keskiviikko 5. elokuuta 2020

Minulle oikea talkkunajauho on tämä hämäläinen Rantasen talkkunajauho

Ostin maanantaina piimää. Mutta talkkunajauho jäi silloin saamatta, koska en löytänyt haluamaani versiota. S-Marketissa oli kyllä kahta sorttia jonkinlaista talkkunajauhoa, mutta koska talkkunajauhoja on usemmanlaisia, niin en niitä ottanut. Eikä Lieksasta löytynyt kahdesta muustakaan kaupasta. Eilen käytiin Joensuussa, ja Prismassa suunnistin sitten heti jauhohyllyille. Ensin oli pettymys; "eihän tuossa ole kuin yhtä sorttia... Lieksan S-Marketissakin enempi...", niin ajattelin. Mutta onneksi maltoin sitä pitkää jauhorivistöä kuitenkin mennä eteenpäin, ja olihan siellä tuttu paketti:) Mutta miksi ihmeessä ne talkkunajauhot ripotellaan ihan eri paikkoihin...


Vapaan lehmän piimää ja hämäläistä talkkunajauhoa


Tämä talkkunajauho on tuttua lapsuudestani asti. Erilaisia talkkunajauhoja käytellään vähän eri tavoin. Tässä on jauhopussin kyljessä reseptejä useampiakin leivontaan ja marjahyveisiin, mutta minun oma kesäherkkuni on tällainen, näistä aineksista koostuva:

Kaada syöntikippoosi ensin piimää. Minä lusikoin jauhopussista omaan kippooni jonkin verran kukkurallisen ruokalusikallisen jauhoa. Sitten sekoitellaan niin, ettei jää kokkareita.  Liika piimä ei ole hyvä, ei myöskään liika jauho. Semmoinen jogurtinpaksuinen, vellimäinen sopii sen seoksen olla. Sittten sopiikin lisätä sokeria oman maun mukaan. Ja sitten voi alkaa lusikoida.



Yllä on sopiva jauhomäärä heivattu kippoon, ja sekoittelu alkanut.

Alla on jo santsisatsi aloitettu, mutta näytiksi vielä otin jauhoa ruokalusikkaankin, eli sitä en enää tuohon kipolliseen kumonnut.


 Tätä talkkunajauhoa tekee nykyään Laihian Mallas. Vapaan lehmän piimä oli Juustoportin.


Muistan lapsuudestani, että joskus meillä oli piimä loppu, mutta talkkunajauhoja oli, ja talkkunaa halusin. Keksin, että kokeilisin maitoon, johon ehdotukseen äiti kyllä sanoi, ettei se siihen sovi. Mutta minä halusin itse todeta asian. Ja niin se asia oli, kuin äiti oli sanonut...:)


4 kommenttia:

  1. Mikä lie kun en ole tottunut tuohon talkkunaan. Mies sitä osti joskus, kun oli esittelyssä jossain kaupassa maistiaiset. Sitä vaan pitäis opetella! Toinen mihin en oo tottunut on mustamakkara :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin ihan kuvitella, että jos minä en olisi lapsena tuohon tottunut ja siitä tykännut, niin on vähän vaikea kuvitella, että tuollaiseen nyt ihastuisin. Mutta kun se makumuisto on lapsuuden peruja, niin se on siinä iso tekijä:) Ei meillä taida tuota muut kaivata, kuin minä.

      Poista
  2. Lapsena tuli talkkunaa piimän kanssa syötyä. Eipä ole sen jälkeen juurikaan tullut... vaikka kai se lapsena oli ihan hyvää. Eikä piimääkääm juuri tule ostettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin oli edellisestä talkkunan ostosta tosi paljon aikaa. Ja ei meilläkään piimää tule muutoin ostettua kuin talkkunaan tai piimäkakkuun.

      Poista