sunnuntai 27. helmikuuta 2022

Jotain ukrainalaista

Ostinpa tässä joitakin päiviä sitten ketsuppia. Ja otin tarkoituksella juuri tämän, kun huomasin missä se oli tehty: Ukrainassa. Tarkemmin sanottuna Hersonin alueella, jonka tiedon luin tuosta allaolevasta linkistä. Kuten senkin, että kyseinen firma on ruotsalaisten perustama. Ei ole jäänyt juuri mieleen aiemmin, että ukrainalaisia tuotteita olisi ollut. Ellei sitten tuota ketsuppia ole joskus aiemminkin ostettu. Mutta nyt herää mieleen kysymys, voiko tehdas vielä olla toiminnassa... Ja mitä kuuluu  niille ihmisille, jotka siellä ovat työskennelleet... 






Kun tuo puteli on aika äskettäin tehtaalta valmistunut, ei vielä osattu kuvitellakaan, mitä kohta tulossa on...

https://en.wikipedia.org/wiki/Chumak_(company)

Jostain luin aika äskettäin sellaisenkin tiedon, että Ukraina on ollut Euroopan vilja-aitta. Siitä kun tuli isännän kanssa puhe, niin hän sanoi, että 30-luvulla ukrainalaisia tapettiin nälkään!  Isäntä kehotti minua laittamaan hakuun aiheen: Ukrainan nälänhätä. Ja siitä  löytyy tietoa. Löytyipä vielä siitä aiheesta tehty elokuvakin. Alla linkki Iltasanomien juttuun viime lokakuulta, kuinka Venäjällä oli tultu häiritsemään sen elokuvan  katselua. Elokuvan nimi on Mr. Jones. Elokuva perustuu todellisuuteen; walesilainen toimittaja oli tullut tutkimaan sitä keinotekoisesti aikaansaatua nälänhätää v. 1933. En ole itse aiemmin tällaisesta tiennytkään, eikä elokuvaakaan olla nähty.  Se voisi olla kiinnostava, mutta rankka varmaankin. Mahtaakohan kirjastossa vielä sitä olla. Elokuva oli vuodelta 2020.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008334857.html

No niin, päädyin näköjään lasagnen tehtyäni ja ruokapöydässä istuttuani kirjoittamaan jopa elokuvasta, jota en ole edes nähnyt... Mutta ehkä tässä oli osansa silläkin, kun oltiin katsottu ajankohtaista aihetta ruudulta. Siinä virolainen asiantuntija oli pukeutunut Ukrainan väreihin. Ja minä sitten ajattelin, että voisinkin käydä etsimässä varastosta yhtä keltaista jakkua... jota tosin en nyt tähän hätään löytänyt.

Kovin sitä nyt on Ukrainan asiat olleet mielessä, mutta niinhän ne on monella...

Ja vielä tämäkin: Tänään muistui mieleeni vanhan laulun sanat: "...viimeisen kerran katson Dnjepriin ennenkuin lähden täältä pois..."  Sitä on laulanut Tapio Rautavaara ainakin.  Meilläkin se yhdellä hänen cd-levyllään on. Alla olevassa linkissä on tietoa laulun alkuperästä, joka on siis ukrainalainen.

https://www.kirjastot.fi/kysy/oliko-laulu-dneprille-kristallivirta-kielletty 

Samalla sävekellä on laulettu myös hengellistä laulua nimeltä: Kristallivirta. 



6 kommenttia:

  1. Tänään olin tuossa srk.ssa auttelemassa, niin saimme kehoituksen alkaa jemmata kuiva ruokaa ja pesuaineita, ukrainasta on tulossa sodasta paenneita ihmisiä, sitä en tiedä mihin he sijoittavat heitä, ehkä kaupungilla on paljon tyhjiä asuntoja antaa,
    eihän se ole kuin järjestely kysymys.
    Kun tuo ketsuppi on Ukrainasta, niin siitä tämä kommentti, en osaa ketsupista sen kummemmin kirjoittaa.
    Maailma voi muuttua yhdessä vuorokaudessa, tänään suomessa on kaikki hyvin, mutta huomisesta emme tiedä, venäjä on myös uhka suomelle, jos suomi liittyy natoon, venäjä on silloin suomen rajoilla koko itäisen suomen alue alk.lapista helsinkiin, näin kuulin uskovilta ihmisiltä, ja että Jumala nopeuttaa omaa aikataulua, koska Jeesuksen tulo on hyvin lähellä, yksi merkki on myös tämä, Israelin läheisyydessä on ollut maanjäristyksiä, mikä saattaa olla merkki Jeesuksen tulosta Israeliin ja koko maailman nähtäväksi, meitä kehoitetaan seuraamaan ajanmerkkejä, "kun näette tämän kaiken, tietäkää että se on lähellä,ihan oven edessä"
    juttelimme tuolla srk.ssa tietysti tästä, putin on sanonut että Syyrialle kuuluu golanin kukkulat, näin se on että sinne Israeliin menee sotaisa joukko pohjoisesta,joka on venäjä, iran,syyria,kiina... ja sinne ne tuhoutuvat lopulta.

    Olisiko hyvin lähellä myös herätyksen aika, niinkuin Jumala on luvannut vuodattaa henkensä lopun ajalla kaiken lihan ylle, minä uskon että sekään ei ole kovin kaukana.
    Evankeliumikin on julistettu varmaan jo kaikelle kansalle, suomi vain on kääntänyt selkänsä Jumalalle, Jumala on oikeudenmukainen tuomitessaan, niinkuin oli Sodoman ja Gomorran, esim.Juuda 7.
    Hyvin vähän tai ollenkaan srk.nissa ei puhuta näistä lopun ajoista, ainakaan uskovia ihmisiä se ei paljoa ahdista, itsekkin enempi olen huolissani lasten ja lastenlasten puolesta jotka ei ole uskossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaan olisi arvannut, että tällaista näin yhtäkkiä tulee. Yhtäkkiä saapuu myös Jeesus, päivänä jota emme tiedä. Mutta aikain merkkejä voi seurata, ja lopun aikoja eletään: maanjäristyksiä, sotia, nälänhätää... Siunausta sinun viikkoosi!

      Poista
  2. Jännä, ei ole kovin usein tullut tuotteita vastaan jotka olisivat Ukrainasta. Sepä olikin sopiva tähän aikaan... T: Villasukkavihulainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaan ole ukrainalaiset tuotteet ainakaan tulleet huomioiduksi aiemmin. Olisi mielenkiintoista tietää, miten paljon niitä ylipäätään Suomessa tarjolla on.

      Poista
  3. Tänään saimme antaa srk.sta eka kerta Ukrainasta tulleille äideille lapsineen ruokaa mm.kaupunki on antanut heille asunnon myös.
    Nyt kun kaupunkin testaa ilmahälyytyksiä, niin just ruuan jaossa hälytys kuului sisälle,niin vähän hämmästyivätsiitä. joku englantia osaava sanoikin että se oli vain testi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teille on sinne jo tullut vieraita. Voi ihan kuvitella, että ovat saattaneet pelästyäkin, että täälläkinkö tuota ääntä... Tänään juuri mietin, kun Citymarketin eteisen läpi menin, että onkohan heitä ennenpitkää täällä. On jäänyt mieleen, kun aiempia pakolaisia on ollut, mutta nyt heitä ei enää näy. On hyvin harvinaista jos jonkun joskus näkee. Ei tietysti ole ihme, että tällaisesta pikkukaupungista muuttavat mieluummin sinne, missä muitakin oman maan kansalaisia enemmän on.

      Poista