torstai 6. tammikuuta 2022

Kokkelipiimää ja riisipuuroa - perinteikästä Lieksasta

 Lieksan Laatuherkut Oy tekee.

Riisipuurosta minä nyt en mitään sano, kun sen nyt kaikki tuntee. Mutta tuo kokkelipiimää. Se on ollut itselleni outo ihmetys. Kun en ole täkäläinen syntyjään,  enkä siihen perinteeseen päässyt tutustumaan, kuin vasta sitten,  kun joku joskus meille tuollaista toi. 

Ensimmäinen kokemus joku vuosi sitten päättyi siihen, että ne jäi käyttämättä. En tiennyt oikein mitä tehdä niillä. Nyt saimme taas näitä ja paneuduin asiaan paremmin. En muista, oliko purkin kyljessä silloin aikanaan tuo ohje, mutta nyt ainakin on. 



Tuotteen ulkonäkö oli minulle myös hieman oudoksuttava silloin aikanaan. Purkin sisältö on siis kuin hieman kokkareista rahkaa. Rahkalta, tai sen ja raejuuston yhdistelmällä, se minun mielestäni näyttää ja maistuukin. Ja  käyttöohjeethan on tuossa purkin kyljessä, (tai "kylessä", kuten vois täkäläisten kuulla sanovan:)



Tänään avasin jälleen purkin totutellakseni. Ensin kokeilin sitä pienenä suolaisena palana, ripauttamalla siihen hivenen suolaa. Aika hyvä niin, jos suolaisen hinku iskee. Toinen kokeilu oli hillon kera. Käy se niinkin. 




Joitakin päiviä sitten tein tästä  luumusoseen eli torttutäytteen ja vaniljakastikkeen kanssa makean lusikoitavan kahvin kanssa. Maku oli ihan kelvollinen, mutta kokkareinen ulkonäkö ei hivellyt silmiä. 



Mutta jatkan perehtymistä tähän tuotteeseen, kun meillä näitä jääkaapissa vielä on, srk:n ruoanjakelusta saatuina. Varsinkin leipomukset on vielä täysin tämän kanssa kokeilematta.

 Hyvää loppiaispäivän iltaa itsekullekin.




6 kommenttia:

  1. Tuolla Rantalantiellä laatuherkun vasta päätä äitini asui 15 vuotta, kun oli lyhyt matka laatuherkkuun, niin kävin ostamassa tuota kokkelipiimää, ostin sitä niin paljon että tuotiin sitä kotiin turkuun asti, mies tykkää syödä sitä kun on sieltä lieksasta kotoisinkin, mutta sieltä lieksasta nyt on tuotu tänne lähikauppoihinkin molempia tuotteita, ja Nurmeksesta porokylän leipää, ja kranssipullaa, pääsiäisenä tulee laatuherkun pachaakin pienissä purkeissa, Joensuusta on tullut välillä muikkukukkojakin, olipa jauhelihaakin tuotu sieltä asti, niin että pohjois-karjala on tullut tänne asti, sehän tuntuu kotoiselta.
    Onhan se hapanta, mutta laittaa sokeria tai hilloa, terveellistä proteinia.

    VastaaPoista
  2. Se on kiva, kun kotoisia tuotteita voi saada sielläkin:) Muutama vuosi sitten saatiin paljon sitä pastaa ruuanjakelusta. Ne on myös todella hyviä!

    VastaaPoista
  3. Joskus ennen ostin tuota, ihan vaan raejuuston korvikkeena, nyt en ole muistanut katsoakaan kaupasta. Tykkäsin syödä hillon kanssa. Raejuustoa olen syönyt joka päivä vuosikymmeniä, niin ei tuo rakeisuus ole outoa. Porokylän leipää olen joskus ostanut, se on tosin niin hyvää, että menee nopeasti :))
    Pashaa joka pääsiäinen ostan jonkun purkin, vaikka onkin turhan makeaa.
    Pitääpä katsella tuota kokkelipiimää kunhan käyn kaupassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monelle täältä päin kotoisin olevalle tuo on varmaan jo lapsuudesta tuttu tuote. On kiva, että tällaisia perinteisiä juttuja on vielä saatavilla:) Kun tuohon tottuu, niin siitä voi tulla ihan suosikki. Toivottavasti sääkin löydät sitä niiltä sun nykyisiltä kulmilta!

      Poista
  4. Lapsena tuli syötyä kokkelia, äiti keitteli hellalla, eipä niihin nikseihin tullu sillon perehyttyä. Kokkeli oli sileää, lohkeavaa ja niin hyvää :)

    Siunausta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle tämä kokkeli on ollut ihan tuntematon juttu, vasta jokunen vuosi sitten tutustuin siihen. Siunausta sulle myös Maarit:)

      Poista