maanantai 5. tammikuuta 2015

Jäälyhty ja lumiveistoksia


Äitini teki joskus vuosia sitten jäälyhtyjä. Ihailin niitä silloin ja suunnittelin itsekin joskus sellaisen kokeilemista. Eilen  sitten veinkin vesiämpärin ulos. En ollut vartavasten vettä lyhtyä varten ottanut, vaan taannoisen sähkökatkon vuoksi sitä oli siinä valmiina. Ei onneksi ollut sähköt kuin hetken aikaa poikki meillä. Tänään sitten tutkin, miltä ämpärissä näyttää. No, jäätyneeltähän se näytti. Vesi liikahteli kuitenkin vielä jään sisällä, mutta niin se saikin tehdä. Onttohan se kuuluu ollakin. Mutta ämpärin ei olisi kuulunut hajota... Isäntä tuumi, että hänen teki mielensä varoittaa, että niin voi käydä. Äidilleni sitten soitin ja kysyin, kuinka hän sen tekikään. Samoin oli tehnyt. Kun sitten keräilin ämpärinkappaleita (ne piti teräaseella irrotella ämpärinkyljestä) totesin muovin olevan todella ohutta. Sellaista maitopurkin pahvin vahvuista suunnilleen. Ei ihme kun niitä euron hintaan saa... Ehkä äidillä on aikanaan ollut vahvemmat ämpärit.

Irtonainen jääkimpale oli minusta niin hienon näköinen, että kävin sitä oikein sisällä isännällekin näyttämässä. Isäntä varoitteli, ettei vain jään sisuksista vedet valahtaisi lattialle. Ei tullut. Melkein olisi tehnyt mieli jättää moinen jäätaideteos keittiön pöydälle.


Tältä se nyt näyttää pimeässä illassa. Takapihan ikkunasta voimme katsella. Se on lähes samalla paikalla kuin se aiempi lumipallolyhty. Alemmassa kuvassa pikkutyttöjen tekemää lumitaidetta.


Huomatkaa astiat hyllyillä! Pakkanen onkin nyt sopivasti kovettanut ne.

6 kommenttia:

 1. Tuo värjäys-projekti oli kiva tuolla alempana! Johtunee varmaan siitä, että olen itse ajatellut, että voisi taas kokeilla värjätä vaatteita...joskus vuosia, vuosia sitten värjäsin....yhden punaisen satsin ja yhden toppiksen turkoosiksi. Punaiset onnistui hyvin, mutta toppis jäi kirjavaksi .Itselläni kun on melkein pelkästään kirppari-vaatteita (tai saatuja) niin ei suurta vahinkoa tapahtuisi vaikkei ihan onnistuisikaan :)

  VastaaPoista
 2. Olin tosiaan itsekin nyt tyytyväinen tähän lopputulokseen:) Aina ei ole onnistanut yhtä hyvin. Joskus käsivärillä värjäsin jonkun neuletakin ja siinä saa niitten kuumien vesien kanssa touhuta. Toivottavasti löytyy sopivia värejä, että pääset taas kokeilemaan. Jos meinaat ruveta siihen, niin samaan satsiin mahtuu tosiaan aika monta vaatetta tuolla konevärillä. Niitä kirppisvaatteitahan mullakin paljon on. Yleensä ensin katson kirppikseltä ja sitten alelaareja tutkin:)

  VastaaPoista
 3. Muutamaan vuoteen en ole jäälyhtyjä saanut, pakkaset puuttuneet. Olen nostanut ämpärin pieneksi hetkeksi sisälle, irtoaa helpommin. Värjännyt olen punajuuren säilöntä tai keitto vedellä ja kerran kokeilin karamelliväriä. On alussa kaunis, mutta kynttilän palaessa väri valuu lyhdyn seinämässä alas. Lumitaide on kaunis ja niin hienot astiat. :)

  VastaaPoista
 4. Tuo onkin hyvä, että vie vähäksi aikaa lämpimään ensin, jotta paremmin irtoaa. Tämä mun ämpäri tosin oli hajonnut pohjastakin jo ennenkuin rupesin irrottelemaan sitä. Se oli jotenkin pullistunut sieltä. Minäkin mietin sitä, että värjättynäkin vois olla kiva. Metsäntyttö

  VastaaPoista
 5. Kangasalla asuessa tein monena pakkastalvena jäälyhtyjä. Paras keli oli semmoinen -10 astetta; ei tarvinnut odottaa loputtomiin sitä jäätymistä ja ilmakuplat ehtivät pois vedestä. Otin yleensä hetkeksi sisälle ennen kuin kippasin ympäri. Pohja oli sopivan ohut rikkomiseen ja sit vaan ympäri ja vesi pois. Kerran sain kunnon palan irti reunasta mutta jäädytin se uudelleen kiinni pienellä vesitilkalla.
  T. sukulaistäti Tampereelta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mikä lie kun mun ämpäristä se pohja oli hajonnut ensin. Liekö sillä mitään vaikutusta, että oli ensin varaston puuportaalla melko pitkään ja sitten vasta siirsin lumihankeen kun varastossa käydessä oli siinä tiellä. Ja sittenhän kun se oli valmis, niin olis pitänyt kans ottaa sisälle se. No, luultavasti tulee toistekin tehtyä, vaikka ämpäri menis:)

   Poista