lauantai 13. syyskuuta 2014

Mekko vanhaan malliin

Ostin joskus kauan sitten tuollaisen raitakankaan Joensuun Kontista. Alunperin se kiinnosti minua, koska sen raidoitus muistutti hieman kansallispukukangasta.  Ajattelin siis  tehdä jonkin liivihameen kansallispuvun tyyliin, mutta se ajatus jäi toteuttamatta. Kangasta oli paljon. Siitä olisi voinut tehdä vaikkapa pussilakanankin. Mutta sellaisen ompeleminen on tylsää...

Minulla on jo luonnoksena, vain kuvat skannaamatta, juttu isän moposta. Yhdessä kuvassa äitikin on mopon satulassa ja hänellä on yllään raitakankainen mekko. Se on minua kiinnostanut ennenkin. Nyt keksinkin, että siitä minulla olevasta kankaastahan voisi tehdä kenties jonkin samantapaisen. Ongelma oli vain siinä, että ei ollut sopivaa kaavaa. Selasin lehtiä, mutta tuloksetta. Sitten jossain vaiheessa kaapista sattui silmääni eräs valkoinen pusero, joka oli jo parhaat päivänsä nähnyt. Se oli hyvänmallinen kuitenkin, joten päätinkin jatkokäyttää sen kaavoina. Tuumasta toimeen torstaina.

 Kaavojen ollessa valmiit,  aloin tietysti heti myös kankaan kanssa touhuamisen. Yläosa ei isompia harmeja tuottanut, mutta alaosa ei ollutkaan niin simppeli, kuin olin luullut. Kuvittelin, että sehän on helppoa kun on suoria kappaleita vain ja niitä sitten laittaa laskoksille. Olin ajatellut laittaa mekkoon vetoketjun sivuun. Kun olin alaosaa kiinnittämässä yläosaan, eihän ne laskokset menneet tietenkään juuri sopivasti siihen sivusauman kohdalle vetoketjun laittoa ajatellen. Päätin sitten kokeilla menisikö se päälle ilman vetoketjua ja sehän meni. No se olikin parempi. Vyöllä saa ylimääräiset väljyydet pois.


Tänä iltana mekko valmistui ja heti siitä otettiin kuvakin. Väri ei ole kuvassa ihan oikein, mutta siitä viis. Olen tähän oikein tyytyväinen. Onhan siinä joitakin kohtia, joita saatan joskus korjailla, mutta aivan välttämätöntä se ei ole. Tällä mallilla voisin kuvitella tekeväni joskus toistekin mekon. Kengät on ostettu Kontista tänä kesänä. Hyvät jalassa.

7 kommenttia:

 1. Muistan kuvan äidistäsi, mun äidillä on yhdessä nuoruuskuvassa saman tyylinen hame. Taitavat kuvat olla saman vuoden satoa. Aloitit torstaina ja lauantaina on puku valmis. Olet todella nopea, mulla menis viikkoja. Kaunis ja tyylikäs hame jälleen, taito on hyppysissä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sulla kuluu aikaa ompeluissa, niin mulla kuluu neuletöissä. En ikipäivänä sais vaikkapa sukkaa valmiiksi niin nopeasti kuin sinä!

   Poista
 2. Sellaista vanhaa tyyliä tavoittelinkin. Tuollainen malli on aika käytännöllinenkin minusta. Kun ompelussa pääsen alkuun niin haluan ne nopeasti valmiiksi. Joskus olisi hyvä kyllä muistaa sanonta: hiljaa hyvä tulee :)

  VastaaPoista
 3. Sulla on siskoseni kyllä kädentaidot hallussa. Hyvältä näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläisiin sitä mulla aikaa sitten kuluu. Tässä sen oikein itsekin näkee, mitä on viime aikoina tehnyt, kun ne on täällä muistissa.

   Poista
 4. Upea vintage-suomalainen mekko! Myöhästyneet onnittelut nuorelle miehelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tykkään itsekin kovasti. Harmi vain kun tuli jo näin kylmää... Olisinpa kesällä keksinyt tämän. No, voinhan käyttää tätä ainakin sisällä näin syksylläkin. Kerronpa nuorellemiehelle onnittelut :)

   Poista