keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Virsistä kertova kirja tuo mieliin myös Lieksalaista historiaa lähes 70 vuoden takaa

Lieksan Viekissä on ollut Pyhäkoulukurssit maaliskuun alkupuolella v. 1955. Meillä on kirja, johon aikoinaan  käsin kirjoitetusta merkinmästä asia käy ilmi. 



Siitä on säilynyt tänne asti ainakin yhden osanottajan kurssiantina säilyttämä virsien taustoista kertova kirja: "Laulava seurakunta, kertoelmia uuden virsikirjan virsistä".




Kirjan teksti on Aarni Voipion, ja muutaman yksittäisen virren "kertoelman" kirjoittajat oli mainittuna alkutekstissä, eli "alkulauseessa". Suomen Pyhäkouluyhdistys ja WSOY mainitaan kustantajina. Sanoma Oy:n nimi puolestaan esiintyy sisäkannessa painovuoden seurana. Kirja oli uudistettu laitos, joka oli ilmestynyt v. 1948. Alkulauseessa kerrotaan kirjan ilmestyneen aiemmin kolmiosaisena vuosina 1927, 1929 ja 1940.




Kirja on ollut mieheni tädin, Annikki Nykäsen. Hän toimi nuorena jonkin aikaa opettajana Viekissä. Ja sen jälkeen vuosikymmenet Juankoskella. Annikin elämään kuuluivat virret myöhemminkin vahvasti, sillä hän lauloi Juankosken kirkkokuorossa. Meillä on ollut tallella useampiakin hänen virsikirjojaan.Tuo kirja on nyt pöydälläni odottelemassa omaa lukuvuoroaan. 

Nyt kun varastoja on pöyhitty, sieltä on tullut kertymää pöydälleni - kirjoja, jotka jo aikoja sitten on todettu kiinnostaviksi ja sen takia niitä säilyteltykin.... Mutta jotain pitäisi osata perata poiskin. Ja se tarkoittaa paljon muutakin kuin kirjoja. Positiivista on se, että saatiin minunkin puoleltani varastosta vähän kaaosta kesytettyä sentään😊 

---

Suomen Pyhäkouluyhdistyksen historiaa voi lukea hieman vaikkapa tuosta alla olevasta linkistä. Siinä mainittiin pyhäkoulun olevan erityisen suosittua juuri 50-luvulla. Mutta nykyään pyhäkoulu voi olla myös vaikkapa "nettipyhis", eli ei tarvitse välttämättä lähteä minnekään, vaan voi kotoa käsin olla mukana pyhäkoulussa. 

https://tampereenseurakunnat.fi/kirkko_tampereella/uutiset_ja_media/artikkelit/tampereella_pyhakoulua_130_vuotta.30608.news#d9c47cf1


2 kommenttia:

  1. Viekistä tuli mieleen, että siellä oli se kansan parantaja viekin mummo, äiti siitä jutteli.

    VastaaPoista