torstai 15. tammikuuta 2015

Huppu päässä Robin Hoodin tyyliin

Malli otettu Sherw... eikun itäsuomen metsästä:)   Mulle tulee tästä tosiaan mieleen Robin Hood. Katselimme siitä aivan äskettäin jokusen jakson kun oli taas kirjastosta lainassa. Tämä on se taannoin mainitsemani tylsä työ. Ja sitä se tosiaan oli, pelkkää suoraa vaan 2o ja 2n koko ajan.  Lanka on melko ohutta ja luullakseni villaa. Siitä langasta olisi riittänyt vielä vähän matkaa tehdä. Totesin kuitenkin, ettei sininen lanka riitä mihinkään tosi pitkään huiviin ja oikeastaan jotain huppua tai hihatinta olin halunnutkin.Kun rupesin tähän, en ollut löytänyt mieleistäni mallia kumpaankaan. Halusin kumminkin saada jo tämän langan pois näkyviltäni. Olin jo tuuminut, että veisinkö sen kirpparille, kun ei siitä näytä mitään tulevan. Sitten rupesin kuitenkin pitkää huivia tekemään. Tiistaina siihen oli kertynyt pituutta niin paljon, että taitoin sen kokeeksi kahtia ja laitoin hakaneuloilla kiinni takaa. Se näytti soveltuvan hupuksi.


Ompelin jo takasauman kiinni, mutta jonkinlainen kiinnityssysteemi tuohon eteen vielä olisi saatava. Löysin kolmenlaisia nappeja, jotka sopisivat tähän. Ongelma on se, millaiset napinlävet tai lenkit tekisin.  Se on vielä mietinnässä. Jotkut nauhasysteemitkin tavallaan kävisi, mutta en halua siihen kuitenkaan sellaisia roikkumaan. Joku hakaneula tms. voisi väliaikaisesti toimia, mutta sellainen kovin iso ei ole hyvä. Kokeilin jo sitäkin nimittäin. Yksi vaihtoehto olisi ommella etuosa kiinni, mutta kyllä avattava versio on parempi.Yleensä huput tai huppuhuivit tehdään niin, etteivät ne ole ihan suoria kappaleita. Se onkin tarpeen paremman istuvuuden saamiseksi. Minulla on tallessa yksi ohje jostain lehdestä, jossa ensin tehtiin kaksi suoraa kaitaletta erillisiltä keriltä, kuitenkin samaan aikaan ja samalla puikolla. Kun huiviosuudet olivat riittävän pitkät, siihen väliin luotiin silmukoita ja jatkettiin sitten huppuosan kutomista yhdessä aiemmin aloitettujen kaitaleitten kanssa.  Toinen ohje oli sellainen, että oli tehty suora kaitale, josta tuli se huppu ja siihen etureunaan virkattiin paloista kaitale, joka jatkui sitten molemmin puolin solmintanauhoina.  Se malli oli kuvista aikanaan niin vaikea hahmottaa, vaikka yksinkertainen olikin, että minun piti vanhasta lakanasta tehdä malli, jotta saatoin kokeilla kuinka se päässä oikein on.  Kumpaakaan noista edellämainituista ei ole tullut tehtyä vielä. Suurinpana syynä sopivan langan puute niihin ohjeisiin.
Tässä  minun versiossa tämä pelkkä suora toimii sen vuoksi, koska neulos on tuollaista joustavaa. Pituutta kaitaleella oli noin 115 cm ja leveyttä noin 25 cm venyttämättä. Kokoa on sen verran, että erillinen kaulahuivi ei liene tarpeen tämän kanssa.

Jotain pientä näistä vielä saisi


4 kommenttia:

 1. Hieno tuli, ei yhtään tylsä. Siitä hakaneulasta juolahti mieleen, miten olis rintaneula? Kunnes keksit napinläpien mallin.

  VastaaPoista
 2. Semmoinen voisi tosiaan olla hyvä. Pitää vielä katsoa, josko multa löytyisi sopiva tähän.

  VastaaPoista
 3. Tosi hieno tuli! Väri sopii hienosti talvimaisemaan :D
  Nuo nahkanapit näyttäisi sopivan oikein hyvin, tosin jonkinlaiset lenkit niitä varten varmaan pitäisi reunaan sitten tehdä.
  Tuo neuleliivi on myös hieno, onko sekin omaa tuotantoa?

  VastaaPoista
 4. Talvinen on väritys tosiaan:) Nahkanapit olisi tosiaan noista parhaimmat. Ne vaatisivat aika isot lenkit kyllä ja en vielä ole keksinyt, että millaiset. Niistä pitäisi saada siistit kun jäävät näkysälle. Eilen mietin, että jotkut duffelinapitkin vois olla kivat, mutta semmoisia ei nyt just ole. Saa nyt nähdä sitten mihin päädyn. Neuleliivi on muistaakseni Joensuun Kontista. Ja taisi nuo langatkin olla sieltä löydetyt. Jotain tuon tapaista liiviäkin mielittelin tuosta langasta aikanaan, mutta se ei olisi kait riittänyt ja ennenkaikkea hermostuin sekoillessani pitsineuleyrityksissäni.Olikin sitten mukava löytää valmis liivi:) Melko samanoloista lankaa siinä ja hupussa.

  VastaaPoista