sivulle, jossa myös painolastista, ja sen myötä saarelle tulleista kasveista kerrotaan.

Tietoa Reposaaresta Wikipediassa.

Tässä juttuja, joissa minulla on ollut Reposaari esillä.

Miksi nyt tulinkin tästä ottaneeksi jutun aiheen? Isäntä on käynyt läpi kaikenlaista talteenottamaansa. Välillä hän jakaa siitä minulle maistiaisia, joista tietää minun olevan kiinnostunut. Tänä aamuna minua odotti keittiön pöydällä mainittu esite, josta sitaatinkin tuohon laitoin. Jotenkin se painolastiajatus puhutteli minua, erityisesti uskonelämää ajatellen. Mekin purjehdimme erästä tiettyä satamaa kohti. Mutta emme mekään voi välttyä siltä painolastilta,  vaikka emme sitä tahtoisi mukana kuljettaa. Ajatus kevyesti tuulen mukana kulkemisesta toi tuntua kivalta, kun ei purjehtimisesta mitään tiedä.  Mutta jos sitä painolastia ei olisi, tuuli ja aallot heittelisivät ja voisivat kaataa aluksen.

Tässä muutama kuva Reposaaresta kesältä 2016. Tuossa eka kuva on varmasti lähellä sitä 90-luvun asuinpaikkaamme. Alue oli kiva, kun oli meri aivan lähellä, mutta lapsiperheille varmasti myös stressaava, juuri tuollaisen lähistön vesialueen tähden.  Muistan nähneeni erään naapurissa asuvan miehen yhtenään  joutuneen juoksentelemaan pienen lapsensa perässä.


Tätä pytinkiä ei ollut meidän Reposaaren asumisaikana vielä. Jos olisi ollut, olisimme varmaankin käyneet siinä usein kahvilla.


Tässä meidän nuori väki, joista yksi on paljasjalkainen "Räpsööläinen".



Jotkut asiat elämässä jättävät pienestä vaikutusajastaan huolimatta ison jäljen. Reposaari oli meille yksi sellainen.


10 kommenttia:

  1. Viisasta kirjoitusta ja kauniita kesäisiä kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain yllätysaiheen kirjoittamiseen, kun oli esite aamulla pöydällä:)

      Poista
  2. Niin eikös reposaari ole porissa päin ? asuitteko siellä lähellä joskus?
    Meri on aina kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reposaari kuuluu Poriin ja on Porin keskusta katsoen samassa suunnassa kuin Yyterikin, mutta kauempana. Taisi likelle kolmisenkymmentä kilometriä se etäisyys Porin keskustasta sinne olla. Me tosiaan asuimme siellä vuoden verran 90-luvun alkupuolella. Meri on tosiaan aina kaunis:)

      Poista
  3. Oi, kyllä kiinnostaisi käydä tuolla, länsirannikko on niin käymätöntä vielä. Piti viime kesänä aloittaa käynnit, mutta jäi. Saa nähä pääseekö tänä kesänä ollenkaan minnekkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä kiva paikka:) Tykkäsin siitä, kun merta pääsi näkemään niin helposti. Kun me aikanaan menimme sinne ihan uteliasuuttamme katsomaan millainen on Reposaari, rupesimme haluamaan asumista siellä. Ja ei kovin kauan mennyt siitä, kun mahdollisuus vuokrarivitaloon siellä ilmaantui.

      Poista
  4. Olettepa asuneet kauniissa paikassa! Merimaisemissa on ihanaa asua, itsekin olen joskus asunut meren rannalla. Sen olen kyllä huomannut itsestäni, että kyllä se painolasti näköjään tarvitaan, ettei kaadu ja lähde kauas Jumalan luota. Joten lopulta siitä saa olla kiitollinen. Ne ovat niitä siunauksia syvyydestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on. Vaikka silloin kun niissä tilanteissa on, eivät ne yhtään miellytä. Tuo Reposaari on todellakin kaunis paikka, johon silloin heti ensisilmäyksellä ihastuimme:)

      Poista
  5. Kolin Kortelahdesta muutti tänä keväänä Maatiaismuori-bogin pitäjä Reposaareen. Hän on taitava valokuvaaja ja hienoja eläin- ja maisemakuvia löytyy hänen blogistaan. Nyt siellä on jo Reposaarestakin useita kuvia ja varmasti lisää tulee. Varmaan sinuakin kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tosiaan kiinnostaa, kiitos vinkistä:) Etsinpä tuon silmieni eteen jonain hetkenä.

      Poista