perjantai 2. tammikuuta 2015

Värjäysprojekti

Minulla oli jo pitkään ollut kaapissa ostettuna Dylon pesukoneväri. Se oli tummansininen Navy blue. En muista mihin sen alunperin olin ajatellut,  mutta nyt oli kuitenkin kertynyt useampi vaate, joka kaipasi uutta väriä.

Yksi vaate näistä oli ihan uusi. Sain tyttäreltä synttärilahjaksi taannoin valkoisen yöpaidan. Olin sitä miettinyt hänenkin kuultensa, että sen voisi ostaa,  jos sen värjäisi:) Siinä oli tummansinisiä yksityiskohtia, mm. pitsiä. Muita tässä satsissa oli yksi sammaleenvihreä pitkähihainen t-paita ja lähes samanvärinen leikattu  alaosa jostain kirpparitunikasta joskus. Sitten oli vaaleanpunainen, pussihelmainen tunika. Se toi mieleen vaalean värinsä ja pituutensa vuoksi yöpaidan.  Tyttären valkoinen vanha mainoshuppari, jossa oli muutama tahra sekä hänen vaaleanharmaat leggarinsa (ei kuvassa) päätyivät myös koneeseen. Minun sininen neuletakkini, joka on jo ennenkin värjätty sinisellä (oli harmaapohjainen, ruusukuvioinen alunperin) kaipasi virkistystä. Mukaan laitoin myös yhden aiemmin tekemäni yöpaidan. Se oli tehty ruskeasta t-paidasta ja vanhasta lilasta yöpaidan helmasta yhdistämällä. Toivoin tämän värikylvyn saavan sen yhtenäisemmän näköiseksi.


Ohjeitten mukaan kaikki olisi pitänyt pestä ensin. En pessyt nyt vartavasten mitään. Tyttären leggingsit olivat käytön jäljiltä ja ne otin pyykkikorin päältä ja kaikki muut oletin aiemmin pestyiksi. Tuollaisessa on se riski, että niihin tulee läikkiä. Joskus värjäsin vaaleanvihreän pidemmän neuletakin (siis eri kuin tässä jutussa) ja siihen jäi taakse jokunen ruma läiskä. Muistaakseni luulin sitä pestyksi silloin. Se neuletakki päätyi sitten uuteen värisatsiin ja läikät pettyivät lähes huomaamattomiksi ja vaatteesta tuli vuosien suosikki. Vähän jännitti mitä tästä satsista tulee. En myöskään punninnut vaatteita, joita siis oli yhteensä 8 kpl. Tyttären hupparissa oli jonkin verran polyesteriä puuvillan seassa. Hiukan mietitytti, jäävätkö vaatteet liian vaaleiksi. Kerran  värjäsin (taisi olla käsiväri silloin) vaaleanharmaata neuletakkia. Se jäi aivan liian vaaleanruskeaksi, koska ei ollut pelkkää puuvillaa. Toinen värjäyskerta teki siitä kelvollisen.

Illalla aloitettu homma venyi useamman huuhtelun vuoksi seuraavan vuoden puolelle:) Näin se oli siis vuoden viimeinen työ. Ja seuraavan vuoden ensimmäinen.

Alunperin sammaleenvihreät paita ja tunikan helmaosa. Helmassa olevat pystyviivat on pyykkitelineen jättämät painaumat.  Paidan väri olisi voinut olla parempikin.

Valkoisesta siniseksi yöpaita.


Tytär oli tyytyväinen ""uuteen" farkunsiniseen huppariinsa.

Entinen ruskea-lila viritys

Leggarit harmaasta farkunsinisiksi. Vaaleanpunaisesta tunikasta tuli tämmöinen. Kuvassa näkyy oikealla myös tunikan sivusaumojen muoto.

Tällä mennään taas vähän aikaa

 Noin klo 0.30 ripustin satsin kuivumaan tyytyväisenä. Ne onnistuivat yli odotusten nyt.

6 kommenttia:

 1. Aina oppii uutta. :) En tiennyt, että on pesukoneeseen tarkoitettuja värejä. Ihan ruokakaupastako olet ostanut? Olis kiva joskus kokeilla, viimeksi ole värjännyt iloisella 70-luvulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se pesukoneväri on kätevä. Värijauhe pesukoneen rumpuun ja päälle ½ kg suolaa ja niiden jälkeen kosteat vaatekappaleet. Sitten laitettiin 40 asteen pesuohjelma päälle. (Mä laitoin vahingossa ensin vaatteet ja sitten muut ja onnistu silti). Kun ohjelma on pyörinyt, laitetaan pesuohjelma uudelleen pyörimään pesuaineen kanssa. Ja lopuksi suositellaan tyhjällä koneella pyörittämään ohjelma läpi, jotta mahdollinen ylimääräinen väri poistuu. Niitä on ollut täällä Tokmannissa ja Anttilassa Joensuussa oli niitä ainakin joskus. Niitä ei tosiaan kaikki kaupat myynnissä pidä. Ennen Tokmannissakin oli niitä enemmän ja käsivärejä ei nyt ole täällä näkynyt. Pitäis minunkin katsoa netistä, että voisko niitä tilata jostain, jossa olis paremmin valinnanvaraakin. Pesukonevärin hinta lienee jotain 8-10 e.

   Poista
 2. Kiitos. Käväisen jossain vaiheessa Tokmannissa katsomassa, jospa uskaltautuisi kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sieltä löytyy ja pääsisit kokeilemaan:)

   Poista
 3. Jestas mikä muutos! Jälkikasvulle kerroinkin postauksesi innoittamana, ettei puuvillaista kirppisvaatetta tarttekaan jättää hankkimatta jos väri ei miellytä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Kyllä niillä kivasti saa muutosta aikaan:) Joskus voi tulla yllätyksiä kun se vaatteen alkuperäinen väri vaikuttaa tulokseen.

   Poista