keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Alkeellinen kynttiläpaja

Maanantaina tuli kaupasta mukaan sellaisia tonnikalapurkkeja, joissa rupesin näkemään mahdollisuuksia...  Ne olivat tavallista pienempiä ja ilman paperikäärettä purkin ympärillä. Ja olivat minusta muutenkin kohtuullisen kivan näköisiä - vaikka kynttilänkuoriksi.
Ostin kirpparilta vuosia sitten kattilan kynttilätouhua ajatellen. Se ei kuitenkaan ole tositoimiin päässyt, vaan on ollut lasten hiekkaleikeissä. Ja nythän se tietenkin oli tyttöjen mökissä tavoittamattomissa. Sinnehän ei talvisin pääse juuttuneen oven takia. Ovi aukeaa jälleen keväällä. Muistin sitten isän "poikamieskattilan". Tämä pieni kattila oli minulla tallessa ja se on keittiökäytöstä poistettu vuosia sitten. Samantapaisia Alu-merkkisiä kattiloita oli aikanaan suomalaisten keittiöt täynnä. Nyt tämä vanhus pääsi taas töihin. Käytin tätä steariinin sulatukseen. Ja yllättävän nopeasti steariini aina sulikin.

Olin säästellyt kynttilänjämiä tätä tarkoitusta varten. Hain myös varastosta kalastajalankaa, jota sain isot määrät  vuosia sitten siskoltani. Olin jo unohtanutkin ne ja sattumalta löysin nyt ne kerät, kun toisia etsin. Etsimistäni langoista puolestaan en nähnyt jälkeäkään. Minulla oli kolme tonnikalapurkkia (joista käytin yhden nyt) ja yksi kynttilälasi sekä yksi iso sipsipurkki näitä kynttilähommia varten.  Kalalangasta värkkäsin sydämet niihin. Sipsipurkkiin palmikoin kolmesta langasta sydämen  ja  siinä sidoin langan pieneen kiveen, jotta sain sen pysymään suorassa. Muihin  laitoin vain kaksi lankaa yhdessä ja siinä lasisessa käytin pohjalla sellaista tuikusta jäänyttä "nastaa" johon langan kiinnitin.Minulla ei ollut aavistustakaan minkäkokoiseen kynttilään ne minun kynttilänjämät riittäväisivät. Hyvin olisin voinut aloittaa siitä isosta sipsipurkista, sillä niin riittoisaa steariini näytti olevan. Ihan hyvännäköisiä niistä tuli ja koepolttokin on jo yhteen tehty. Hyvin näkyi palavan, mutta pidemmässä poltossa sen sitten vasta kunnolla näkee. Tätä kirjoittaessa sipsipurkissa oleva tekele on vielä kesken, koska siihen tuli erivärisiä kerroksia ja aina pitää antaa jähmettyä välillä.
Kynttilät onnistuivat  hyvin. Sipsipurkissa olevaa jäähdyttelin välillä ulkoportaalla nopeuttaakseni uuden "valun" laittamista. Varsinaisia värikerroksia (sulatussatseja) siinä on viisi, mutta valu on tehty useammassa erässä kuitenkin.  Hankalinta oli itseasiassa repiä lopuksi pois sipsipurkki kynttilän ympäriltä. Se oli aikamoista nyhtämistä.
Ideat kiertävät. Itse sain idean tähän sipsipurkkikynttilään blogista Vaahteramäen Maisa  (katso tästä linkistä). Sieltä löytyy paljon muutakin kivaa. Meillä nuorimieskin otti nyt pienen kerän kalalankaa mukaansa, koska hänelläkin oli  mielessä  oma kynttiläprojektinsa. Minulta loppui kynttilänjämät nyt, mutta meillä olisi kolme jättikokoista kurkkusalaattipurkkia... Voisivat sopia vaikka ulkotuliksi joskus...

---

31.1.15: No niin, tulihan se sieltä. Ongelma esiin isossa kynttilässä nimittäin. Tänä aamuna ajattelin polttaa sitä, pitkään... mutta en päässyt oikein alkuunkaan, kun jo liekki rupesi hiipumaan. Ihmettelin ensin, että eihän siinä ole voinut steariinia kertyä vielä sammuttamaan sitä, eikä ollutkaan. Kynttilän sisällä oli n. 3 cm syvä onkalo!

Ja "luolasta" pilkistää savuava  lanka

Mahtoikohan se muodostua siitä, kun ulkona juuri noita ylimpiä valuja jäähdyttelin. Kenties kynttilä jähmettyi päältä liian nopeasti, siis kuortui... mutta siltikin, kutistuukohan se massa jotenkin jähmettyessään? Vai laitoinko uusia valuja liian nopeasti, että entiset eivät olleet kunnolla jähmettyneet ja painuivat sen vuoksi alemmas? No, oli miten oli. Seuraavan kerran jähmetän ehkä sisällä vähän kerrallaan ja siihen on sitten varattava aikaa runsaasti. Ja tästä kynttilästä pitää veistää yläosa pois. Toivottavasti ei halkea kokonaan, sillä siinä on halkeamia myös, varmaan edellämainituista syistä.

5 kommenttia:

 1. Aivan ihanat. :)Viime viikolla pyörittelin tyhjää sipsipurkkia käpälässä juuri samasta syystä. Jätin tekemättä, kun kynttilän pätkiä oli niin vähän. Sen kynttilän saanti pois purkista on varmaan haastava, purkki on aika paksua leikattavaksi. Pitää "hankkia" lisää pätkiä, että pääsen kokeileen ovat niin kivan näköisiä nämä sinun kynttilät. :)

  VastaaPoista
 2. Yllätävän hyvin ne minunkin jämät riittivät, vaikka oli vaikea arvioida sitä riittävyyttä ja siksikin aloitin niistä pienistä. Leikkaamalla se purkin kuoriminen ei oikein onnistunutkaan. Leikkasin pienen alun ja sitten vain vähitellen revin. Joku veitsi siinä olisi ollut ehkä hyvä apuvälineenä, jolla olisi välillä "longottanut" sitä pahvia irti kynttilän pinnasta.

  VastaaPoista
 3. Kivan näköinen kynttilä tuli ja mukavan sotkuista puuhaa on kyllä. :) Purkin irrottamisessa oli pientä puuhaa ja itselläni jäi sitä muovia muutamaan kohtaan.

  VastaaPoista
 4. Sinun kynttiläsi oli kyllä kauniimpi kuin tämä minun:) Ja minun olisi pitänyt tarkistaa sun jutustasi vielä ennen hommaan ryhtymistä niitä teko-ohjeita. Olisin nimittäin tehnyt sitten myös sen reiän siihen purkin pohjaan sydäntä varten. Luulin muistavani kuinka se meni. Metsäntyttö

  VastaaPoista
 5. No ei se sitten onnistunutkaan ihan niin hyvin kuin ensin luulin. Uumoilinhan tosin jutussa jo, että poltossa sen sitten näkee...

  VastaaPoista