tiistai 30. lokakuuta 2018

Mihin se sarvineuletilkku käytettiin? Se on osa neulelakkia.

Opettelin taannoin sarvineuletta.  Vähän väliä sekosin kuviossa, joten tämän isompaa projektia en tuolla neuleella voisi tehdä. Mutta kyllä vaikkapa sarvineuleinen villatakki olisi varmaan upea ja lämmin. Siinä vinkki jollekin hyvälle, tarkalle ja sitkeälle neulojalle... Tai vaikkapa pelkkä kaulus villatakissa tuolla neuleella olisi kaunis.










Rupesin  näkemään harjoitelmassani mahdollisuuksia myssyyn. Tein kaitaleen niin pitkäksi, että se ulottui pään yli. Sen jälkeen noukin toisesta reunasta silmukoita ja kudoin siihen reunaan muutaman sentin verran lisää, jotta kaitale sai lisää leveyttä. Sitten taitoin kahtia tekeleeni ja ompelin sen yhdestä reunasta kiinni. Siitä tuli myssy, jossa on sauma takaraivolla. Neliönmuotoisena siitä oli tulla enemmänkin tonttulakki, koska se yksi kärki sojotti ärsyttävästi ylös. Niinpä kokeilin eri vaihtoehtoja ongelman ratkaisemiseen. Yksi vaihtoehto olisi ollut kääntää se "ylimääräinen" kulma sisuksiin, mutta päätinkin jättää sen näkyviin, kääntäen sen lakin päälle. Lakin alareunaan tein vähän resoria. Värkkäsin vielä solmintanauhan lakkiin ja sillä sain samalla peitettyä sitä rumaa reunaa, josta noukin ne silmukat resoriin. (En siis ole ikinä osannut nätisti poimia silmukoita mistään reunoista. Villasukan kantapäitä tehdessä olen joskus korjaillut niitä "noukkimisreunoja" ompelemalla...) Sitten vielä lakin yläreunaan kudoin sisäpuolelle kapean kaitaleen, että se estäisi reunaa kiertymästä sisäänpäin.

Ja alla sitten  muutama kuva tonttumuorista ryppyisen, juuri varastosta haetun villakangastakkinsa kanssa. Juuri tätä takkia ajattelin lakkia tehdessäni.







Semmoinen oli se lakkiprojekti. Nimesin mielessäni tämän "perinnepäähineeksi". On taas mallia vauvanlakki... Jotakin kehittämistä tuossa mallissa olisi. Takaosan alueen osaisin nyt tehdä ilman saumaa ainakin. Silloin sitä "sojottavan yläkulman" ongelmaakaan ei olisi. Nyt vielä mietin, käännänkö sittenkin sen kulman tässä lakissa sinne nurjalle. Silloin sarvineuleinen kaitale olisi tasaleveä joka kohdassa.

---

Lakki oli tänä aamuna tositoimissa mustan, polvipituisen toppatakin ja farkkujen kanssa, kun pakkasta oli lähes - 9 astetta. Hyvin toimi sen kanssa.

Ja mukava havainto talviaikaan siirrryttyämme: viime viikolla kuljettiin aamulla pimeässä taskulampun kanssa, tänä aamuna oli valoisaa vähän ennen klo 7, ja aurinko valaisi jo himmeästi joidenkin puiden latvoja.

Toinen puoli asiassa onkin sitten se, että illalla pimeä tulee sitten aikaisemmin. Ennen klo 17 olisi paras saada itsensä kävelylenkille, tai se jää muuten varmastikin tekemättä. Ellei sitten taskulamppukävely pimeässä innosta...

Hyvää viikkoa itsekullekin.
.

6 kommenttia:

  1. Hieno myssy. Yritin myös sarvineuletta, mutta en enään muistanut. Pitäisi etsiä ohje.
    Meillä oli eilen -6 ja tänään + 2.5 mutta niin hyytävän kylmä tuuli, että palelen enemmän kuin eilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Pääset tästä siihen minunkin käyttämääni ohjeeseen: https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/tee-itse/neulonta/nain-neulot-sarvineuletta-katso-video

      Siinä on video, sekä kirjallinen ohje, jonka tulostin itselleni. Mulla oli koko ajan tehdessä se paperi nenän alla. Muuten ei olisi tullut hommasta yhtään mitään.

      Poista
  2. Tosi kaunis neule! Itse en ole kokeillut sarvineuletta koskaan. Lähinnä neulomiseni rajoittuvat ihan tavallisiin lapasiin ja villasukkiin. Yhden vauvan nutun tein jollain vähän koristeellisemmalla tyylillä. Hyvää viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin tämä oli ensimmäinen kerta. Se on tavallaan kyllä helppo, mutta siinä sekoaa helposti kerroksista ja neule on sellaista, että siitä ei ole helppo neuletta katsomalla päätellä, mikä kerros on meneillään, kun siinä on jatkuvasti niitä alemmalta kerrokselta nostettuja silmukoita mukana. Voihan olla, että jos tuota paljon tekisi, niin rupeaisi hallitsemaan senkin homman:) Mukavaa viikon jatkoa sinnekin:)

      Poista
  3. Hieno lakki ja hieno takki! Kelpaa tuossa asussa talvi ottaa vastaan..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan käypäiseltä ja lämpimältäkin tuo lakki tuntui:)

      Poista